Hταν στις 30 Ιανουαρίου του 2020, όταν ο ΠΟΥ έλαβε την απόφαση να χαρακτηρίσει τη νέα ιογενή νόσο COVID-19 διεθνώς έκτακτη υγειονομικά κατάσταση που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία των ανθρώπων.
Πριν από 6 ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η παρουσία της νόσου COVID-19 δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται πλέον διεθνής κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», επιβεβαιώνοντας έτσι και επίσημα ότι η τριετής κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που είχε επιβληθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη λόγω της μεγάλης διάδοσης του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων, φαίνεται πως περνά πλέον σταδιακά στην επόμενη φάση της ενδημικής παρουσίας και μετάδοσης του κορονοϊού στους ανθρώπινους πληθυσμούς. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ, που προέκυψε από τις νέες κλινικές παρατηρήσεις και επιδημιολογικές έρευνες σε όλο τον πλανήτη: η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε, αφ' ενός, από τη σαφή μείωση του αριθμού όσων νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα και όσων πεθαίνουν έπειτα από μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2 και, αφ' ετέρου, από τις πιο πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες που έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ανοσίας στους ανθρώπους.
Ετσι, την προηγούμενη Παρασκευή (5.5.23), στην επίσημη διεθνή ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε: «Με ελπίδα κηρύσσω τη νόσο COVID-19 λήξασα ως διεθνή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την υγεία των ανθρώπων», εγκαινιάζοντας και επίσημα μια νέα φάση για τη διάδοση του κορονοϊού, που τα τρία προηγούμενα χρόνια προκάλεσε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια θύματα. Επισημαίνοντας, όμως, στην ανακοίνωσή του: «Αυτό δεν σημαίνει ότι η νόσος COVID-19 έχει πάψει να είναι παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία».
Με άλλα λόγια, στην παρούσα μεταβατική φάση της πανδημίας, οφείλουμε να προετοιμαστούμε για την επόμενη ενδημική παρουσία και διάδοση του κορονοϊού, ο οποίος, ακόμη και όταν περάσει σε αυτή την πιθανότατα ηπιότερη μορφή μετάδοσης, θα εξακολουθήσει να αποτελεί απειλή για την υγεία όσων μολύνονται ή επαναμολύνονται από κάποια νέα παραλλαγή του, ειδικά αν αυτοί ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες: όσοι έχουν ήδη μια σοβαρή πάθηση και οι πιο ηλικιωμένοι.
Και η απειλή του ιού τείνει να εξαλειφθεί;
Το γεγονός της δημιουργίας, μέσα στους 8 πρώτους μήνες της πανδημικής κρίσης, των πρώτων εμβολίων κατά του νέου πολύ μεταδοτικού κορονοϊού αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Πράγματι, κανείς ειδικός σε αυτούς τους τομείς έρευνας δεν πίστευε ότι τόσο σύντομα θα αποκτούσαμε τα εμβολιαστικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της νέας πανδημικής κρίσης. Αυτό το αποτέλεσμα έγινε εφικτό χάρη στη διεθνή συνεργασία αλλά και τα πολύ μεγάλα ποσά που επένδυσαν οι ισχυρότερες οικονομικά χώρες για τη δημιουργία των νέων εμβολίων.
Ομως, τα τρία πρώτα χρόνια της πανδημίας μάς αποκάλυψαν επίσης και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν οι ψευδείς ειδήσεις και η ανεπαρκής επιστημονικά πληροφόρηση, προκαλώντας τα διάφορα πολύ βλαβερά συνωμοτικά σενάρια για την υγεία των πολιτών. Και η διαδεδομένη και πολύ αισιόδοξη άποψη ότι μέσω των πολυάριθμων φυσικών νοσήσεων και των μαζικών εμβολιασμών έχει επιτευχθεί ήδη -ή έστω σε μεγάλο βαθμό- η πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης», δηλαδή ότι ο κορονοϊός SARS-CoV- 2 μεταδίδεται ή εξελίσσεται λιγότερο εύκολα και άρα ότι, στο άμεσο μέλλον, θα πάψει να αποτελεί απειλή για τους ανθρώπους, είναι ένα καθησυχαστικό μύθευμα που καθόλου δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά.
Εξάλλου ακόμη και αν είχε επιτευχθεί κάποια ανοσία της αγέλης για ορισμένες παραλλαγές του, δεν υπάρχουν καθόλου σαφείς ενδείξεις ότι ο κορονοϊός έχει σταματήσει να εξελίσσεται ή ότι τείνει να εξαφανιστεί.
Αντίθετα, αυτό που διαπιστώνεται, σήμερα, από τις σχετικές έρευνες είναι ότι μάλλον τείνει να γίνει παντού ενδημικός και θα συνεχίσει, για ακόμη πάρα πολύ χρόνο, να κυκλοφορεί και να μας μολύνει, όπως ακριβώς συνέβη στο παρελθόν με άλλους παθογόνους ιούς, π.χ. με τον ενδημικό ιό της γρίπης.
Μολονότι, λοιπόν, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε επίσημα ότι τελείωσε η φάση της διεθνούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη νόσο COVID-19, η απειλή του κορονοϊού για την υγεία πολλών ανθρώπων δεν έχει καθόλου εξαλειφθεί. Και για την επόμενη ενδημική φάση διάδοσης του κορονοϊού, στην οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, εισερχόμαστε σταδιακά, απαιτούνται όχι πια πανικός και αναποτελεσματικές καραντίνες, αλλά διαρκής επιδημιολογική επιτήρηση, ανανέωση των εμβολίων και κυρίως έγκαιρη (και έγκυρη) ενημέρωση των πολιτών, ειδικά αυτών που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες.
Πάντως από τώρα, όλες οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επόμενη φάση της διάδοσης του κορονοϊού, η οποία προβλέπεται ότι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από την πρώτη φάση. Και ακριβώς γι’ αυτό και ο ΠΟΥ έχει ήδη ανανεώσει το στρατηγικό του σχέδιο πλανητικής δράσης για τα έτη 2023 έως 2025, κατά των νέων παραλλαγών του κορονοϊού και της επόμενης ενδημικής εκδοχής της νόσου COVID-19.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας