Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Πειραματική μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση της Αλτσχάιμερ

Η εξάπλωση της νόσου Αλτσχάϊμερ προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον πληθυσμό και σοβαρό προβληματισμό στην ιατρική κοινότητα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές πειραματικής μεθόδου για την συσχέτιση της πρωτεΐνης ADNP, ως βιοδείκτη στο αίμα, με την εξέλιξη της νόσου.

Άλλωστε με δεδομένο ότι νοσούν εκατομμύρια άνθρωποι με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, είναι λογικό για τους επιστήμονες να είναι πρώτης προτεραιότητας στόχος η ανακάλυψη αξιόπιστης μη επεμβατικής μεθόδου για τον εντοπισμό της σε πρώιμο στάδιο.

Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη η ισραηλινή εταιρία NeuroQuest εργάζεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο για την κλινική επιβεβαίωση απλού τεστ αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της.

Οι δοκιμές βασίζονται στην βραβευμένη εργασία που έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή Michal Schwartz του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann στην πόλη Rehovot του Ισραήλ.

Νέα μελέτη

Σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Alzheimer Disease» προτείνεται ο έλεγχος ενός νέου βιοδείκτη στο αίμα που όπως υποστηρίζουν ερευνητές σχετίζεται με έκπτωση της γνωστικής δυνατότητας ως αποτέλεσμα της νόσου Αλτσχάϊμερ.

Ο δείκτης αναφέρεται ως «activity-dependent neuroprotective protein» (ADNP), πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του εγκεφάλου και την γνωστική λειτουργία του.

Σε δηλώσεις της η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής ερευνήτρια Illana Gozes αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει δημιουργήσει την βάση για την ανίχνευση του βιοδείκτη μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος.

Επισημαίνει δε ότι γενικώς η έγκαιρη παρέμβαση σε πρώιμο στάδιο είναι ανεκτίμητη για τους ασθενείς.

Η ορθότητα των προκαταρκτικών πορισμάτων θα δοκιμαστεί σε εκτενείς κλινικές δοκιμές ώστε μελλοντικά να διαμορφωθεί αποτελεσματικός έλεγχος.

Με βάση τα αποτελέσματα εξετάσεων του αίματος θα προσαρμόζονται κατάλληλα και οι προληπτικές θεραπείες που όπως τονίζεται συνεχώς έχουν σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη της νόσου.

Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη ανακαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια στο εργαστήριο της καθηγήτριας Gozes.

Στα σχόλια της αναφέρει ότι η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί την πρωτεΐνη ADNP σε ηλικιωμένα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο από την νόσο Αλτχαϊμερ.

Θεωρεί δε ότι τα αποτελέσματα της θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για μεγαλύτερης έκτασης μελέτες.

Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε οφείλεται στην ομαδική εργασία ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το ιατρικό κέντρο Rambam, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ Technion στην Χάιφα και την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Δυο ανεξάρτητες δοκιμές

Για τις ανάγκες της έρευνας συγκροτήθηκαν δυο ομάδες, μια στην Βοστόνη και άλλη μια στην Χάιφα. Όπως αναφέρεται και οι δυο κατέληξαν στο συμπέρασμα συσχέτισης επιπέδων της πρωτεΐνης ADNP με την άνοια.

Τα μέλη της αμερικανικής ομάδας ήταν 40 υγιή ηλικιωμένα άτομα των οποίων το αίμα ελέγχθηκε για τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Επίσης έγιναν και τεστ αξιολόγησης IQ. Το παράδοξο είναι ότι τα υψηλά επίπεδα της ADNP συνοδεύτηκαν από επίσης υψηλή βαθμολογία IQ.

Στην ομάδα που εξετάσθηκε στην Χάιφα συμμετείχαν 15 ασθενείς ηλικίας από 60 έως και 84 έτη με ήπια γνωστική εξασθένηση. Επίσης 17 ασθενείς με άνοια λόγω Αλτχαϊμερ και 11 ηλικιωμένοι με κανονικές γνωστικές δυνατότητες.

Όπως διαπιστώθηκε μεταξύ αυτών με ήπια εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας και άνοια διαπιστώθηκε ότι το mRNA «προσπαθεί» να αντισταθμίσει τα χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης ADNP στον ορό του αίματος.

Κατόπιν των αποτελεσμάτων επισημαίνεται με βεβαιότητα ότι αν το mRNA είναι πολύ υψηλό στα λεμφοκύτταρα τότε σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επίσης αν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ADNP στον όρο είναι χαμηλά τότε αυτό σχετίζεται με εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας.

Πάντως η ιατρική κοινότητα βρίσκεται προ μιας τρομακτικής πραγματικότητας καθώς τα νούμερα είναι συντριπτικά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία 35 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από την Αλτσχάϊμερ μέγεθος που αναμένεται να αυξηθεί σε115 εκατομμύρια κατά το 2050.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πειραματική μέθοδος για έγκαιρη διάγνωση της Αλτσχάιμερ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας