Την κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό του συστήματος υγείας επιχειρεί με διάφορους τρόπους η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας από αναλήψεως των καθηκόντων της.
Πέρα από τις εμβαλωματικές λύσεις κάποιων εκατοντάδων επικουρικών -και μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ- προσλήψεων, που δεν λύνουν το πρόβλημα όπως καταδεικνύουν οι Ομοσπονδίες γιατρών και νοσηλευτών, αλλά αποτελούν λύσεις «έστω και προσωρινές», όπως σημειώνει το υπουργείο, υπάρχει η επίσπευση των 980 μόνιμων προσλήψεων που είχε εγκρίνει προ διετίας ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και η προώθηση των επίσης μόνιμων 2.400 προσλήψεων, για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός.
Ωστόσο, η προσπάθεια στήριξης των υγειονομικών μονάδων κάθε βαθμίδας με προσωπικό συνεχίζεται στην Αριστοτέλους.
Είναι γνωστές άλλωστε οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού στο σύστημα υγείας, που ο ίδιος ο υπουργός έχει εκτιμήσει ότι ανέρχονται στις 26.000.
Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται και οι πιο πρόσφατες αποφάσεις για συμμετοχή των γενικών γιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις εφημερίες των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προκειμένου η λειτουργία τους να είναι ολοήμερη.
Εσωτερικές μετακινήσεις
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) ο υπουργός Υγείας εισάγει κι επίσημα τη συμμετοχή των γενικών γιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ -Κέντρα Υγείας, πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία- στις εφημερίες των νοσοκομείων και συγκεκριμένα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Αυτό είχε ζητήσει στη συνάντηση με τον υπουργό (25/1/2016) η Ελληνική Ενωση Γενικής Ιατρικής: τη δημιουργία, δηλαδή, του πλαισίου εσωτερικής μετακίνησής τους μεταξύ δομών διαφορετικών βαθμίδων του ΕΣΥ, και πάντα σε ΤΕΠ και όχι σε κλινικές, όπου θα υπάρχει παρουσία ειδικών ιατρών.
Η συμμετοχή γενικών γιατρών στη λειτουργία των ΤΕΠ, εξηγεί ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, «είναι μια διεθνώς διαδεδομένη πρακτική, αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσης των γενικών γιατρών και η εμπειρία έχει δείξει ότι συμβάλλει στη βελτίωση της διαδικασίας διαλογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των περιστατικών που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων.
Ειδικά σήμερα που τα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην επαρχία, έχουν μείνει με ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς και με υποστελεχωμένα ΤΕΠ, η συνεισφορά των γενικών γιατρών στην ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της “πρώτης γραμμής άμυνας” του ΕΣΥ».
Στην εγκύκλιο, βέβαια, επισημαίνεται ότι ο γενικός γιατρός στο ΤΕΠ αντιμετωπίζει περιστατικά που προσέρχονται εκτάκτως και μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτο βαθμό και δεν υποκαθιστά τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο νοσοκομείο.
Εύρυθμη λειτουργία
Σε περίπτωση που χρειάζεται ειδική διαγνωστική προσπέλαση ή και αντιμετώπιση σε δεύτερο βαθμό, ο γενικός γιατρός παραπέμπει σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είτε εφημερεύουν στον χώρο του ΤΕΠ είτε συνεπικουρούν ως εφημερεύοντες στην κλινική τους.
Από τους διοικητές των ΥΠΕ έχει ζητηθεί να υλοποιηθεί η απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας των μονάδων ΠΦΥ, στις οποίες υπηρετούν οι γενικοί γιατροί, που καλούνται, σημειώνει ο Α. Ξανθός, «να συνδράμουν επικουρικά στην αξιόπιστη λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας κατά τη διάρκεια της εφημερίας».
Η δεύτερη πρόσφατη απόφαση, που αφορά την ενίσχυση των δημόσιων δομών, αυτή τη φορά της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των μονάδων ΠΕΔΥ (Κέντρα Υγείας, πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία), για να εξυπηρετούν τον κόσμο όλη μέρα -από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ- κι όχι μέχρι το μεσημέρι, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Το ωράριο των γιατρών που απασχολούνται στις μονάδες αυτές, εξηγεί ο Α. Ξανθός, διαμορφώνεται σε 7.30–21.30 και καθορίζονται δύο βάρδιες: 7.30–14.30 και 14.30–21.30.
Στις περιπτώσεις που κάποια ιατρική ειδικότητα είναι μοναδική και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών -τόσο κατά τις πρωινές όσο και κατά τις απογευματινές ώρες- με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ μπορεί να οριστεί διαφορετικό ωράριο απασχόλησης, π.χ. 12.00–19.00.
«Σε κάθε περίπτωση άπτεται των αρμοδιοτήτων του διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας να προσδιορίσει κατά περίπτωση το ωράριο λειτουργίας κάθε μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτήν, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αυτής και τη βέλτιστη αξιοποίηση των εγκαταστάσεών της, και σταδιακά να καθορίσει τις συγκεκριμένες μονάδες οι οποίες θα λειτουργούν και σε εικοσιτετράωρη βάση».
Σχετικά με το νέο ωράριο λειτουργίας του ΠΕΔΥ, η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ είναι ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, δεδομένου ότι το ωράριο των γιατρών ΕΣΥ είναι πρωινό και 7ωρο».
«Πυροτέχνημα»
«Πέραν του ωραρίου αυτού, η εργασία αποζημιώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ως υπερωριακή ή ως εφημερία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Ψυχάρης.
«Η διεύρυνση του ωραρίου αφορά όλο το προσωπικό και όχι μόνο το ιατρικό. Προκύπτουν δηλαδή και θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Η υπουργική αυτή απόφαση είναι ένα πυροτέχνημα χωρίς ουσιαστική και πρακτική σημασία, δεδομένου ότι ο μαρασμός των Μονάδων Υγείας από ιατρικό προσωπικό είναι κοινή διαπίστωση», προσθέτει.
Η διεύρυνση του ωραρίου, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας, αφορά τις μονάδες της πρωτοβάθμιας και όχι το προσωπικό το οποίο θα εργάζεται κανονικά το ωράριό του σε βάρδιες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν μία μονάδα ΠΕΔΥ διαθέτει 4 γιατρούς της ίδιας ειδικότητας, με το νέο ωράριο των μονάδων ΠΕΔΥ, αντί να εργάζονται όλοι το πρωί, θα εργάζονται οι μισοί το πρωί και οι μισοί το απόγευμα προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι άνθρωποι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας