«Κάτω από τον λόφο που στεκόμαστε, αντικρίζουμε μια κοιλάδα που συνορεύει στα νότια με ένα πλατύ ποτάμι που κυλάει σε μια χαλικοστρωμένη κοίτη και είναι σπαρμένο με νησίδες. Οι όχθες του σκεπάζονται με πλατάνια και από τα νερά του ποτίζονται πλούσια βοσκοτόπια και καλλιεργήσιμα εδάφη. Η κοιλάδα είναι η Ολυμπία, ο λόφος είναι το Κρόνιο Ορος και ο ποταμός είναι ο Αλφειός. Κοιτώντας χαμηλότερα προς τον Αλφειό από τις νότιες κλιτύς του Κρόνιου λόφου, έχουμε πολύ κοντά στα δεξιά μας τις τοποθεσίες του αρχαίου Γυμνασίου και του Πρυτανείου ενώ μακρύτερα στα αριστερά μας, κάτω από μια πλαγιά του Κρόνιου, δασωμένη από άγρια ελαιόδεντρα, το Στάδιο».
Η περιγραφή αυτή έγινε από τον Christopher Wordsworth, έναν Αγγλο περιηγητή και διανοούμενο του 19ου αιώνα. Οι εντυπώσεις του από την Ελλάδα και τον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας αποτυπώθηκαν ζωηρά σε ένα ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1839.
Είναι γεγονός ότι το ολυμπιακό τοπίο γνώρισε διαχρονικά πολλές καταστροφές. Το 267 μ.Χ. επιδρομές βαρβαρικών φυλών ρήμαξαν τον τόπο, ενώ 200 χρόνια αργότερα ο Βυζαντινός, χριστιανός αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β' γκρεμίζει κτίρια και εγκαταστάσεις. Ενδιάμεσα σεισμοί και πλημμύρες διαμορφώνουν την τοπιογραφία, ενώ οι επιχωματώσεις των παρακείμενων ποταμών θάβουν μεγάλο μέρος των μνημείων.
Η λεηλασία των ανθρώπων συνεχίζεται σε βάρος και της φύσης. Είναι γνωστές οι επιπτώσεις από την ανεξέλεγκτη υλοτόμηση της ευρύτερης περιοχής. Λέγεται μάλιστα πως από την ξυλεία των δασών της Αρχαίας Ολυμπίας οι Υδραίοι πλοιοκτήτες ναυπήγησαν τον εμπορικό τους στόλο.
Στις αρχές του 20ού, αλλά και του 21ου αιώνα τεράστιες πυρκαγιές πλήγωσαν βάναυσα την τοπιογραφία που με τόση γλαφυρότητα περιγράφει ο Wordsworth και απείλησαν και τον αρχαιολογικό χώρο.
Τουριστικό σκηνικό, σπουδαία μνημεία

Η υποδοχή των επισκεπτών στη μικρή τουριστική πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν στα περισσότερα θέρετρα που πλέον έχουν καθιερωθεί σε όλη την Ελλάδα.
Παντού υπάρχουν οι κλασικές ελληνικές ταβέρνες που παίζουν ασταμάτητα ελληνικές επιτυχίες. Από το σκηνικό δεν λείπουν τα αραδιασμένα στη σειρά μαγαζάκια με τα αναμνηστικά κάθε γούστου και αισθητικής που αποτελούν πλέον ένα είδος φυσικού ντεκόρ.
Το περίεργο είναι πως οι βαριεστημένοι αλλοδαποί τουρίστες που αποβιβάζονται κατά δεκάδες από τα πούλμαν αφιερώνουν αρκετό χρόνο χαζεύοντας αυτήν την αλλοπρόσαλλη πραμάτεια. Στη συνέχεια, στην πλειονότητά τους θα κατηφορίσουν τον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο που οδηγεί από το χωριό στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Αυτή είναι μια εικόνα που θα τη δεις καθημερινά να επαναλαμβάνεται με σχολαστική ακρίβεια στην άκρως τουριστικοποιημένη Αρχαία Ολυμπία. Παρ’ όλα αυτά μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος μαζί με την Ακρόπολη των Αθηνών και τους Δελφούς είναι από τους σπουδαιότερους αρχαίους τόπους της Ελλάδας, είναι μια κίνηση που θα πρέπει κάθε Ελληνας να κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Προτάσεις για περιπάτους και περιηγήσεις

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο αναδίδει μια ξεχωριστή, σχεδόν μεταφυσική γοητεία, πάρα τις ανυπολόγιστες καταστροφές που έχουν προκληθεί, κυρίως από τις πυρκαγιές. Ετσι, απολαμβάνοντας έναν υπέροχο περίπατο θα δείτε τα σημαντικότερα αξιοθέατα μέσα και γύρω από την πολιτεία της Αρχαίας Ολυμπίας και θα επισκεφθείτε τα θεματικά μουσεία. Μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας στον διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης και να ακολουθήσετε για περίπου 300 μέτρα τον πεζοδρόμο που καταλήγει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.
Την εποχή αυτή ο διάσημος τουριστικός προορισμός απολαμβάνει τη φθινοπωρινή του ησυχία καθώς οι ροές των επισκεπτών είναι πλέον σαφώς ηπιότερες από αυτές του καλοκαιριού. Ετσι ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί το διαχρονικό τοπίο, να επισκεφτεί το αξιόλογο μουσείο και να περιηγηθεί στον απλωτό αρχαιολογικό χώρο, χωρίς συνωστισμούς και μποτιλιαρίσματα.
Σε αυτό το σημείο, χωρίς να θέλουμε να αναπαραγάγουμε τις πολλές ιστορικές πληροφορίες που μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει σε αφθονία στο διαδίκτυο, αξίζει να πούμε ότι η ιδέα για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και ο προσδιορισμός του τόπου όπου θα διεξάγονταν είχαν θεϊκή πατρότητα. Επικρατέστεροι ιδρυτές του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της αρχαιότητας θεωρούνταν ο Δίας, ο Απόλλωνας, ο Ερμής και ο Ηρακλής.

Από ιστορικής πλευράς οι πρώτοι καταγεγραμμένοι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 776 όταν βασιλιάς της Ηλιδας ήταν ο Ιφιτος και οι τελευταίοι έγιναν το 393 μ.Χ. με επιβεβαιωμένο έσχατο ολυμπιονίκη τον Αρμένιο Βαρασδάτη. Την Κλασική Εποχή τα αγωνίσματα ήταν 18, οι Αγώνες διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια και διαρκούσαν 5 μέρες και σε αυτούς έπαιρναν μέρος μόνο ελεύθεροι άνδρες αθλητές από ελληνικές πόλεις κράτη. Τους Αγώνες μπορούσαν να τους παρακολουθήσουν οι πάντες (ξένοι, δούλοι κ.λπ.) εκτός από τις γυναίκες ενώ η τιμωρία για όσες δεν υπάκουαν στον νόμο ήταν θάνατος!
▍ Στην Αρχαία Ολυμπία, αυτήν την περίοδο ο υπαίθριος αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός από το πρωί στις 8 έως το απόγευμα στις 6.30, ενώ το μουσείο παραμένει ανοιχτό έως τις 8 το βράδυ. Το ενιαίο -διάρκειας μιας ημέρας- εισιτήριο (για τον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία) είναι 12 ευρώ για ηλικίες άνω των 25 ετών. Για ηλικίες μέχρι 25 ετών είναι δωρεάν, εφόσον πρόκειται για κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ για άνω των 65 ετών κοστίζει 6 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 26240-22517.
Εκδρομές που αξίζει να κάνετε με αφετηρία την Αρχαία Ολυμπία
Αλφειός ποταμός: Ο Ρουφιάς, γνωστός κυρίως ως Αλφειός, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου. Πηγάζει από τα βουνά της Αρκαδίας και ύστερα από 110 χιλιόμετρα εκβάλλει στα βόρεια του Κυπαρισσιακού Κόλπου, κοντά στο λιμάνι του Κατάκολου. Δυστυχώς το σημαντικό αυτό ποτάμι με το θαυμάσιο παραποτάμιο οικοσύστημα έχει κακοποιηθεί από τις αλόγιστες ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Ο Αλφειός ήταν ανέκαθεν συνδεμένος με το ολυμπιακό τοπίο αφού διατρέχει ένα μεγάλο μέρος του.
Αξίζει να πάτε ώς το χωριό Επιτάλιο και στη συνέχεια ακολουθώντας τη διαδρομή προς παραλία Επιτάλιου να προσεγγίσετε εύκολα το σημείο όπου το ποτάμι χύνεται στη θάλασσα. Ενδιαφέρουσες εικόνες θα συναντήσετε και στο πιο ορεινό του τμήμα καθώς σε πολλά σημεία ο επαρχιακός δρόμος Αρχαίας Ολυμπίας - Ανδρίτσαινας διασταυρώνεται με την κοίτη του ποταμού.
Στο αρχαίο δρυοδάσος της Φολόης
Ακολουθώντας από την Αρχαία Ολυμπία την πανέμορφη ορεινή διαδρομή που οδηγεί στη Δίβρη Ηλείας, θα έχετε την τύχη να διασχίστε το μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου δρυοδάσους της Φολόης που είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000. Αργότερα, προς τα τέλη Οκτώβρη-αρχές Νοέμβρη, το ομοιογενές και πανέμορφο δρυοδάσος ντύνεται στα ομορφότερα φλογερά χρώματα και η περιήγηση σε αυτό το σπουδαίο και πολύτιμο δασικό οικοσύστημα αποκτά σχεδόν μεταφυσικές διαστάσεις. Από την Αρχαία Ολυμπία θα πάτε προς το χωριό Λάλας (17 χλμ.).
Από εδώ και πάνω και ώς το χωριό Κούμανη ξεκινά μια δασική διαδρομή την οποία αξίζει να ακολουθήσετε. Επίσης αξίζει να πάτε ώς την κωμόπολη της Κρέσταινας και από εκεί να ανηφορίσετε για το χωριό Σμέρνα από όπου θα προσεγγίσετε το σημαντικό σπηλαιομονάστηρο της Παναγίας Σμέρνας για να απολαύετε από τον εξώστη του τη θαυμάσια θέα.
Πού θα μείνετε
Στην περιοχή υπάρχουν πολυάριθμα καταλύματα με τιμές που ποικίλλουν. Αυτήν την εποχή τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν αρκετά δελεαστικές τιμές. Ενδεικτικά:
● «Olympic Village Hotel & SPA»
● «Leonidaion Guesthouse»
● «Αμαλία» τηλ. 26240-22190
● «Αντώνιος», τηλ. 26240-22348
● «Ολύμπιον Αστυ» τηλ. 26240-23665
● «Pelops» τηλ. 26240-22543
● «Hotel Inomaos» τηλ. 26240-22056
● «Pension Posidon» τηλ. 2624022567
● «Εuropa» τηλ. 26240-23650
● «Neda Hotel» τηλ. 26240-22563
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας