Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 14.0°
0 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.8° 13.7°
1 BF
83%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.0°
2 BF
82%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
8°C
7.9° 7.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 11.9°
1 BF
71%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
81%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
91%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
74%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.8°
3 BF
82%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Η «εξέταση» που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία βγάζει ξεκάθαρα ότι το δημόσιο σύστημα υγείας πάσχει σοβαρά από βαριάς μορφής υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση | ICON PRESS/ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Η «αξονική» της ΠΟΕΔΗΝ έδειξε ένα άρρωστο ΕΣΥ

Προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης στα νοσοκομεία της Ηπείρου, της Δυτικής Μακεδονίας, της Πελοποννήσου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και των νησιών, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και περιγράφει το δημόσιο σύστημα υγείας με τα πιο μελανά χρώματα.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας αργοπεθαίνει. Θυσιάζονται άνθρωποι στο βωμό της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. Παραμένουν κλειστά 220 έτοιμα

κρεβάτια ΜΕΘ, τα χειρουργικά τραπέζια των νοσοκομείων κλείνουν το ένα μετά το άλλο, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και χειρουργικών υλικών και οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία ξεπέρασαν το ένα έτος», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει ότι «λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους γιατρούς, και σε πολλά νοσοκομεία μία νοσηλεύτρια φροντίζει για δύο κλινικές»!

Τη διετία 2015-2016 το προσωπικό στο ΕΣΥ λιγόστεψε κατά 4.000, σημειώνει ο ίδιος, ενώ ακόμα 7.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και θα αποχωρήσουν μέσα στην επόμενη διετία.

Ακόμα, σε αντίθετη κατεύθυνση από τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αναφέρει, φέτος τα νοσοκομεία θα λάβουν 350 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, τη στιγμή που οι πολίτες πληρώνουν μια ζωή το δημόσιο σύστημα υγείας, με φόρους και τσουχτερές εισφορές.

Μέσα από τις καταγραφές των γενικών της συμβούλων ανά περιφέρεια η Ομοσπονδία επιχειρεί να δώσει την εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων στη χώρα.

Απ' αυτές βέβαια λείπουν στοιχεία για συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την απουσία στοιχείων για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο που ουσιαστικά έχει αναλάβει τα πιο σοβαρά περιστατικά σε ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια νησιά και την Ήπειρο, αλλά και για τα νοσοκομεία του Πύργου, του Αγρινίου, της παρισσίας κ.α. Τέλος, δεν παρατίθενται στοιχεία για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Αν. Μακεδονία & Θράκη

Τα νοσοκομεία της περιοχής στενάζουν από την έλλειψη προσωπικού και υλικών, αναφέρει η Κατερίνα Πετράκη, πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και του σωματείου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

Η ναυαρχίδα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει καταντήσει κουφάρι,με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και ολοένα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση.

Το ακριτικό Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου, με τον σημαντικότατο ρόλο ανάσχεσης, δίπλα στα σύνορα, παραπαίει από την έλλειψη προσωπικού, το ίδιο και το νοσοκομείο Κομοτηνής και το νοσοκομείο Ξάνθης, με τις οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης να κυμαίνονται από 1.000 μέχρι 6.000!

Το Νοσοκομείο Καβάλας με ρόλο εξ ανάγκης Περιφερειακού Νοσοκομείου και αυξημένες υποχρεώσεις κατά την τουριστική περίοδο προσπαθεί να ανταπεξέλθει με έλλειψη προσωπικού της τάξεως του 50%, με χρηματοδότηση του σταγονόμετρου και εργαζόμενους σε κατάσταση εξουθένωσης.

Το Νοσοκομείο της Δράμας εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού προβαίνει συνεχώς σε περιορισμό των υπαρχουσών λειτουργιών.

Ηπειρος – Ιόνιοι νήσοι – Δυτ. Μακεδονία

Τα προβλήματα της Ηπείρου, των Ιονίων νήσων και της Δυτικής Μακεδονίας καταγράφει ο Χρήστος Γιωτόπουλος, Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ. Το

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο πληρέστερο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας και από τεχνολογικής άποψης αλλά και υψηλής ποιότητα τριτοβάθμιας υγείας, που θα έπρεπε να λειτουργεί ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο, σήμερα λειτουργεί ως δευτεροβάθμιο και πρωτοβάθμιο.

Από τις επιχορηγήσεις δε άλλων Πανεπιστημιακών νοσοκομείων, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης, γίνεται αντιληπτή επισημαίνει η εξόφθαλμη αδικία που υπόκειται το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.  

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποχωρήσει 280 εργαζόμενοι και δεν έχει προσληφθεί κανείς, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να λειτουργεί με τους Επικουρικούς με την πρακτική που κάνουν τα παιδιά από τα Τ.Ε.Ι., με παιδιά του ΟΑΕΔ που κάνουν κι αυτά την πρακτική τους, με τα πεντάμηνα (Κοινωφελούς εργασίας) και με το προσωπικό των εργολάβων, που το πρωί καθαρίζουν και αργότερα τους απασχολούν στα γκισέ του νοσοκομείου.

Ενδεικτικά, ο γενικος σύμβουλος της Ομοσπονδίας αναφέρεται στο πρόβλημα των δύο μαιευτικών κλινικών του νοσοκομείου οι οποίες βρίσκονται σε οριακό σημείο λόγω της υποστελέχωσης.

Τραγικές οι ελλείψεις και στο Γενικό Νοσοκομείο "Γ. Χατζηκώστα" κυρίως στα τμήματα εστίασης, πλυντηρίων, τραυματιοφορέων, τεχνικων υπηρεσιών

και φύλαξης. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται μέρα νύχτα ενώ το τηλεφωνικό κέντρο δεν δουλεύει απόγευμα νύχτα και αργίες.

Στο νοσοκομείο Αρτας οι ελλείψεις ιατρικού κυρίως προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι γιατροί των Κέντρων Υγείας στο νοσοκομείο για την κάλυψη εφημεριών αναγκών.

Ακόμα ο αξονικός τομογράφος δεν έχει λυχνία εδώ και μήνες με αποτέλεσμα οι ασθενείς ή μεταφέρονται στα πλησιέστερα νοσοκομεία ή να καταφεύγουν στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Αρτας.

Το νοσοοκομείο της Πρέβεζας αντιμετωπιζει σοβαρό πρόβλημα με τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει διαχρονικά μεγάλα ποσά, το 1/3 των οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας είναι κενές.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών η υποχρηματοδότηση φέρνει τις περικοπές στις δαπάνες υγειονομικού, προβλήματα στην επισκευή οργάνων-μηχανημάτων, σε ανεφοδιασμό αναλωσίμων κ.α, ενώ σημειωνονται ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (χειρουργοί, παθολόγοι-βιοπαθολόγοι – ακτινοδιαγνωστικοί) που καλύπτονται με επικουρικούς και την ίδια ώρα τρέχουν δαπανηρές συμβάσεις οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών.

Στο νοσοκομείο Κέρκυρας καταργούνται δομές όπως η Β' Παθολογική Κλινική, ενώ τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, με το ελλιπέστατο Νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες. 

Εξαιρετικά πρόσφατο είναι εξάλλου το νέο εργατικό ατύχημα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, το οποίο καταγγέλει ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ κατά το οποίο τραπεζοκόμος έκοψε μέρος από τα τρία δάκτυλα του χεριού της, στην προσπάθεια της να προλάβει να εκτελέσει τα καθήκοντά της απέναντι στην υπηρεσία και στους ασθενείς. 

Την ίδια ώρα, τα χρωστούμενα εβδομαδιαία ρεπό ξεκούρασης και οι κανονικές άδειες ξεπερνούν τα 6000 και σε πολλές περιπτώσεις οφείλονται από το 2013. 

Ακόμα τα χρέη του Νοσοκομείου που φτάνουν στο ύψος των 13 εκατομμυρίων, προερχόμενα από τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε φαρμακευτικό και λοιπό άκρως απαραίτητο υλικό επισκευές, συντηρήσεις, τις πιστώσεις για Επικουρικό προσωπικό και για ιδιωτικά συνεργεία

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας δεν λειτουργεί η παθολογική κλινική εξ αιτίας έλλειψης γιατρών παθολόγων, ενώ το τμήμα επειγόντων περιστατικών υπολειτουργεί.

Θεσσαλονίκη & νησιά

Οι ελλείψεις της περιοχής σύμφωνα με την γενική σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ Αναστασία Πολίτου αγγίζουν και το 40%, σε όλες τις υπηρεσίες - διοικητική, νοσηλευτική, τεχνική και παραϊατρικά - κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου.

Σοβαρότατα προβλήματα έλλειψης υπάρχουν στον κλάδο των τραυματιοφορέων, με επίπτωση σοβαρή στην υγεία τους και στην ομαλή λειτουργία χειρουργείων, εργαστηρίων, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης διακίνησης των ασθενών, ενώ οι βοηθητικοί κλάδοι, βοηθοί θαλάμων, προσωπικό εστίασης, εργάτες, φύλακες κλπ τείνουν να εξαφανισθούν.

Επισημαίνεται, ότι τις ελλείψεις βοηθητικών κλάδων όπως βοηθοί θαλάμου, τις επωμίζεται το ήδη επιφορτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό. 

Τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία προσπαθούν λόγω της έλλειψης προσωπικού να λύσουν τα προβλήματα, εκ των έσω, μετακινώντας το προσωπικό και ζητούν

να κλείσουν κλινικές (π.χ Έδεσσα-Γιαννιτσά).

Στα νησιά όπως στο Νοσοκομείο Σάμου, λόγω έλλειψης ειδικευόμενων ιατρών, η κάλυψη γίνεται από αγροτικούς γιατρούς, ενώ λόγω έλλειψης νοσηλευτικού, άμεσα δε θα λειτουργεί η ΜΕΘ, που σήμερα υπολειτουργεί με 3 κρεβάτια από τα 6 που διαθέτει.

Υποχρηματοδότηση σύμφωνα με την Αν. Πολίτου έχει επίπτωση στην προμήθεια υλικών από βαμβάκι μέχρι υλικά χειρουργείου, εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους προμηθευτές αλλά και εξαιτίας της αδυναμίας εκτέλεσης των παραγγελιών.

Ακόμα προβλήματα παρατηρούνται στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όπου εντοπίζεται αδυναμία συντήρησης, service κι αγοράς ιατρικών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή ακόμη και να κλείνουν εργαστήρια υψηλής σημασίας και βαρύτητας.

Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα του αγγειογράφου του ΑΧΕΠΑ ο οποιος ήταν κλειστός επί μήνες και του στεφανιογράφου στο ίδιο νοσοκομείο ο οποίος είναι πάρα πολύ παλιός και χαλάει πολύ συχνά.

Ακόμα ελλείψεις αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιοχής σε καρότσια νοσηλείας, φορεία μεταφοράς ασθενών, πιεσόμετρα, κρεβάτια ασθενών, στρώματα κλπ ενώ αυτά που υπάρχουν είναι φθαρμένα και καταστραμμένα.

Η υποχρηματοδότηση επηρεάζει και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η συντήρηση των νοσοκομείων είναι κάτω των ορίων ασφαλείας για τους ασθενείς και το προσωπικό, σημειώνει η γενική σύμβουλος και προσθέτει ότι για παράδειγμα δεν υπάρχουν υλικά για οικοδομικές εργασίες συντήρησης, χρώματα βαφών, τα ασανσέρ υπολειτουργούν και είναι παλιά. κλπ.

Την ίδια ωρα η μαύρη τρύπα στο σύστημα προμηθειών συνεχίζεται, επισημαίνει. Οι διαγωνισμοί δεν ολοκληρώνονται κι εκκρεμούν, εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της τεράστιας γραφειοκρατίας, το χάσιμο εργατοωρών για επανάληψη ίδιων διαδικασιών, την μεγάλη κωλυσιεργία στην προμήθεια υλικών, που εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και σε ζωές ασθενών, με αναβολές χειρουργείων κλπ, την προμήθεια άχρηστων υλικών υψηλού κόστους, διότι η προμήθεια από το ελεύθερο εμπόριο, δε δίνει δυνατότητα τεχνικής αξιολόγησης, την άμεση εμπλοκή εταιρειών στα νοσοκομεία ,με ότι συνεπάγεται αυτό.

Στις εφημερίες σημειώνεται μεγάλη αύξηση προσέλευσης ασθενών και η αναμονή φτάνει και τις 7 ώρες (!) στα παθολογικά ιατρεία.

Οι ελλείψεις

σε υλικά και ΜΕΘ έχουν ως αποτελεσμα τον αυξημένο κατά πολύ χρόνο νοσηλείας των ασθενών που με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων

Νοσηλείων μεταφράζεται σε μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος νοσηλείας των ίδιων των ασθενών, την οικονομική και σωματική ταλαιπωρία τους, καθώς

και τον κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη δέσμευση των κρεβατιών και την αναγκαία ανάπτυξη ράντζων στις εφημερίες. 

Την ίδια ώρα οι εξωτερικοί ασθενείς που δεν έχουν έμμεση πρόσβαση περιμένουν πάνω από τρείς μήνες για τα εξωτερικά ιατρεία και πάνω κι από ένα χρόνο για να χειρουργηθούν.

Στερεά Ελλάδα 

Και τα νοσοκομεία της περιφέρειας στερεάς Ελλάδας έχουν φθάσει σε οριακό σημείο λειτουργίας εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, αναφέρει ο γενικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Γιάννης Αγγελάτος. 

Ενδεικτικά περιγράφει ότι στο νοσοκομείο Χαλκίδας δεν εφημερεύουν όλο

το μήνα Ορθοπεδικοί, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, Γυναικολόγοι, ενώ ειδικότητες όπως Αιματολόγος, Νευρολόγος και Δερματολόγος είναι κενές.

Στο νοσοκομείο Κυμης ελλείψεις υπαρχουν στις ειδικότητες ΩΡΛ, και Οφθαλμίατρου, ενώ δεν υπάρχει μάγειρας στο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο Καρύστου ειδικότητες όπως Γυναικολόγος, Νευρολόγος και ΩΡΛ είναι κενές και στο νοσοκομείο Θήβας η Παθολογική κλινική εφημερεύει 15 ημέρες τον μήνα, ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί το βράδυ και οι θέσεις οφθαλμίατρου και ΩΡΛ είναι κενές.

Στο νοσοκομείο Λειβαδιάς, η παιδιατρική κλινική δεν λειτουργεί, από τις πέντε χειρουργικές αίθουσες λειτουργεί μόνο η μία και ειδικότητες όπως ΩΡΛ,  Νευρολόγος, Οφθαλμίατρος Πνευμονολόγος είναι κενές. 

Στο Νοσοκομείο Άμφισσας στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι κενές 23 θέσεις και 28 θέσεις στο λοιπό προσωπικό. Η παθολογική κλινική είναι κλειστή και οι περισσότερες κλινικές δεν εφημερεύουν όλο τον μήνα. 

Στο νοσοκομείο Καρπενησίου αξονικός τομογράφος και μαστογράφος δεν λειτουργούν και το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί μόνο για εσωτερικούς ασθενείς και στο νοσοκομείο Λαμίας η Μαιευτική κλινική κινδυνεύει να κλείσει λόγω έλλειψης Ιατρικού Προσωπικού και η Παιδιατρική κλινική δεν εφημερεύει όλο το μήνα.

Κρήτη 

Η υποχρηματοδότηση και η μεγάλη υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό υποβαθμίζει, απαξιώνει και μεθοδικά διαλύει τις δομές των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, καταγγέλει και ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ της Κρήτης Κυριάκος Θεοδοσάκης.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων που εφημερεύει καθημερινά, η νοσηλευτική υπηρεσία οφείλει πάνω από 13.000 ρεπό στο προσωπικό της !

Βοηθητικό προσωπικό υπάρχει ελάχιστο πχ. ένας μεταφορέας ασθενών για όλο το νοσοκομείο, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι από το 1999 με συνεχή

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομειο Ηρακλείου και το Βενιζέλειο καταγράφονται τεράστιες ελλειψεις ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις ειδικότητες και κατηγορίες των εργαζομένων.

Οι περισσότερες δε κλινικές είναι μεγάλης βαρύτητας και μοναδικές στην νότια υγειονομική περιφέρεια της Ελλάδος και οι οποίες εφημερεύουν καθημερινά. 

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 2015 εξυπηρέτησε πάνω από 105.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, πάνω από 100.000 στα ΤΕΠ και έγιναν πάνω από 80.000 εισαγωγές. 

Η Παιδοψυχιατρική κλινική, μοναδική στην υγειονομική περιφέρεια λειτουργεί με εργαζόμενους με μπλοκάκι, υπάρχει ένας τραυματιοφορέας για το απόγευμα και τη νύχτα, ενώ τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες για τη νοσηλευτική υπηρεσία κυμαίνονται είναι 10.000 και 7.000 σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο αντίστοιχα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Ιεράπετρας & Σητείας, δύο νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές του νησιού, με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο και με σημείο αναφοράς αγροτικές και τουριστικές περιοχές σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγος, παιδίατρος, παθολόγος, γυναικολόγος κλπ.

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου η τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με χιλιάδες οφειλόμενα άδειες και ρεπό είναι ενδεικτική όπως και η ανυπαρξία ειδικευομενων γιατρών στη χειρουργική και παθολογική ειδικότητα.

Το ακτινολογικό δεν μπορεί να καλύψει όλες τις εφημερίες λόγω έλλειψης ακτινολόγων με αποτέλεσμα περιστατικά να μεταφέρονται στα Χανιά και το βοηθητικό προσωπικό πληρώνεται από το παγκάρι στο εικονοστάσι που υπάρχει στο νοσοκομείο, όπως σημειώνει ο Κ. Θεοδοσάκης.

Πελοπόννησος 

Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και οι μηδενικές προσλήψεις χρόνια τώρα, έχουν αποψιλώσει τα νοσοκομεία της περιοχής σε κρίσιμες ειδικότητες ιατρικού και λοιπού προσωπικού και οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας τονίζει ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Βασίλης Μιχαλόπουλος, ο οποιος ενδεικτικά αναφέρει ορισμένα παραδείγματα.

Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπως εξηγεί, που η πλήρης λειτουργία του κρίνεται παραπάνω από επιτακτική αφού από τη μια καλύπτει παραπάνω από

το μισό πληθυσμό του νομού Ηλείας, και από την άλλη οι μέχρι τώρα τραγικές μικροπολιτικές επιλογές δεν επέτρεψαν τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στο νομό που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών από τις 44 θέσεις μόνιμων γιατρών υπηρετούν μόλις 16, από τις 13 θέσεις ειδικευομένων γιατρών υπηρετεί μόλις ένας (!).

Το Μικροβιολογικό – Βιοχημικό εργαστήριο του αδυνατεί να καλύψει σε 24ωρη βάση το πρόγραμμα, οι τραυματιοφορείς είναι είδος προς εξαφάνιση

- ένας στη βάρδια για Τ.Ε.Π., Κλινικές, Ακτινογραφίες κ.λ.π. -, η Μαιευτική–Γυναικολογική κλινική έχει αναστείλει τη λειτουργία της από πέρυσι τον Αύγουστο και στην εστίαση έχουν απομείνει δύο μάγειροι με τη σίτιση των ασθενών να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον ηρωισμό των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες χωρίς άδειες-ρεπό, αφού αν απουσιάσει ο ένας αυτόματα οι ασθενείς θα μείνουν νηστικοί. 

Την ίδια ώρα, προσθέτει, η νέα υπερσύγχρονη πτέρυγα ΤΕΠ - ένα έργο αναβάθμισης υπηρεσιών που έχει στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό - έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας και κανείς υπεύθυνος δεν λογοδοτεί για την καθυστέρηση αποπεράτωσης και παράδοσής

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η «αξονική» της ΠΟΕΔΗΝ έδειξε ένα άρρωστο ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας