Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
nosokomeio agios dimitrios
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η είσοδος του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη

«Καρδιολόγο δεν έχουμε, τα απογευματινά χειρουργεία μάς μάραναν»

Καταγγελία από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» ● Εφημέρευε χωρίς καρδιολόγο καθώς υπάρχει μόνο ένας (για τέσσερις οργανικές θέσεις) με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν έκτακτα χειρουργεία και οι ασθενείς να... εκτρέπονται στο «Παπανικολάου».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χωρίς τέλος είναι τα δεινά του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς δεν περνά μέρα που να μην αποκαλυφθούν τα τεράστια κενά, η εξουθένωση του προσωπικού, οι κίνδυνοι για τους ασθενείς.

Χθες ήταν σειρά του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, για το οποίο αποκαλύφθηκε ότι εφημέρευσε χωρίς καρδιολόγο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν καν έκτακτα χειρουργεία -πόσο μάλιστα απογευματινά!- και τα περιστατικά να… εκτρέπονται στο «Παπανικολάου»! Δραματική κατάσταση και σε άλλα νοσοκομεία όπως το ΑΧΕΠΑ, ενώ και στην περιφέρεια η κατάσταση είναι πλέον δυσοίωνη και ενόψει του καλοκαιριού.

Η καταγγελία από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, συνοδεύτηκε με σαρκασμό αφού, όπως είπε, «καταγγέλλω ότι στον “Αγιο Δημήτριο” στις τελευταίες εφημερίες δεν είχαμε καρδιολόγο για να κάνουμε έκτακτα χειρουργεία, τα απογευματινά μάς μάραναν! Επρεπε να γίνουν χειρουργεία και αναβλήθηκαν γιατί δεν έχουν καρδιολόγο. Εχουν έναν (σημ.: εδώ και 4 μήνες!) στις τέσσερις οργανικές θέσεις».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος | EUROKINISSI

Το πρόβλημα παραδέχτηκε σε διαδοχικές δηλώσεις της και η διοικήτρια του νοσοκομείου, Βασιλική Τραούδα, αν και προσπάθησε να απαλύνει τις εντυπώσεις λέγοντας πως μέχρι και τον περασμένο Ιανουάριο ήταν τρεις θέσεις καλυμμένες, όμως έφυγαν με σύνταξη οι δύο γιατροί και έχουν γίνει προκηρύξεις για να καλυφθούν τα κενά. Ενα από τα κενά καλυπτόταν μέχρι πρότινος από ιδιώτη ο οποίος σταμάτησε τη συνεργασία και τώρα υπάρχει προσδοκία κάλυψης των κενών -πώς αλλιώς;- με μετακινήσεις καρδιολόγων από άλλα νοσοκομεία.

Εξόντωση των γιατρών

Και για να γίνει απολύτως κατανοητή η κατάσταση σημειώνουμε ότι το καταγγελθέν προχθεσινό περιστατικό δεν ήταν μεμονωμένο αφού το ίδιο συνέβη και πριν από δύο εφημερίες, όταν το νοσοκομείο είχε καρδιολόγο ώς τις 9 το βράδυ, οπότε δύο περιστατικά περίμεναν μέχρι το πρωί για να εκτιμηθούν από καρδιολόγο και να χειρουργηθούν! Μάλιστα η ειδικευόμενη καρδιολόγος που «έφυγε» στις 9 το βράδυ από τον «Αγιο Δημήτριο» το έκανε αυτό διότι το πρωί… εφημέρευε στο «Παπαγεωργίου»! Απίθανα πράγματα και αδιανόητη εξόντωση των γιατρών.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε ο κ. Γιαννάκος για τα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτουν ότι «είναι ένας θεσμός που έχει αποτύχει παταγωδώς» αφού «στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 70 αναπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες στα νοσοκομεία, υπερσύγχρονες, και λειτουργούν οι 43. Υπάρχουν σε εκκρεμότητα 22.000 χειρουργεία και μέχρι τώρα έχουν γίνει 240 απογευματινά χειρουργεία, εκ των οποίων τα 140 στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Ολα τα χειρουργεία αυτά είναι εκτός λίστας αναμονής, σε συναλλαγή ασθενών με τους γιατρούς, οι οποίοι ασθενείς πληρώνουν γιατί ακόμη το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι έτοιμο και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα ετοιμαστεί ποτέ. Συνεχώς αυξάνουν οι ασθενείς σε λίστα αναμονής περισσότερο από έναν χρόνο. Ως γνωστόν, το 53% από τις λίστες αναμονής είναι από τη Βόρεια Ελλάδα, που περιμένουν πάνω από έναν χρόνο, δηλαδή 15.000 ασθενείς»!

Τραγική είναι η κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ αφού, όπως είπε η νοσηλεύτρια Αναστασία Πολίτου, λίγα είναι τα απογευματινά χειρουργεία, οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση και για να μπεις σε κλινικές πρέπει να είσαι βαριά ασθενής και να κάνεις εισαγωγή σε εφημερία. Οπως κατήγγειλε, σε μια από τις πλέον τουριστικές περιοχές της χώρας, τη Χαλκιδική, σε όλο το πρώτο πόδι δεν λειτουργεί ακτινολογικό εξαιτίας απουσίας χειριστή του μηχανήματος στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, ενώ στο Νοσοκομείο Πολυγύρου δεν υπάρχει γιατρός και χειριστής για τον αξονικό τομογράφο! Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ Δημοσθένη Μιχελάκη, «τα απογευματινά χειρουργεία δημιουργήθηκαν για να μειώσουν τη λίστα αναμονής. Κάτι που όμως στους 2,5-3 μήνες λειτουργίας δεν έχει φανεί».

«Αυτό που συναντάς στους συναδέλφους στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος που επισκέφθηκα είναι μετακινήσεις, εργασιακή εξάντληση, απογοήτευση και παραιτήσεις, μαζικές παραιτήσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και άλλων ειδικοτήτων» είπε ο κ. Γιαννάκος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, όπως πάνε τα πράγματα, «σύντομα ο τελευταίος υγειονομικός θα κλείσει την πόρτα…».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Καρδιολόγο δεν έχουμε, τα απογευματινά χειρουργεία μάς μάραναν»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας