«Δεν είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Εξακολουθούν οι δείκτες να είναι ψηλά», παραδέχτηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην καθιερωμένη ενημέρωση. Λίγο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ αναρτούσε την ημερήσια έκθεση της πορείας της πανδημίας στη χώρα, που κατέγραφε 17.662 νέες διαγνώσεις, 568 διασωληνωμένους και 112 (!) θανάτους.
«Είναι εσφαλμένο να πιστεύουμε ότι η “Ο” προκαλεί ήπια νόσο [...] η σοβαρότητα της νόσου “Ο” με τη “Δ” είναι μόλις 25% πιο ήπια», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι ιοί μεταλλάσσονται κυρίως με στόχο να γίνουν πιο μεταδοτικοί και λιγότερο για να γίνουν λιγότερο παθογόνοι».
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: η χώρα μετράει 140.000 ενεργά κρούσματα, με τον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο να βρίσκεται στα 19.000 κρούσματα. Αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Η θετικότητα έχει εκτιναχθεί από το 5,7 στο μη ασφαλές 7,3. Οι ασθενείς με κορονοϊό στη χώρα υπολογίζονται στις 4.500 χιλιάδες. Ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε 10% την τελευταία εβδομάδα. Το ίδιο και ο αριθμός των θανάτων, που επίσης αυξήθηκε 10%.
«Το μήνυμα ένα, απλό, μονότονο: ο πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις είναι μονόδρομος», τόνισε η καθηγήτρια, θυμίζοντας ότι έχουμε 300.000 ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ελλάδα που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ως εκ τούτου ευάλωτοι στον ιό της πανδημίας. Κόντρα στα μηνύματα χαλάρωσης της κυβέρνησης είπε: «Ας μην ξεγελιόμαστε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και βαδίζουμε σε μια περίοδο όπου σιγά σιγά ο κορονοϊός θα μετατραπεί σε κοινό κρυολόγημα όταν η “Ο” προσβάλλει ανεμβολίαστους ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο».
Οσον αφορά τα μέτρα, είπε ότι δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι και να μιλάμε για άρση τους. «Εχουμε καιρό μέχρι να φτάσουμε στα 2.000-3.000 κρούσματα ημερησίως. Δεν τα βλέπουμε να έρχονται σύντομα», σημείωσε. Η συζήτηση για την άρση των μέτρων, όπως είπε, είναι μια μεγάλη κουβέντα που θα κάνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Επανέλαβε δε τα πρόσφατα λόγια του Μάικ Ράιαν, εκτελεστικού διευθυντή Υγειονομικών Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος σύστησε «κάθε χώρα να αποφασίσει για την άρση των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας με βάση την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και τις δυνατότητες του συστήματος υγείας της». Θύμισε και την πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Kέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων πληθυσμών ανά χώρα.
Η Β. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη προδημοσίευση μελέτης των καθηγητών Θόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα, σύμφωνα με την οποία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου -στην προ «Ο» περίοδο- ο εμβολιασμός είχε αποτρέψει 20.000 θανάτους από κορονοϊό στη χώρα μας. Πρόσθεσε δε ότι η προστασία από την αναμνηστική 3η δόση αγγίζει το 100%. Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι στις προτεραιότητες της επιτροπής είναι η χαλάρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους, κατεύθυνση στην οποία κινείται ολόκληρη η Ευρώπη.
Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τη συμβολή του στην πανδημία η αν. υπουργός είπε ότι είναι σημαντική, σημειώνοντας ότι «έχουμε προχωρήσει σε επίταξη, αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», αναφέροντας ότι «ήδη 350 ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό στον ιδιωτικό τομέα», με το αζημίωτο φυσικά, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το μεγάλο βάρος της Covid το κράτησε και το κρατάει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Στις 21 Φεβρουαρίου έρχεται και στην Ελλάδα το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, ενώ εκτιμάται ότι τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις. Επίσης τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα φάρμακα που αφορούν την προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν από χθες να χορηγούνται, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Οσον αφορά τα φάρμακα, έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται κατ’ οίκον στους ασθενείς αρκετά από αυτά, τόνισε η Μίνα Γκάγκα. Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη, με τις εγκρίσεις των αιτήσεων να διεκπεραιώνονται σε 24 ώρες και τα φάρμακα να φτάνουν στα σπίτια των ασθενών σε 48 ώρες το αργότερο. Επιπλέον, στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στη χώρα μας κι άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορονοϊό.
❗ Την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης ο προληπτικός έλεγχος με μοριακό τεστ των υγειονομικών να πληρώνεται από τις τσέπες τους καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και ζητά την ανάκλησή της. Τα τεστ του κορονοϊού δεν συνταγογραφούνται και η διατίμηση που έθεσε η κυβέρνηση είναι 200% πάνω από τις πραγματικές τιμές της αγοράς. «Ενα ακόμη “δωράκι” στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που θησαυρίζουν εν καιρώ πανδημίας, εκμεταλλευόμενα τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και την απουσία του ΕΟΔΥ στην ιχνηλάτηση του πληθυσμού» αναφέρει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας