Σε γνήσια ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα διεξάγονται οι συζητήσεις στην Ε.Ε. για τον κατάλογο των τρίτων χωρών, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν από την 1η Ιουλίου να ταξιδέψουν στην Ευρώπη των «27». Υστερα από αλλεπάλληλες άκαρπες, λόγω διαφωνιών, συνεδριάσεις των μονίμων αντιπροσώπων (πρέσβεις) των κρατών-μελών, όλα έδειχναν ότι την Παρασκευή το βράδυ οι «27» είχαν, επιτέλους, καταλήξει, σε μια λίστα κοινής αποδοχής που περιελάμβανε 14+1 (Κίνα) τρίτες χώρες. Και δεν έμενε παρά η τυπική διαδικασία της υιοθέτησης αυτής της λίστας, χωρίς συζήτηση, κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Το Σάββατο, όμως, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι ορισμένες διαφωνίες παραμένουν ως προς την κατάρτιση της οριστικής λίστας, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο νέων συζητήσεων κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Μάλιστα, μια σειρά από κράτη-μέλη ζήτησαν «περισσότερο χρόνο περισυλλογής». Μια ψυχρολουσία για την Κροατία, η οποία ήλπιζε ότι η προεδρία της θα τελειώσει με μια επιτυχία.
Αναζωπύρωση
Οι διαφωνίες αφορούν κυρίως την ένταξη της Κίνας στον κατάλογο, τον αποκλεισμό των ΗΠΑ λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, την πρόταση να επανεξετάζεται ο κατάλογος κάθε δύο εβδομάδες και τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση της λίστας.
Ορισμένες χώρες, ιδίως του Βορρά (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία), επιθυμούν το ψαλίδισμα της λίστας, τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης αυστηρών υγειονομικών κριτηρίων και βλέπουν με καχυποψία την τάση της Γαλλίας και των χωρών του Νότου να αλληθωρίζουν προς τα οικονομικά κριτήρια, δηλαδή τον τουρισμό. Ο καθένας με το πρόβλημά του.
Στα υγειονομικά κριτήρια, λοιπόν, για την κατάρτιση του καταλόγου κόλλησαν και τα πολιτικά (περίπτωση Κίνας) αλλά και, όπως αναμενόταν, τα οικονομικο-κοινωνικά. Η λίστα των «14» επί της οποίας φάνηκε ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία περιελάμβανε τις εξής τρίτες χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία. Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Ν. Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη. Στις εν λόγω 14 χώρες πρέπει να προστεθεί και η Κίνα, υπό τον όρο ότι και το Πεκίνο θα άρει την απαγόρευση εισόδου των Ευρωπαίων πολιτών στην κινεζική επικράτεια (πολιτική αμοιβαιότητας).
Εκτός από τις ΗΠΑ, εκτός καταλόγου βρέθηκαν η Ρωσία, η Βραζιλία (η Πορτογαλία ζήτησε να ενταχθεί αργότερα), η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και η Τουρκία. Αλλά, είπαμε, ο οριστικός κατάλογος δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί και ενδέχεται να τροποποιηθεί. Από την άλλη πλευρά, στον κατάλογο εντάχθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα η Ανδόρα, το Μονακό και το Βατικανό και ο Αγιος Μαρίνος. Σιγά μην άφηναν οι «27» εκτός λίστας τους αγαπημένους τους φορολογικούς παραδείσους.
Η 1η Ιουλίου, όμως, δεν είναι μακριά. Σε περίπτωση, λοιπόν, που δημιουργηθεί αδιέξοδο, η κροατική προεδρία μπορεί να καταφύγει στη λήψη απόφασης με ψηφοφορία. Διαφορετικά, κάθε χώρα θα εμφανιστεί με τη δική της λίστα, οπότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας