Μέχρι τώρα τα γνωστά πλέον drones πετούσαν λαμβάνοντας εντολές από τον χρήστη τους. Όμως η συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία προτείνει μια νέα εκδοχή πτητικής μηχανής που θα φωτογραφίζει κατ' επιλογήν πρόσωπα ή και αντικείμενα και θα τα ακολουθεί λαμβάνοντας μόνη τις αναγκαίες αποφάσεις για «έξυπνη» πτήση.
Αν και μια τέτοια προοπτική από μια οπτική γωνία παραπέμπει σε παραβίαση της ιδιωτικότητας ανύποπτων ατόμων, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες και ενδεχομένως να τεθούν κάποια πλαίσια, έχει ενδιαφέρον να δούμε πως λειτουργεί μια από τις διαθέσιμες παραλλαγές για ατομική χρήση.
Σε αυτήν την καινούργια κατηγορία drones-φωτογραφικών μηχανών η εταιρεία Zero-Zero Robotics εντάσσει την «Hover Camera» η οποία αν και είναι συνδυασμός κάμερας σε drone, όπως η ίδια επισημαίνει, θεωρείται μια αποκλειστικά ιπτάμενη κάμερα με πτητικές ιδιότητες που παραπέμπουν σε drone.
Πάντως ήδη από πέρυσι έχει παρουσιαστεί κάτι ανάλογο από την εταιρία «Lily Camera» που υποστήριξε ότι πρόκειται για ιπτάμενη κάμερα, θυμίζει drone αλλά διαφοροποιείται ως προς την λειτουργία και τις ανάγκες χρήσης που περιορίζονται στην λήψη φωτογραφιών.
Φέτος τον Μάρτιο η εταιρία κατασκευής drones DJI παρουσίασε από την πλευρά της την ιπτάμενη μηχανή «Phantom 4», ουσιαστικά ένα drone με κάμερα και δυνατότητες αυτόνομης πτήσης και ιχνηλάτησης «στόχου» χάρη στα ισχυρά κυκλώματα της και τους ειδικούς για την περίπτωση αλγόριθμους.
Οι πτητικές δυνατότητες της μηχανής «Phantom 4» βασίζονται στην επεξεργασία οπτικών δεδομένων που συγκεντρώνει μέσω των συστημάτων της γι' αυτό μπορεί να ακολουθήσει ένα αντικείμενο, για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο. Απλουστέυοντας κανείς τις λειτουργικές ιδιαιτερότητες θα έλεγε πως βασίζεται στην μηχανική όραση των υπολογιστών και το σχετικό τεχνολογικό υπόβαθρο.
Όπως είναι φανερό τεχνολογικά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δυο μηχανές, ουσιαστικά ανάμεσα σε δυο διαφορετικές σχεδιαστικές σχολές. Η «Lily Camera» δείχνει να είναι απλούστερη καθώς βασίζεται στη λειτουργία του συστήματος παγκόσμιας κλίμακας εντοπισμού θέσης GPS γι' αυτό και απαιτείται ο χρήστης να φοράει στον καρπό του την ειδική συσκευή επικοινωνίας. Η δεύτερη είναι σαφώς πιο «έξυπνη», περίπλοκη και λειτουργικά αυτόνομη αρκούμενη σε λίγες εντολές από τον χρήστη προκειμένου να μην χρειαζεται έλεγχο.
Γενικώς υποστηρίζεται οι ιπτάμενες κάμερες σχεδιάστηκαν για όλους εκείνους που θέλουν να αποφύγουν την εκμάθηση του τρόπου ελέγχου πτήσης των drones καθώς υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για την λήψη προσωπικών φωτογραφιών όμως μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν αυτός είναι ο μοναδικός στόχος ή κάτι γενικότερο τόσο σε ερασιτεχνικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο.
Όπως μπορεί να υποθέσει κανείς αυτές οι πτητικές μηχανές με κάποιο τρόπο θα έχουν την δυνατότητα να «κλειδώνουν» το πρόσωπο στα κυκλώματα τους θυμίζοντας τις εξελιγμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που εντοπίζουν αμέσως πρόσωπα για να τα φωτογραφίσουν γρήγορα και αλάνθαστα.
Περιγράφοντας την κάμερα «Hover Camera» η εταιρία Zero- Zero αναφέρει ότι η συσκευή διαθέτει δυο κάμερες. Η πρώτη είναι τοποθετημένη στην εμπρόσθια πλευρά έχει ανάλυση 13 megapixel και κάνει εγγραφή βίντεο. Επίσης στα κυκλώματα της διαθέτει ειδικό για την περίπτωση αλγόριθμο που της δίδει την δυνατότητα να εντοπίζει κάθε στιγμή την θέση στην οποία βρίσκεται το drone.
Μια δεύτερη κάμερα στο κάτω μέρος της συσκευής «τρέχει» έναν άλλο επίσης ειδικό αλγόριθμο που λαμβάνει εικόνες με ρυθμό 60 ανά δευτερόλεπτο προκειμένου να «βλέπει» ότι κινείται σε σχέση με το περιβάλλον και ανάλογα να ρυθμίζει την πτήση της μηχανής.
Tα δεδομένα από τις δυο κάμερες σχετικά με την ταχύτητα και την θέση σε συνδυασμό με αυτά που προέρχονται από το επιταχυνσιόμετρο και το γυροσκόπιο τροφοδοτούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του drone που κάνουν όλες τις αναγκαίες και ιδιαίτερα περίπλοκες επεξεργασίες.
Οι συγκεκριμένες τεχνολογικές δυνατότητες της επιτρέπουν να ακολουθήσει το πρόσωπο που το εκτόξευσε στο αέρα ή οποιοδήποτε άλλο επιλεγεί πιθανόν μέσω κινητού τηλεφώνου. στον πέριξ χώρο.
Σε μελλοντική εκδοσή του drone «Hover Camera» μια κάμερα θα έχει την δυνατότητα να σαρώνει την περιοχή σε ένα πλήρη κύκλο γύρω από τον άξονα της κατά 360 μοίρες, να εντοπίζει πρόσωπα και κατόπιν εντολής του χρήστη μέσω κινητού να επιλέγεται ποιο θα τεθεί υπό παρακολούθηση διότι βέβαια περί αυτού πρόκειται.
Ήδη η εταιρία έχει κατασκευάσει 1.000 μηχανές, μερικές από αυτές τις χρησιμοποιεί για τις ανάγκες ελέγχους καλής λειτουργίας ενώ σκοπεύει να δώσει τα προ μαζικής παραγωγής μοντέλα για έλεγχο σε ειδικούς ώστε να διαπιστωθούν στην πράξη οι δυνατότητες και οι αδυναμίες τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας