Το «φαρμακευτικό κοκτέιλ» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων στα φαρμακεία της χώρας εν μέσω έξαρσης της γρίπης και των ιώσεων περιλαμβάνει, όπως φαίνεται, ένα μείγμα από αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, υποσχέσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, δεσμεύσεις για ελέγχους -κατόπιν εορτής- σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες, προτροπές για χρήση γενοσήμων και κατηγορίες στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στην... παγκόσμια οικονομία. Και σαν να μην έφταναν αυτά για τους πολίτες που πασχίζουν να βρουν απλά αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη και εισπνεόμενα, οι ιατρικοί σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης πιέζουν το υπουργείο Υγείας για υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, φαρμάκων και εμβολίων.
«Οι τιμές στα φτηνά φάρμακα θα αλλάξουν. Θα πληρώσουν και οι πολίτες ένα μέρος της αύξησης. Δεν είναι λογικό να τα παράγουμε σε τιμή κάτω από το κόστος. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε», υπογράμμισε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, επαναλαμβάνοντας το αφήγημα Πλεύρη ότι η έλλειψη στα φάρμακα «είναι παγκόσμιο φαινόμενο», ενώ την απέδωσε και στο πρώιμο κύμα γρίπης. Φυσικά, αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από την πλευρά του υπουργείου, ενώ διευκρίνισε πως τα αντιπυρετικά φάρμακα δεν πρόκειται να μπουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, παρατηρούνται ελλείψεις σε 232 σκευάσματα, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν σε 186 και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182. Πηγές της «Εφ.Συν.» από τις φαρμακαποθήκες αναφέρουν πως οι κωδικοί που απουσιάζουν είναι πολύ περισσότεροι και ξεπερνούν τους 900.
«Αυτό που παρατηρήθηκε την τελευταία περίοδο είναι ακόμα και φάρμακα που δεν ήταν σε έλλειψη και δεν εξάγονταν -απλά αντιπυρετικά, αντιβηχικά κ.λπ.- να μην υπάρχουν στην αγορά. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπήρχαν αλλά πρέπει να εφαρμοστούν, απαιτούνται έλεγχοι των φαρμακαποθηκών, έλεγχοι εταιρειών που δίνουν μειωμένες τιμές και να υποχρεωθούν οι εταιρείες να φέρουν τα ελλειπτικά ακόμα και αν έχουν ζημιά. Αλίμονο αν αναγκάσουμε τους ανθρώπους για ένα depon να χρειάζονται ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν θα γίνει αυτό», υπογράμμισε χθες ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ο ίδιος υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει ευρύτερη χρήση γενοσήμων αλλά και να μην κλειδώνουν οι γιατροί ένα συγκεκριμένο φάρμακο στη συνταγογράφηση.
Πλεύρης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε υπέρ των πολυεθνικών»
Με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά στα φαρμακεία, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τους γονείς που «στοκάρουν φάρμακα», χθες έστρεψε τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας για «εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει μικροκομματικά ακόμη και από ένα πρόβλημα που μαστίζει τις μεγαλύτερες χώρες με τα πιο ακριβά φάρμακα, όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία και το σύνολο των χωρών της Ε.Ε.». Ο ίδιος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ως κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ των πολυεθνικών συμφερόντων και ως αντιπολίτευση καταψήφισε κάθε μέτρο πίεσης των ακριβών φαρμάκων», ότι δεν στήριξε να υπάρχει πλαφόν στο claw back στα φτηνά φάρμακα και ότι δεν έκανε τίποτα για τις παράλληλες εξαγωγές επί 4,5 χρόνια.
Αμεση ήταν η απάντηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού: «Αν ο κ. Πλεύρης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά αυτή τη σοβαρή κρίση στη φαρμακευτική αγορά, ας παραιτηθεί. Ας σταματήσει όμως να εκτοξεύει λάσπη γιατί: 1. δεν πείθει κανέναν, 2. εκτίθεται, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών, και 3. δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενισχύοντας την κατακραυγή της κοινωνίας. [...] Φταίνε οι πάντες εκτός από τον ίδιο. Φταίει η παγκόσμια έλλειψη πρώτων υλών, φταίνε οι γιατροί, φταίνε οι γονείς, φταίει πάνω απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία! Αρκετά με τη γελοιότητα και τη χυδαιότητα. Γιατί είναι γελοίος ο ισχυρισμός ότι η Ν.Δ. και ο κ. Πλεύρης είναι απηνείς διώκτες των πολυεθνικών φαρμάκου».
Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την κατάσταση που υπάρχει για αύξηση των τιμών των φαρμάκων, όπως ήδη ψελλίζουν διάφοροι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απαιτώντας να «απαγορευτούν τώρα όλες οι ”παράλληλες εξαγωγές” φαρμάκων, πλήρως και για πάντα».
«Παγώνει» η χειρόγραφη συνταγή
Καθώς οι αντιδράσεις δεν καταλαγιάζουν, το υπουργείο σχεδιάζει την αποκλειστική χορήγηση ελλειπτικών φαρμάκων με ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τα φάρμακα που θα αφορά θα ενταχθούν σε μια λίστα, την οποία συντάσσει ο ΕΟΦ. Η λίστα είναι ακόμη προς διαμόρφωση και αναμένεται να δημοσιευθεί εντός των επομένων ημερών, ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως δεν θα περιλαμβάνει Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, σκευάσματα δηλαδή που μπορεί να προμηθευτεί ο πολίτης χωρίς να διαθέτει συνταγή γιατρού.
Το μέτρο θα αφορά όσα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι σε έλλειψη και τα οποία δεν μπορούν να χορηγούνται πλέον με χειρόγραφη συνταγή, αλλά θα απαιτείται αποκλειστικά ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα που φέρεται να μπαίνει στη λίστα είναι εισπνεόμενα σκευάσματα με κορτιζόνη, που απαιτούν συνταγή γιατρού.
Σε παρέμβασή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) κινείται σε γραμμή Πλεύρη, κάνει λόγο για διεθνές πρόβλημα και υποστηρίζει πως οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν κατά κύριο λόγο σκευάσματα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, καθώς και πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.
Σημειώνεται πάντως πως ειδικά για την παρακεταμόλη η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη τιμή λιανικής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως π.χ. στην Ιταλία, ένα κουτί παρακεταμόλης των 1.000 mg (20 xάπια) κοστίζει περίπου 1,7 ευρώ (0,04 ευρώ ανά χάπι), στη Μεγάλη Βρετανία περίπου μισή λίρα (0,02 ευρώ/χάπι), στην Ολλανδία τα 500 mg 1,2 ευρώ (0,02 ευρώ ανά χάπι), ενώ στην Ελλάδα η τιμή έχει φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες 1,8-2 ευρώ για την ίδια ποσότητα (0,10 ευρώ/χάπι).
Υποχρεωτική συνταγογράφηση
Εν τω μεταξύ, με ανακοινώσεις τους τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) ζητούν να νομοθετηθεί άμεσα η υποχρεωτική χορήγηση όλων των φαρμάκων με ιατρική συνταγή προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων. Την ώρα που παρατηρούνται πολύ σημαντικές ελλείψεις ακόμα και σε απλά αντιπυρετικά, σε μια περίοδο έξαρσης των ιώσεων, ο ΙΣΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στον κόσμο μια τέτοια λύση. «Για φάρμακα όπως αντιβηχικά, αντιφλεγμονώδη, εισπνεόμενα, κορτιζόνες θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ιατρική συνταγή. Για οτιδήποτε πρέπει να θεραπευτεί πρέπει να υπάρχει διάγνωση και είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες στο εξωτερικό. Είναι λάθος αυτό που γίνεται τώρα, οι κίνδυνοι για τους ασθενείς είναι σαφώς μεγαλύτεροι», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Πατούλης, ο οποίος θα μεταφέρει το αίτημα προς τον υπουργό Υγείας σε σημερινή σύσκεψη. Ο ίδιος εξηγεί πως δεν αναφέρεται σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως π.χ. ένα αντιπυρετικό.
«Η πρόσφατη νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά 18% κι αυτό το στοιχείο και παράδειγμα αρκεί για να γίνει κατανοητή σε όλους η αναγκαιότητα νομοθέτησης της χορήγησης όλων των φαρμάκων ύστερα από συνταγογράφησή τους από τον γιατρό», υποστηρίζει και ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας