Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ολοένα και συχνότερα βρίσκει το δρόμο της εφαρμογής σε καθημερινές συνθήκες με χαμηλό κόστος, υψηλή απόδοση και μεγάλο εύρος χρήσης.
Σημαντική είναι η συνεισφορά της σε άτομα με ειδικές ανάγκες όπως αυτές που λειτουργούν υποστηριχτικά στην εξασθενημένη όραση με ειδικά γυαλιά ή άλλες παρόμοιες λύσεις προσφέροντας άνεση κινήσεων, αυτάρκεια και ασφάλεια.
Μια από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις με μεγάλο ενδιαφέρον για όσους έχουν πρόβλημα όρασης είναι η «φορετή» συσκευή MyMe της εταιρίας OrCam που έχει την έδρα της στην Ιερουσαλήμ.
Θυμίζοντας τις μικροσκοπικές συσκευές Bluetooth για την ασύρματη σύνδεση με το κινητό τηλέφωνο η τεχνολογικά πανίσχυρη MyMe ανήκει σε αυτές που τοποθετούνται στα ρούχα χωρίς να τραβούν την προσοχή σε δημόσιους χώρους.
Από την περιγραφή μπορεί να υποθέσει κανείς ότι απευθύνεται σε άτομα με πρόβλημα όρασης αλλά ενδεχομένως και σε όσους θέλουν με πλήρη ακρίβεια σύνοψη και καταμερισμό χρόνου ανά δραστηριότητα στο ημερήσιο πρόγραμμα τους.
Η συσκευή λαμβάνει, αποκωδικοποιεί και κατηγοριοποιεί σήματα ήχου και εικόνας αυξάνοντας σημαντικά την εγρήγορση των ατόμων που την χρησιμοποιούν.
Έχει μικρό μέγεθος, ελάχιστη κατανάλωση, δεν προαπαιτεί την χρήση ειδικών γυαλιών και ανήκει στην μεγάλη κατηγορία αυτών που λέγονται «προσωπικοί βοηθοί» (digital assistants).
Όπως αναφέρει η OrCam η συσκευή της βασίζεται σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε ειδικά για την περίπτωση συγκεντρώνοντας πλήρη δεδομένα περιβάλλοντος και δραστηριοτήτων σε 24ωρη βάση.
Για παράδειγμα συμπεριλαμβάνονται οι τροφές που καταναλώθηκαν στην διάρκεια της ημέρας στην βάση ενός ημερήσιου διαιτολογίου, ενδιαφέροντα στοιχεία από τον περιβάλλοντα χώρο, αξιολόγηση των πληροφοριών σχετικά με τις επαφές με άλλους ανθρώπους, και ο χρόνος που αφιερώθηκε σε προσωπικές δραστηριότητες.
Αναλύοντας πιο σύνθετες λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης στην οποία βασίζεται η MyMe αναφέρεται η καταγραφή των εκφράσεων του προσώπου όσων κατά την διάρκεια της ημέρας ήλθαν σε επαφή με τον χρήστη της, σημαντικές ενότητες από όσα συζητήθηκαν σε συναντήσεις ακόμη και η ποιότητα της αλληλεπίδρασης με φίλους και οικογένεια.
Η διασύνδεση ανάμεσα στην συσκευή και στον χρήστης της γίνεται μέσω του κινητού τηλεφώνου, «έξυπνων» ρολογιών ή ακόμη και Bluetooth χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτή στους δημόσιους χώρους οπτικά και λειτουργικά.
Ένα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί την εφαρμογή MyMe από τις άλλες που θεωρούνται «κλειστό» σύστημα φαίνεται να είναι η ανοιχτή πλατφόρμα λογισμικού στην οποία βασίζεται.
Επομένως αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το παρεχόμενο κιτ ανάπτυξης λογισμικού να αξιοποιηθεί από άλλους προγραμματιστές για να γράψουν τις δικές τους εφαρμογές.
Ως προς το μείζον ζήτημα της ιδιωτικότητας που για πολλοστή φορά εγείρεται σε περιπτώσεις εφαρμογής προηγμένων τεχνολογιών στη ζωή μας η εταιρία διαβεβαιώνει ότι δεν παραβιάζεται οτιδήποτε αφορά τον χρήστη και τους ανθρώπους που συνάντησε. Βεβαίως η διαβεβαίωση μένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας