Κλοιό γύρω από το μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι σχημάτισαν σήμερα εργαζόμενοι, αποκλείοντας σε μία κίνηση συμβολισμού την πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτό, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του συνταξιοδοτικού σχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν που έχει σηκώσει ολόκληρη τη Γαλλία «στο πόδι».
Συνδικάτα και διαδηλωτές βρέθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το μεγάλο κτιριακό σύμπλεγμα, μεταφέροντας το αντικυβερνητικό μήνυμα του κοινωνικού αναβρασμού και με σκοπό να προπαγανδίσουν τις αυριανές μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Στο πλαίσιο ειρηνικής διαδήλωσης κατά των σχεδίων του Μακρόν να κάνει τους περισσότερους Γάλλους να εργάζονται επιπλέον δύο χρόνια, μέχρι την ηλικία των 64 ετών, ώστε να εξισορροπήσει το συνταξιοδοτικό προϋπολογισμό, δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από τη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου. Ένα πανό έγραφε «Συνταξιοδότηση στα 60 – Να δουλεύουμε λιγότερο για να ζήσουμε περισσότερο».
Bravo. Le monde vous regarde
— Iva Masson (@IvaMasson) March 27, 2023
Employees of the culture sector have taken action by blocking access to the Louvre Museum in Paris.#ReformeDesRetaites #greve28mars #Manif28Mars #Gouvernementdetromperie #manifestation pic.twitter.com/PqJ7IMVsF7
Η δράση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε παραμονές της προγραμματισμένης της 10ης πανεθνικής γενικής απεργίας των συνδικάτων και των απεργιακών συγκεντρώσεων που αναμένονται για άλλη μία φορά πολύ μαζικές.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η αστυνομία του Παρισίου ανακοίνωσε πως διεξάγει επιχείρηση για να εμποδίσει συγκεντρώσεις χωρίς σχετική άδεια μπροστά από το Κέντρο Πομπιντού, ένα άλλο σημαντικό μουσείο του Παρισιού.
Οι εικόνες της δυναμικής διαμαρτυρίας συνοδεύονται από εκείνες των μακριών ουρών απογοητευμένων τουριστών που περίμεναν μάταια στην αυλή του Λούβρου.
Ξεναγός του μουσείου βγήκε για να απευθυνθεί στους επισκέπτες. «Ελπίζουμε να κατανοείτε τους λόγους μας», τους είπε.
«Κρίμα που δεν μπορούμε να μπούμε μέσα», είπε ένας τουρίστας από την Αυστραλία, αλλά πρόσθεσε, «μπορώ να καταλάβω αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πολιτικούς λόγους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας