Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες διεξάγουν επί δεκαετίες ειδικές μετρήσεις και πειράματα, το συμπέρασμα ότι το Σύμπαν αποτελείται από 70% σκοτεινή ενέργεια, 25% σκοτεινή ύλη και μόλις για το 5% συμβατικής ύλης συνεχίζει να κεντρίζει την περιέργειά τους για ολοένα πιο πυκνές και ακριβέστερες παρατηρήσεις σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει.
Αναζητώντας νέες μεθόδους μέτρησης της συμβατικής ύλης στο Σύμπαν, επιστήμονες από το 64 μέτρων ραδιοτηλεσκόπιο του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας στην πόλη Parkes της Αυστραλίας ανακάλυψαν την πηγή μιας σπάνιας φωτεινής λάμψης, εξαιρετικά βραχείας διάρκειας, που θα χρησιμεύσει στον ακριβέστερο υπολογισμό της συμβατικής ύλης.
Η πηγή της φωτεινής ακτινοβολίας, με τον τον κωδικό FRB 150418, ήταν ένας ελλειπτικός γαλαξίας σε απόσταση περίπου 6 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Η επιβεβαίωση για την απόστασή του ήλθε κατόπιν παρατηρήσεων από το διαμέτρου 8,2 μέτρων οπτικό τηλεσκόπιο υπερύθρων Subaru, που λειτουργεί στο Manua Kea της Χαβάης και χρησιμοποιείται από την Ιαπωνία.
Μέχρι τώρα, αυτό που ήταν γνωστό ήταν μόνο το μέγεθος της διασποράς της ύλης στο Σύμπαν, ενώ τώρα αναμένεται να προκύψουν ακριβέστερα συμπεράσματα για τη συγκέντρωσή της στις περιοχές όπου θα γίνουν μελλοντικές μετρήσεις. Η προοπτική αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιστημονική κοινότητα, που αναζητά νέα συμπεράσματα για τη σύνθεση του συμπαντικού χώρου.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση στην επιστημονική επιθεώρηση NATURE, τα σήματα αυτά για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν συνεισφέροντας σε κοσμολογικές παρατηρήσεις χρήσιμες στην παραπέρα μελέτη του Σύμπαντος.
Καθώς η ακτινοβολία αυτή στην πορεία της από τον γαλαξία στη Γη διαπερνά διαφορετικής πυκνότητας ύλης, κάποιες συχνότητες από αυτήν φθάνουν νωρίτερα από άλλες στη Γη. Επομένως, όταν η καθυστέρηση μετρηθεί με τα κατάλληλα επίγεια όργανα, μπορεί να αποκαλύψει πόση ακριβώς ήταν η ύλη που διαπέρασε στη συγκεκριμένη διαδρομή.
Η ύλη αυτή αποτελείται από αέρια και διαστημική σκόνη και με τη μέθοδο αυτή μπορεί να ποσοτικοποιηθεί. Οι επιστήμονες, έχοντας στη διάθεσή τους την απόσταση της πηγής από τη Γη μπορούν πλέον να υπολογίσουν πόσο πυκνή ήταν η ύλη που διαπέρασε η ακτινοβολία.
Σε αντίθεση με αυτή την άμεση παρατήρηση, μέχρι τώρα η ύπαρξη της φωτεινής λάμψης μπορούσε να επιβεβαιωθεί μόνον ύστερα από επίπονη μελέτη πλήθους διαθέσιμων στοιχείων από παρατηρήσεις του Σύμπαντος.
Για την ιστορία, επί δέκα χρόνια οι αστρονόμοι έκαναν έρευνες γι' αυτά τα φωτεινά σήματα διάρκειας μόλις μερικών χιλιοστών του δευτερολέπτου, αλλά μόλις πρόσφατα κατάφεραν να εντοπίσουν την πηγή τους.
Ένα από τα σχόλια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε ημερήσια βάση χιλιάδες φορές πρέπει να εκπέμπονται αυτά τα φωτεινά σήματα, όμως σε βάθος δεκαετίας μέχρι σήμερα μόλις 16 από αυτά έχουν παρατηρηθεί.
Το γεγονός αυτό εξάπτει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας. Οπως φαίνεται οι πηγές τους των αναλαμπών πρέπει να είναι τυχαία διεσπαρμένες παντού στον ουρανού χωρίς να είναι με σαφήνεια γνωστή η αιτία της δημιουργίας τους.
Το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία, που αποτελεί μέρος δικτύου και χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη του στιγμιαίου φωτεινού σήματος, λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας το '60 και συμπεριλαμβάνεται σε σειρά αξιόπιστων εγκαταστάσεων για τέτοιας κατηγορίας παρατηρήσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας