Η καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) -του μοναδικού στην Κρήτη με την εξειδικευμένη εξέταση PET/CT (!)- μας μιλάει με αφορμή την είδηση που συγκλόνισε τη χώρα, για τον 72χρονο καρκινοπαθή στο Ηράκλειο Κρήτης που έβαλε τέλος στη ζωή του, δύο μήνες μετά τη διάγνωση ότι πάσχει από καρκίνο, μην αντέχοντας τους πόνους, περιμένοντας φάρμακο για να κάνει τη χημειοθεραπεία του, το οποίο όμως ήταν σε έλλειψη στη χώρα, αλλά και την εξειδικευμένη εξέταση PET/CT, λόγω λίστας αναμονής.
«Εμείς ως γιατροί θέλουμε το καλύτερο για τον ασθενή μας. Αν μπαίνει το οικονομικό κομμάτι, δεν μας αφορά, ας το λύσουν οι αρμόδιοι. Ενα νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση. Εχουμε να κάνουμε με την υγεία. Και με την υγεία απλά δεν παίζουμε», ξεκαθαρίζει.
● Ενας άνθρωπος δεν πρόλαβε να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του εγκαίρως με αποτέλεσμα να τον «λυγίσει» το σύστημα Υγείας πρώτα από όλα, πριν προλάβει η ασθένειά του. Τι λέτε;
Αυτές τις μέρες πραγματικά γίνεται μια μεγάλη φασαρία για το αυτονόητο. Δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε. Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε όπως θέλουμε τους ασθενείς μας, με την αναμονή να είναι αυτή τη στιγμή 1,5-2 μήνες για την κρίσιμη εξέταση PET/CT. Και είναι αμαρτία. Λάβαμε το παραπεμπτικό στις 25 Ιανουαρίου και κλείσαμε ραντεβού για τις 28 Φεβρουαρίου. Εναν μήνα μετά - ανεπίτρεπτο! Δεν μπόρεσε να έρθει στο πρώτο ραντεβού και μεταφέραμε την εξέταση για τις 7 Μαρτίου και δεν προσήλθε. To κύριο πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να βρει το ογκολογικό φάρμακο να ξεκινήσει τις θεραπείες του. Αλλά και το PET/CT το οποίο θα έδινε μια ακριβέστερη διάγνωση καθυστερούσε. Χωρίς μια σωστή σταδιοποίηση δεν είναι εύκολο να αποφασίσουν οι θεράποντες γιατροί - αν χρειάζεται χειρουργείο, τι θεραπεία χρειάζεται κ.λπ.
● Το PET/CT στο ΠΑΓΝΗ είναι το μοναδικό στο νησί;
Ναι, είναι τραγικό σε μια περιοχή με πληθυσμό που ξεπερνά τους 700.000 κατοίκους την εποχή της ιατρικής ακριβείας και της εξατομικευμένης θεραπείας να μην υπάρχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες εξετάσεις. Γιατί ο ασθενής στην Κρήτη να μην έχει την περίθαλψη που έχουν όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ελλάδας; Δεν συνεισφέρει η Κρήτη με τον τουρισμό και τα αγροτικά της προϊόντα; Δεν δικαιούται επομένως να έχει την ίδια περίθαλψη; Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να ταξιδεύουν στην Αθήνα και λόγω της κλινικής αλλά και λόγω της οικονομικής κατάστασης. Για ένα τέτοιο ταξίδι απαιτείται και συνοδός, οπότε τα έξοδα πολλαπλασιάζονται.
● Πόσες εξετάσεις κάνετε την ημέρα; Πόσες ώρες λειτουργεί το τμήμα;
Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Καλύπτουμε ολόκληρη την Κρήτη και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Είναι πεντέμισι το απόγευμα και είμαστε ακόμα στο νοσοκομείο, ενώ το τμήμα έχει μόνο πρωινή λειτουργία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για διεύρυνση της λειτουργίας του.
Είναι το μοναδικό τέτοιο τμήμα στη χώρα που δεν κάνει ολοήμερη λειτουργία. Αντί λοιπόν για 8-9 περιστατικά που καλύπτει διεθνώς η πρωινή λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος, με την εξέταση να διαρκεί μιάμιση ώς δύο ώρες για κάθε ασθενή, προσπαθούμε και φτάνουμε να εξυπηρετούμε 12-13 περιστατικά πάντα σε πρωινή λειτουργία. Αν μέναμε στα 8-9 περιστατικά, η αναμονή θα ήταν τρίμηνη, θα δίναμε σήμερα ραντεβού τον Ιούνιο. Τώρα ξεκινάμε να διενεργούμε και την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, με τις ημερομηνίες που δίνουμε τώρα για ραντεβού να είναι για τα τέλη Απριλίου. Αναμένονται και νέες εξετάσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ, επομένως ο φόρτος εργασίας του τμήματος αυξάνεται.
● Mε τόσο μεγάλες αναμονές 1,5-2 μήνες στην Κρήτη, τι θα μπορούσε να γίνει;
Πρέπει να δείτε τα πρόσωπα των ασθενών όταν τους λέμε ότι θα χρειαστεί να περιμένουν 1,5 μήνα για την εξέτασή τους. Η μεγάλη αναμονή είναι ψυχοφθόρα και για εμάς και για τους θεράποντες γιατρούς. Εχουμε προτείνει την ολοήμερη λειτουργία του τμήματος.
Εχουμε καταθέσει 4 αιτήματα από τον Μάρτιο 2023 ώστε να μπορούμε να βλέπουμε 16-17 περιστατικά την ημέρα και να μειώσουμε την αναμονή. Επιστολή έχει στείλει και το ογκολογικό συμβούλιο του νοσοκομείου προς τη διοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τους ασθενείς τους.
● Γιατί πιστεύετε ότι δεν προχωράει;
Εμείς ως γιατροί έχουμε το κριτήριο να εξυπηρετούμε τους ασθενείς μας. Η διοίκηση έχει τα δικά της κριτήρια. Είναι μεγάλο το κόστος της εξέτασης. Αλλά αυτό το πρόβλημα δεν είναι ούτε των γιατρών ούτε των ασθενών. Η Κρήτη δεν έχει κύκλοτρο, τη μονάδα δηλαδή παραγωγής ραδιοφαρμάκου που είναι απαραίτητο για την εξέταση και έχει χρόνο ζωής μόλις τεσσάρων ωρών, επομένως χρειάζεται να μεταφέρεται καθημερινά από το Λαύριο αεροπορικώς, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος. Από την άλλη, η εξειδικευμένη εξέταση PET/CT έχει φανεί ότι μειώνει το συνολικό κόστος αφού έχει κόστος αποτελεσματικότητας.
Παρά το γεγονός ότι θεωρείται ακριβή εξέταση, στην πραγματικότητα έχει κόστος αποτελεσματικότητας για το δημόσιο σύστημα Υγείας καθώς είναι μια εξέταση που προσφέρει μια ακριβή σταδιοποίηση και όχι μόνο για τον σωστό χειρισμό, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται πολλές ανώφελες και κοστοβόρες εξετάσεις και θεραπείες.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως γιατροί θέλουμε το καλύτερο για τον ασθενή μας. Αν μπαίνει το οικονομικό κομμάτι, δεν μας αφορά, ας το λύσουν οι αρμόδιοι. Μένουν πίσω οι νοσηλείες αφού δεν μπορούν να βγουν αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ασθενών, αλλά και οι θεραπείες, λόγω των αναμονών για την εξέταση. Ενα νοσοκομείο δεν είναι επιχείρηση.
Εχουμε να κάνουμε με την υγεία. Και με την υγεία απλά δεν παίζουμε.
3.000 εξετάσεις τον χρόνο
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Από τα 4 PET/CT που εγκαταστάθηκαν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε Ηράκλειο, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη και Λάρισα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μόνο το Ηράκλειο μετράει 3.000 εξετάσεις σε έναν χρόνο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα 3 που μετρούν από 1.000. Δηλαδή στην Κρήτη έχουν γίνει όσες εξετάσεις έχουν γίνει στα άλλα σημεία της χώρας, αποδεικνύοντας πόσο «μεγάλη ανάγκη έχει η Κρήτη αυτό το μηχάνημα», μας λέει η κ. Κουκουράκη. Η ίδια ήταν στην επιτροπή για τα PET/CT, με τις συζητήσεις με το ΙΣΝ και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins να ξεκινούν το 2018 και τα μηχανήματα να εγκαθίσταται τον Σεπτέμβριο του 2022, για να ξεκινήσουν να λειτουργούν τον Μάρτιο του 2023.
H oμάδα του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ αποτελείται από 4 γιατρούς, 3 τεχνολόγους, 1 νοσηλεύτρια και 1 γραμματέα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας