Την πρώτη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έκανε χθες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς αναγνώρισε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βολιβαριανής Δημοκρατίας, Χουάν Γουαϊδό, ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η απόφαση «να αναγνωρίσει τον πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές» είναι σύμφωνη «με την κοινή θέση της Ε.Ε., όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της υψηλής εκπροσώπου/αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μογκερίνι».
Η αλήθεια είναι πως δεν συμφωνούν όλες οι χώρες της Ε.Ε. στην αναγνώριση ενός μη εκλεγμένου προέδρου στη Βενεζουέλα και μάλιστα ενός πολιτικού ο οποίος είχε καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επέμβαση, προκειμένου να ανατραπεί ο νόμιμος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Η αντίθεση της Ιταλίας, της Κύπρου και της Σλοβακίας δεν σημαίνει και ομοφωνία στην Ε.Ε., άλλωστε το ίδιο ισχύει και με το Κόσοβο. Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται επίσης ότι «η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της Ε.Ε., ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του ειδικού εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, Ενρίκε Ιγκλέσιας, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες, όπως τις συνομιλίες του Οσλο, προς τον σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής και δημοκρατικής λύσης της κρίσης, ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον Χουάν Γουαϊδό σε μια περίοδο όπου το «άστρο» του αρχίζει να δύει. Ο Γουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας -το οποίο είναι και το επίσημο αξίωμά του- αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας στις 23 Ιανουαρίου, λίγο μετά την ορκωμοσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για την επόμενη θητεία του.
Πρώτη η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και εν συνεχεία μια πλειάδα χωρών, 55 πια μαζί με την Ελλάδα, τον αναγνώρισαν ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η δράση του
Ο Γουαϊδό άρχισε να σφυροκοπά την κυβέρνηση Μαδούρο, καλώντας σε απεργίες και πολυπληθείς διαδηλώσεις και προτρέποντας τις ένοπλες δυνάμεις να αποσύρουν την πίστη τους προς τον πρόεδρο της χώρας. Παράλληλα, σε συνεν τεύξεις του έχει καλέσει ανοιχτά τις ΗΠΑ να επέμβουν στη Βενεζουέλα, για να ανατρέψουν τον Μαδούρο. Ενα ενδεχόμενο που παρά τις κατά καιρούς φραστικές απειλές Τραμπ δεν φαίνεται να συναντά σοβαρούς υποστηρικτές στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια των ΗΠΑ ούτε στο Πεντάγωνο.
Η δημοφιλία του Γουαϊδό, αλλά ουσιαστικά και η στήριξη των ισχυρών συμμάχων του άρχισε να φθίνει, μετά το πραξικόπημα - φιάσκο της 30ής Απριλίου. Εκτοτε, ο Γουαϊδό έχει αρχίσει να συγκεντρώνει τα βέλη και στελεχών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας για την απουσία σοβαρής στρατηγικής, ενώ οι διαδηλώσεις στις οποίες καλεί συγκεντρώνουν ολοένα και λιγότερο κόσμο. Ενα από τα τελευταία πλήγματα που δέχτηκε ήταν η αποκάλυψη ότι στενοί συνεργάτες του καταχράστηκαν κεφάλαια της ξένης ανθρωπιστικής βοήθειας που προοριζόταν για τη Βενεζουέλα.
Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η αναγνώριση Γουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας από την ελληνική κυβέρνηση «όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. ως γέφυρας διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, φανερώνεται άγνοια των διαδικασιών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της Ε.Ε., υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικού πρόεδρου. Η Ελλάδα οφείλει όντως να συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως έχει κάνει ώς τώρα, τις δηλώσεις της υψηλής εκπροσώπου/αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μογκερίνι, τις συνομιλίες του Οσλο και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε., μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι θυσιάζοντας τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σταθερά και δυναμικά να υποστηρίζει αυτές τις θέσεις για τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. στην ειρηνική επίλυση κρίσεων».
Σε καταγγελία της κυβέρνησης της Ν.Δ. προχώρησε χθες το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, το οποίο επισημαίνει με ανακοίνωσή του ότι «το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ., που αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της Ε.Ε., που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η πράξη αυτή στηρίζει τη βρόμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του. Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας