Η περιήγηση στον νομό Εβρου έχει μια ιδιαίτερη γοητεία. Δεν είναι μόνο η αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, αλλά κι αυτό καθ’ εαυτό το τοπίο, που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σημείο της χώρας.
Η αλήθεια είναι πως έχοντας αφετηρία τη Νότια Ελλάδα, ούτε λίγο,ούτε πολύ ο κάτοικος των Αθηνών θα χρειαστεί να καλύψει περίπου 850 χιλιόμετρα μέχρι την Αλεξανδρούπολη! Βέβαια, εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη και μέχρι την Αλεξανδρούπολη, που θα είναι η αρχή του οδοιπορικού μας, δεν θα χρειαστεί να διανύσετε περισσότερα από 310 χιλιόμετρα σε 3 ½ ώρες.
Ας ταξινομήσουμε όμως τα ενδιαφέροντα σημεία της διαδρομής, αρχής γενομένης από την πρωτεύουσα του νομού.
Αλεξανδρούπολη
Το παλιό όνομα του ψαράδικου χωριού που παλιά υπήρχε εδώ, ήταν Δεδέ Αγάτς. Για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την απελευθέρωση της Θράκης ονομάστηκε Νεάπολη, για ν’ αποκτήσει αργότερα -το 1920- το σύγχρονο όνομά του από τον τότε βασιλιά Αλέξανδρο. Σήμερα το λιμάνι με τις παλιές αποθήκες και τον λευκό φάρο που δεσπόζει στην πεζοδρομημένη προκυμαία υποδέχονται τον ταξιδιώτη. Βέβαια την παράσταση κλέβει η διάπλατη θέα του Θρακικού πελάγους που καθώς το κοιτάς από εδώ, στο βορειότερο σημείο του, μοιάζει πραγματικά απέραντο. Η Αλεξανδρούπολη έχει ενδιαφέροντα μουσεία και χώρους πολιτισμού, μα και αρκετές επιλογές για καλό και φτηνό φαγητό.
Λουτρά Αρχαίας Τραϊανούπολης
Ακολουθώντας τον εθνικό δρόμο Αλεξανδρούπολης-Κήπων, θα βρεθείτε στα Λουτρά της Αρχαίας Τραϊανούπολης (15 χλμ.). Σύμφωνα με την Ιστορία, την πόλη έχτισε ο αυτοκράτορας Τραϊανός (98-117 μ.Χ.) όταν θεραπεύτηκε από τα ιαματικά νερά της θερμής πηγής που αναβλύζει εδώ. Σήμερα, εκτός φυσικά από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, διασώζονται ένα κτίριο του 4ου αιώνα μ.Χ. που πιθανόν να ήταν ξενώνας των επισκεπτών και τμήματα λουτρώνων του 16ου αιώνα.
Φέρες
Επόμενη στάση, η κωμόπολη των Φερών που βρίσκεται χτισμένη στη θέση της βυζαντινής πολίχνης Βηρός. Σήμερα στις Φέρες διασώζεται η περίφημη εκκλησία της Παναγιάς Κοσμοσώτειρας, κτίσμα του 1151, που ήταν τμήμα σπουδαίου βυζαντινού μοναστηριού. Πρόκειται για έναν πεντάτρουλο, σταυροειδούς ρυθμού ναό που εντυπωσιάζει με τις αρμονικές του αναλογίες και το ροδόχρουν παρουσιαστικό του, το οποίο οφείλεται στην πέτρα που χρησιμοποιήθηκε. Στην είσοδο της κωμόπολης ξεχωρίζει το βυζαντινό υδραγωγείο που έφερνε τρεχούμενο νερό στη μικρή πολιτεία.
Γνωρίστε το Δέλτα του Εβρου
Ο ποταμός Εβρος, το μεγαλύτερο ποτάμι της Βαλκανικής, πηγάζει από τα όρη της Ρίλας στη Βουλγαρία και καταλήγει ύστερα από 404 χιλιόμετρα πορείας. Τα 204 χιλιόμετρα είναι σε ελληνικό έδαφος και για 180 χιλιόμετρα η κοίτη του ποταμού καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το ποτάμι εκβάλλει στο Θρακικό πέλαγος, η περιοχή αυτή αποτελεί ένα πολυσύνθετο επίπεδο τοπίο, όπου συνυπάρχουν απέραντες ελώδεις εκτάσεις, βοσκοτόπια, καλλιέργειες, παρόχθια δάση, αβαθείς λίμνες και αμμονησίδες. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Εβρου, πληροφορίες και οικοπεριηγήσεις στο Δέλτα, τηλ. 25510 61000.
Απολιθωμένο δάσος Λευκίμμης-Τυχερού
Φτάνοντας στο ύψος του χωριού Τυχερό θα δείτε τις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν έπειτα από σύντομη παράκαμψη 6 χλμ. στο Απολιθωμένο Δάσος Τυχερού που βρίσκεται κοντά στο χωριό Λευκίμμη. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος για ευχάριστους περιπάτους σ’ ένα υπέροχο μνημείο της φύσης. Το απολιθωμένο δάσος της Λευκίμμης είναι ηλικίας 40 εκατ. ετών και θεωρείται μοναδικό στο είδος του, καθώς συνυπάρχει με το φυσικό δάσος της περιοχής.
Σουφλί
Επόμενη στάση, η «μεταξένια» πολιτεία, το πασίγνωστο Σουφλί (68 χλμ. από Αλεξανδρούπολη). Η κωμόπολη ακουμπά στις όχθες του ποταμού Εβρου και μας καλωσορίζει με τα παλιά της κτίρια, τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα οικογενειακά εργοστάσια παραγωγής μετάξης. Από τα καταστήματα της μικρής αγοράς θα ψωνίσετε μεταξωτά αλλά και εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό Κουρτίδη (1883), όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Μετάξης, τηλ. 25540 23700. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού, το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου τα «Γνάφαλα» και το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου το οποίο στεγάζεται στο πανέμορφο αρχοντικό Μπρίκα.
Εθνικό Πάρκο Δαδιάς
Το καλοκαίρι του 2022 μια ασήμαντη πυρκαγιά που όμως πήρε τεράστια έκταση κατέστρεψε μέρος του θαυμάσιου πευκοδάσους το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιά Λευκίμμης-Σουφλίου. Στον ορεινό αυτό οικοτόπο απαντούν μια πλειάδα αρπακτικών πουλιών και 26 διαφορετικά είδη γύπα (από τα 39 είδη που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο). Στο χωριό Δαδιά λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης, ενώ μέσα στο δάσος υπάρχει το σκεπαστό παρατηρητήριο πουλιών που δυστυχώς έπαθε ζημιές από την πυρκαγιά και ελπίζουμε σύντομα να επιδιορθωθεί. Πληροφορίες στο τηλ. 25540 32209.
Διδυμότειχο
Με την πρώτη ματιά το Διδυμότειχο θυμίζει τυπική επαρχιακή πόλη. Αν περιηγηθείτε όμως στον αστικό ιστό του θα ανακαλύψετε ένα απροσδόκητο ενδιαφέρον που επικεντρώνεται σε παλιές βυζαντινές εκκλησίες, μουσουλμανικά τεμένη, υπολείμματα τειχών και οχυρώσεων, αλλά και στον πυρήνα της παλιάς πόλης. Στην πλατεία δεσπόζει το μουσουλμανικό τέμενος -το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη-, το οποίο έχτισε ο Μουράτ Α’ το 1326. Μέσα στο κάστρο θα επισκεφθείτε τον μητροπολιτικό ναό του Αγ. Αθανασίου και θα δείτε τα πέτρινα λαγούμια όπου φυλακίστηκε ο Κάρολος 12ος, ο βασιλιάς της Σουηδίας. Λίγο ψηλότερα ξεχωρίζουν το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης και η ιστορική εκκλησία του Αϊ-Γιώργη του Παλαιοκαστρίτη όπου έγινε η στέψη του Ιωάννη Καντακουζηνού Στ’.
Μεταξάδες
Τριάντα χιλιόμετρα βόρεια και δυτικά από το Διδυμότειχο, κοντά στην κοίτη του Ερυθροπόταμου θα φτάσετε στο αρχοντοχώρι Μεταξάδες. Εδώ θα περιηγηθείτε στις παλιοκαιρίτικες γειτονιές, θα δείτε τα παλιά «κουκουλόσπιτα» όπου γινόταν η καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα, θα χαζέψετε τα παραδοσιακά μαγαζιά. Αξίζει να ανηφορίσετε ώς το ύψωμα του Προφήτη Ηλία για να απολαύσετε τη θαυμάσια θέα στον οικισμό και στην καταπράσινη γύρω περιοχή. Δεκαεπτά χιλιόμετρα βορειότερα αξίζει να επισκεφθείτε το ρωμαϊκό ταφικό μνημείο του Τύμβου Ζώνης-Μικρής Δοξιπάρας που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.
Βυζαντινό κάστρο Πύθιου
Στο μικρό χωριό Πύθιο (15 χλμ. νοτιοανατολικά του Διδυμότειχου) θα δείτε το κάστρο του Πύθιου ή Εμπύθιον το οποίο χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τον Ιωάννη Στ’ Καντακουζηνό όταν μαίνονταν οι εμφύλιες συρράξεις ανάμεσα στους Βυζαντινούς ευγενείς. Ο Καντακουζηνός ήθελε να το έχει ως ασφαλή κατοικία αλλά και ορμητήριο για τις μάχες που έδινε με τον Ιωάννη Γ’ Παλαιολόγο για την κυριαρχία του θρόνου.
Το Τρίγωνο των ποταμών
Αν έρθετε μέχρι το Διδυμότειχο μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιηγητική διαδρομή προς τα χωριά Καστανιές, Ρίζια, Κυπρίνος και Πεντάλοφος και να περιεργαστείτε το θαυμάσιο τοπίο όπου σμίγουν ο ποταμός Εβρος και ο σημαντικότερος παραπόταμός του, ο Αρδας. Η περιοχή, γνωστή και ως «Τρίγωνο», είναι κυριολεκτικά ένα «σταυροδρόμι» όπου συναντώνται οι δρόμοι της Ανατολής με αυτούς της Δύσης, τα ποτάμια με τις πόλεις, τα βουνά με τους κάμπους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας