Μπορεί το καλοκαίρι να οδεύει προς το τέλος τους και ο περισσότεροι από εμάς να έχουμε επιστρέψει από τις ολιγοήμερες διακοπές μας, παρ' όλα αυτά η λαχτάρα για θάλασσα και μακροβούτια παραμένει ακόμα άσβεστη στους περισσότερους. Ο Σαρωνικός κόλπος, παρ' όλη την έντονη κακοποίηση που έχει υποστεί τα τελευταία 50 χρόνια, παραμένει μια όμορφη θάλασσα, ενώ κάποιες από τις γωνιές του σίγουρα θυμίζουν απόμακρα σημεία νησιών του Αιγαίου και των Σποράδων.
Στο άρθρο αυτό επιλέξαμε και σας προτείνουμε τέσσερις ιδιαίτερες ακρογιαλιές που βρέχονται από τα γαλάζια νερά της θάλασσας του Σαρωνικού. Οι παραλίες αυτές έχουν εύκολη πρόσβαση, περιβάλλονται από ένα εντυπωσιακό τοπίο και δεν έχουν κακοποιηθεί ακόμη από τη μαζική εισβολή της ομπρελοξαπλώστρας.
Πολεμάρχα, Αργολίδα
Είναι μια από τις κρυφές παραλίες του νομού Αργολίδας. Αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το τουριστικό θέρετρο της Αρχαίας Επιδαύρου παραμένει μια από τις πιο απόμερες ακτές.
Ο δρόμος για να φτάσεις μέχρι εδώ είναι χωμάτινος με πολλή σκόνη και κάποια δύσκολα σημεία όπου πιθανόν τα χαμηλά αυτοκίνητα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Η παραλία της Πολεμάρχας οφείλει το όνομά της στο παλιό ομώνυμο βυζαντινό μοναστήρι που υπάρχει εδώ από τον 15ο αιώνα και είχε καεί από τους πειρατές.
Διαθέτει μια διπλή ακρογιαλιά στρωμένη με πετραδάκι και περιβάλλεται από θαλερό πευκοδάσος. Βέβαια, εδώ και χρόνια, η ακτή Πολεμάρχα έχει γίνει βάση ελεύθερων κατασκηνωτών οι οποίοι στήνουν τις μόνιμες (!) σκηνές τους από τις αρχές του Μαΐου και συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει δικαιωματικά ο τόπος. Τον Αύγουστο εδώ γίνεται πραγματική κοσμοσυρροή, όμως αυτή την εποχή θα απολαύσετε όλη την ησυχία του Σεπτεμβρίου και θα ζήσετε τον Σαρωνικό όπως ήταν πριν από μερικές δεκαετίες. Σε κάποια σημεία η σκιά από τα πεύκα σχεδόν αγγίζει το κύμα, ο βυθός είναι αμμουδερός, ενώ υπάρχουν και αρκετά μεγάλα τμήματα με πέτρες.
Στο βόρειο μέρος του όρμου υπάρχει πολύ ενδιαφέρον για υποβρύχιες περιηγήσεις και θα παρατηρήσετε με τη μάσκα έναν πλούσιο σε ζωή υποβρύχιο κόσμο. Φυσικά θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό και αν θέλετε κάτι να φάτε. Η ομπρέλα ή μια τέντα για σκιά θα φανούν χρήσιμα εξαρτήματα καθώς είναι πιθανό τα καλύτερα σκιερά σημεία να τα βρείτε κατειλημμένα.
Λιμνιώνας, Μέθανα
Πρόκειται για την πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη παραλία από τις προτεινόμενες. Βρίσκεται πολύ κοντά στη λουτρόπολη των Μεθάνων και θα φτάσετε σε αυτήν εύκολα με το αυτοκίνητο. Θα αφήσετε το όχημά σας στον κάπως στενάχωρο χώρο στάθμευσης και θα κατεβείτε λίγα σκαλιά με τα πόδια. Υπάρχει ένα καφέ στα βράχια του όρμου και ομπρελοκαθίσματα, όμως χωρίς τις υπερβολές που διαβάζουμε ή έχουμε ζήσει στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. Επίσης ένα μεγάλο μέρος της ακτής, που μάλιστα σκιάζεται από αρμυρίκια, είναι προσβάσιμο και έτσι αυτή την εποχή είναι πιθανό να βρείτε ελεύθερη ακόμα και φυσική σκιά. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το beach bar δεν βάζει εκκωφαντική μουσική, τουλάχιστον όσες φορές εμείς επισκεφθήκαμε το σημείο.
Το ακρογιάλι του Λιμνιώνα είναι ηφαιστειακό γεωλογικό δημιούργημα όπως και όλη εξάλλου η χερσόνησος των Μεθάνων. Η ακτή έχει σκούρα άμμο, το ίδιο και ο βυθός της, παρ' όλο που στην αρχή μόλις μπείτε στη θάλασσα θα βρείτε κάποιες πέτρες. Ωστόσο πιο μέσα ξεκινά πάλι η άμμος. Λόγω του προσανατολισμού της δεν το πιάνουν εύκολα οι άνεμοι και αν έρθετε εδώ μια ήσυχη ημέρα, πραγματικά θα απολαύσετε τις βουτιές σας. Αφού τελειώσετε το μπάνιο σας, αξίζει μια βόλτα για φαγητό στα παραλιακά ταβερνάκια των Μεθάνων και μια σύντομη περιήγηση στον εντυπωσιακό ορεινό όγκο του ηφαιστείου.
Χαλικιάδα, Αγκίστρι
Στο Αγκίστρι θα έρθετε πολύ εύκολα με το ταχύπλοο σκάφος που αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά (απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ). Στο νησάκι δεν θα χρειαστεί να φέρετε το αυτοκίνητό σας καθώς οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές και εκεί υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε ποδήλατο ή μηχανάκι. Βέβαια στην παραλία της Χαλικιάδας θα πάτε με τα πόδια καθώς απέχει μόλις 800 μέτρα με μονοπάτι από τη Σκάλα - το ένα εκ των δύο λιμανιών του Αγκιστριού. Τα τελευταία 100 μέτρα είναι λίγο δύσκολα καθώς χρειάζεται σύντομη καταρρίχηση. Φυσικά δεν προτείνουμε να ξεκινήσετε για την παραλία φορώντας σαγιονάρες!
Η Χαλικιάδα είναι η πιο εξωτική ακτή του Σαρωνικού και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις φημισμένες και πολυφωτογραφημένες ακρογιαλιές των Κυκλάδων. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλής κυρίως στους νεολαίους, ενώ παλαιότερα ήταν αποκλειστικά παραλία γυμνιστών. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας νερό και τη δική σας ομπρέλα καθώς τα σκιερά σημεία, κυρίως γύρω από τα βράχια, είναι κατειλημμένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει τον κόπο. Αν είστε τυχεροί και την πετύχετε με λίγο κόσμο, θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε έναν μικρό θαλασσινό παράδεισο και μάλιστα τόσο κοντά στην Αττική! Για φαγητό θα πάτε στις ταβέρνες της Σκληρής -επάνω στο μονοπάτι για Χαλικιάδα- ή στη Σκάλα.
Βαγιωνιά, Πόρος

Στο νησί του Πόρου η πρόσβαση είναι εύκολη, τόσο ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά (υπάρχει απευθείας σύνδεση) όσο και οδικώς από τον Γαλατά Αργολίδας απ’ όπου και αναχωρούν πλοιάρια και ένα μικρό φέριμποτ.
Ο Πόρος δεν φημίζεται για τις πολλές και εκτεταμένες του παραλίες. Προς την πλευρά του Γαλατά τα νερά είναι ρηχά και ο βυθός σε κάποια σημεία είναι λασπώδης. Η Βαγιωνιά είναι η πιο απόμακρη ακρογιαλιά όπου όμως καταλήγει ασφαλτοστρωμένος δρόμος και απέχει 7 χιλιόμετρα από το λιμάνι με αρκετές πάντως στροφές. Πρόκειται για έναν μικρό όρμο που περιστοιχίζεται από βράχια και θαλερά πεύκα. Το ακρογιάλι είναι στρωμένο με πετραδάκι και άμμο, η παραλία είναι ανοργάνωτη και δεν διαθέτει υποδομές, ούτε ομπρελοξαπλώστρες. Αν φροντίσετε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα, πραγματικά θα περάσετε υπέροχα χωρίς οχλαγωγίες και άλλες θορυβώδεις εκδηλώσεις.
Οταν φυσά, κάπως ενοχλητική θα βρείτε την μπουκαδούρα, αφού το κύμα φέρνει στον όρμο πλαστικά απορρίμματα τα οποία είναι δυστυχώς η μεγάλη μάστιγα των ελληνικών θαλασσών. Στον βυθό της Βαγιωνιάς διακρίνονται υπολείμματα αρχαίου λιμανιού και τμήματα κατοικιών και αν έχετε μάσκα ίσως μπορέσετε να τα εντοπίσετε. Σε μικρή απόστασή βρίσκεται ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος του Ναού του Ποσειδώνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας