Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκτόξευση του πυραύλου φορέα Soyuz-2.1a από το νέο ρωσικό κοσμοδρόμιο Vostochny που κατασκευάσθηκε για πολιτικού χαρακτήρα αποστολές. Η πρώτη αυτή πτήση σηματοδοτεί την αργή μεν αλλά σταδιακή αποδέσμευση της Ρωσίας από το κοσμοδρόμιο Baikonur που μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ανήκει πλέον στο Καζακστάν.
Η επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου έγινε παρουσία του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος με την παρουσία του δείχνει πόσο σημαντική θεωρεί για την χώρα την διαρκή ανάπτυξη διαστημικής βιομηχανίας και την πραγματοποίηση αποστολών στα πλαίσια της γενικότερης τεχνολογικής αναβάθμισης της.
Για τις ανάγκες της εκτόξευσης από το συγκεκριμένο κοσμοδρόμιο έγιναν όλες οι απαραίτητες αναβαθμίσεις στον πύραυλο, ενώ προστέθηκαν και κάμερες για τη βιντεοσκόπηση του εγχειρήματος.
Το φορτίο του ήταν τρεις δορυφόροι, οι οποίοι τέθηκαν στην προγραμματισμένη τροχιά, χωρίς να παρουσιασθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.
Το επάνω τμήμα του πυραύλου με την ονομασία Volga, που μετέφερε τους τρεις δορυφόρους, όπως προβλεπόταν αποκολλήθηκε από το κύριο σώμα 8 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα από την εκτόξευση. Το φορτίο του συμπεριλάμβανε τους δορυφόρους SamSat-218, Lomonosov και Aist-I από τους οποίους ο πρώτος είναι πειραματικός.
Κατά τη φάση της πτώσης του, το άνω τμήμα του πυραύλου δεν ανεφλέγη στην ατμόσφαιρα -όπως συνήθως συμβαίνει- αλλά κατέπεσε και βυθίστηκε σε περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.
Αν και η εκτόξευση του πυραύλου φορέα ήταν προγραμματισμένη για το 2015 αναβλήθηκε κατόπιν της ανάγκης να ολοκληρωθεί η κατασκευή αναγκαίων υποδομών στο κοσμοδρόμιο Vostochny για την προσθήκη εγκαταστάσεων εκτόξευσης. Μάλιστα θεωρείται οτι έχει καθυστερήσει σημαντικά η εκτέλεση προγραμματισμένων εργασιών για την ολοκλήρωση του.
Ενδιαφέρον έχει ότι βρίσκεται στην περιοχή Amur που γεωγραφικά τοποθετείται στην πλέον ανατολική περιοχή της χώρας, επιλογή που ενδεχομένως να έχει και γεωπολιτική ερμηνεία.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα γίνουν 10 εκτοξεύσεις ετησίως για τα επόμενα εφτά χρόνια. Ομως η πρώτη αποστολή πληρώματος στον διεθνή διαστημικό σταθμό από το νέο κοσμοδρόμιο θα αργήσει αρκετά καθώς αναμένεται να γίνει μετά το 2023.
Συγκριτικά με τις συμβατικές μεθόδους και κατασκευαστικές επιλογές στα κέντρα εκτόξευσης το νέο κοσμοδρόμιο διαφέρει σε ορισμένα σημαντικά σημεία.
Για παράδειγμα διαθέτει ειδικής κατασκευής πύργο που προστατεύει το πύραυλο, τον εξοπλισμό και τους θεατές. Επίσης ο πύραυλος δεν εδράζεται κατακόρυφα σε βάση αλλά είναι αναρτημένος. Το κέντρο ελέγχου δεν είναι κατασκευασμένο υπό την γη, όπως συνηθίζεται, αντίθετα βρίσκεται στην επιφάνεια κοντά στο συγκρότημα της εκτόξευσης.
Για τις στρατιωτικού χαρακτήρα εκτοξεύσεις η Ρωσία διατηρεί εγκαταστάσεις στις περιοχές Plesetsk και Kapustin Yar. Παράλληλα διατηρεί και το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν για το οποίο υπάρχει συμβόλαιο χρήσης έως και το 2050.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας