Την Οικία Χρονάκη, έναν κρυμμένο θησαυρό στο κέντρο του Ηρακλείου, ανακάλυψαν ξανά οι κάτοικοι της πόλης με αφορμή τις εκδηλώσεις της «Αθέατης Πόλης» που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα.
Το κτίριο ήταν ανοιχτό στο κοινό για αρκετές μέρες, ενώ από πολλές πλευρές διατυπώνεται το επιτακτικό αίτημα για υπέρβαση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων ώστε να αποδοθεί ξανά προς χρήση.
Με αυτή την αφορμή η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει ένα παλαιότερο ρεπορτάζ για το σημαντικό αυτό μνημείο:
Οικία Χρονάκη, αρχοντικό χωρίς... άρχοντες
Ένα στολίδι για την πόλη του Ηρακλείου περιμένει υπομονετικά το ενδιαφέρον των... αρμοδίων, τοπικών και λοιπών αρχόντων, δίνοντας μάχη με τη φθορά και την εγκατάλειψη. Η Οικία Χρονάκη μάς υποδέχεται σε μία μοναδική περιήγηση...
Μια περιήγηση που εδώ και δύο χρόνια, μετά το κλείσιμό της, είναι πλέον αδύνατη για το ευρύ κοινό. Οι ζημιές που έχει υποστεί είναι μεγάλες, αλλά όχι ανεπανόρθωτες...
Η Οικία Χρονάκη αποτελεί σπάνιο μνημείο της νεώτερης ιστορίας του Ηρακλείου, που σήμερα όμως παραμένει αθέατο και άγνωστο για πολλούς συμπολίτες μας. Αν και διασώθηκε από τη μανία ανοικοδόμησης του Ηρακλείου, κυρίως από τα μέσα του εικοστού αιώνα και μετά, πλέον είναι παραδομένη στη φθορά του χρόνου.
Η σημερινή κατάσταση του κτιρίου είναι εξάλλου και το σημείο τριβής μεταξύ των σημερινών αρμοδίων, της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και του Δήμου Ηρακλείου.
Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά σωζόμενα αρχοντόσπιτα που φέρνουν ακόμα στο νου τις περιγραφές του Ν. Καζαντζάκη για το Μεγάλο Κάστρο. Αυλόπορτες με λουλούδια και λεμονιές, θροΐσματα ρούχων και γυναικεία γέλια από τα ψηλά καφάσια, νεράντζι γλυκό και φιλοξενία στην ευχάριστη ατμόσφαιρα των οντάδων.
Η Οικία πήρε το όνομά της από τον τελευταίο ιδιοκτήτη της, Ιωάννη Χρονάκη, πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Το οίκημα ήταν αρχικά γνωστό ως το κονάκι του Ρασίχ Μπέη Ασπράκη, πλούσιου Τούρκου μεγαλέμπορου, και χτίστηκε μετά τον ισοπεδωτικό σεισμό του 1856. Ακολούθησε τα αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά πρότυπα των αρχοντικών της Ηπειρωτικής Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Σήμερα διασώζεται το κύριο τμήμα από το αρχικό κονάκι, ενώ πρέπει να διέθετε και άλλα προσκτίσματα, που όμως έχουν γκρεμιστεί. Το 1969 το κτίριο κηρύχτηκε διατηρητέο και απαλλοτριώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 1983 παραχωρήθηκε από το υπουργείο για είκοσι χρόνια στον Δήμο Ηρακλείου. Ο δήμος ανέλαβε την ανακαίνισή του, έτσι μετά τα εγκαίνια του 1991, η οικία έγινε επισκέψιμη.
Ωστόσο η πόρτα της Οικίας Χρονάκη τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστή καθώς η υπάλληλος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης που τη φρόντιζε, έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ.
Η πόλη θα είχε σημαντικό όφελος από τη επαναλειτουργία της Οικίας, αλλά φαίνεται ότι μέχρι σήμερα το πολιτιστικό ενδιαφέρον της εξαντλείται αλλού. Έτσι η οικία θα εξακολουθεί να περιμένει μια νέα πνοή που θα την εντάξει και πάλι λειτουργικά στη ζωή των κατοίκων.
Πρόσφατα ξεκίνησε μια ομάδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, με πρωτοβουλία της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα. Υπάρχει μάλιστα και σχετική σελίδα στο facebook με το όνομα "Κονάκι Ρασίχ μπέη Ασπράκη".
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας