Τις πολυαναμενόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο μια πολιτική συμφωνία και την κατάρτιση οδικού χάρτη για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές ξεκίνησαν σήμερα οι αντίπαλες πλευρές του λιβυκού πολέμου στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΟΗΕ επέλεξε 75 εκπροσώπους από την αφρικανική χώρα προκειμένου να συμμετάσχουν στο φόρουμ σε ξενοδοχείο της Τύνιδας, με σκοπό να μπει τέλος στο πολιτικό χάος στη Λιβύη, που επικρατεί μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι.
Ο Πρόεδρος της Τυνησίας, Κάις Σαϊέντ, παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης των συνομιλιών, χαρακτηρίζοντας «ιστορικό» το εξαήμερο φόρουμ και τονίζοντας ότι πρέπει καθοριστούν σαφή μέτρα και συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Ο ίδιος κάλεσε όσους ηγηθούν της μεταβατικής περιόδου να μην συμμετάσχουν στις επόμενες προεδρικές ή κοινοβουλευτικές εκλογές. «Δεν υπάρχει χώρος για διαίρεση της Λιβύης. Κάποιοι μιλούν για Ανατολή και Δύση, αλλά ο λαός της Λιβύης είναι ένας. Η λύση είναι να αποκτήσει ο λαός της Λιβύης την πλήρη κυριαρχία του» είπε.
Η Στέφανι Γουίλιαμς, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, δήλωσε χθες βράδυ ότι οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις ήταν θετικές καλώντας τα αντίπαλα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους στο τέλος του διαλόγου, σημειώνοντας ότι η αφρικανική χώρας μια εξαιρετική ευκαιρία που θα της επιτρέψει να βγει από τις συγκρούσεις.
Άλλωστε, προηγούμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της σύρραξης έχουν καταρρεύσει επανειλημμένα. Οι τελευταίες συνομιλίες γίνονται μετά από έντονες πιέσεις διεθνώς.
Θυμίζουμε ότι ο αυτοαποκαλούμενος Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ξεκίνησε εκστρατεία τον Απρίλιο του 2019 για να καταλάβουν την Τρίπολη, η οποία όμως υπέστη καθοριστικό πλήγμα, από τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ του Σαράτζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας