Eνα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου δεν διαγνώστηκαν στην Ευρώπη λόγω της Covid-19. Περίπου 100 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα, κάτι που σημαίνει διάγνωση σε μεταγενέστερο στάδιο και άρα λιγότερες πιθανότητες θεραπείας και επιβίωσης.
Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα χθες η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Εξαιτίας των lockdowns και των περιορισμών, αλλά και της απόλυτης προτεραιότητας της αντιμετώπισης της πανδημίας, χιλιάδες Ευρωπαίοι δεν είχαν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν με τον σωστό τρόπο τον καρκίνο.
Η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη διάγνωση, αλλά και τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου, μεγεθύνοντας την αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους, κάνοντας τους επιζήσαντες από καρκίνο να ανησυχούν. Την ίδια στιγμή, το 20% των καρκινοπαθών της Ευρώπης εξακολουθεί να μη λαμβάνει τη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία που χρειάζεται. Πέρα από τον κορονοϊό, η εξήγηση μπορεί να αναζητηθεί και σε άλλα κριτήρια, κοινωνικά και οικονομικά…
«Η πανδημία μάς υπενθύμισε πολύ έντονα ότι ο καρκίνος είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την υγεία της Ενωσής μας: μια πρόκληση που αφορά λίγο πολύ όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, αμέτρητες οικογένειες, και που ασκεί ανείπωτη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη και πριν από την πανδημία, ο καρκίνος επρόκειτο να γίνει η κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε. έως το 2035», δήλωσε η επίτροπος Κυριακίδου.
Οπως είπε, η πανδημία προκάλεσε σημαντικές προκλήσεις για την κρίσιμη έρευνα και την καινοτομία. Γι’ αυτό, προτεραιότητα για το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Horizon Europe» στον τομέα της υγείας θα είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου.
Ηδη, το πρόγραμμα έχει διαθέσει συνολικά έως και 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας για τον καρκίνο. «Ενεργοποιούμε τη χρηματοδοτική στήριξη από τα 4 δισ. ευρώ που έχουμε διαθέσει ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός δικτύου ολοκληρωμένων κέντρων καρκίνου – μία από τις συστάσεις των ειδικών και μια εμβληματική δράση για την οποία θα συνεργαστούμε πολύ στενά», εξήγησε η επίτροπος.
Η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στις ερευνητικές ανακαλύψεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. «Ακούσαμε πως φέρνουν νέα ελπίδα στους ανθρώπους που μάχονται με τον καρκίνο του προστάτη, των ωοθηκών και του μαστού, χάρη στις αποτελεσματικές συμπράξεις και τον πρωτοφανή συντονισμό και συνεργασία. Η δύναμη της συνεργασίας ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε κατά νου όταν εγκαινιάσαμε τον περασμένο Ιούνιο το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο στο πλαίσιο του Κοινού Κέντρου Ερευνών, την πρώτη μας ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου», είπε.
Οπως ανακοίνωσε, το πρόγραμμα «Ορίζοντας» θα εργαστεί για τη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 3 εκατ. ανθρώπων έως το 2030 μέσω της πρόληψης, της θεραπείας και των λύσεων για να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.
«Ενώ γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου και οι επιλογές του τρόπου ζωής, η Γενετική παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Μια άλλη εμβληματική δράση του σχεδίου για τον καρκίνο είναι η πλατφόρμα της Ε.Ε. για την κατανόηση του καρκίνου, η οποία θα δρομολογηθεί στο πλαίσιο της αποστολής για να συμβάλει στη βελτίωση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι καρκίνοι ξεκινούν, αναπτύσσονται και εξαπλώνονται», επεσήμανε η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος.
Οι πέντε νέες «αποστολές» της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη χθεσινή ανακοίνωση, εισήγαγε και έναν νέο όρο στο γλωσσάρι της Ε.Ε.: τις «αποστολές», όπως τις ονομάζει, που αποτελούν ένα νέο μέσο για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Είναι ένα νέο στοιχείο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την έρευνα και την καινοτομία, με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Εκτός από την καταπολέμηση του καρκίνου και τη βελτίωση της ζωής άνω των 3 εκατ. ανθρώπων έως το 2030, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες άλλες τέσσερις αποστολές: τη στήριξη τουλάχιστον 150 ευρωπαϊκών περιφερειών και κοινοτήτων ώστε να καταστούν ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή έως το 2030, την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων της έως το 2030, τη διαμόρφωση 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030 και τη στήριξη 100 «ζωντανών εργαστηρίων» και «φάρων» που θα ηγηθούν της μετάβασης της Ε.Ε. σε υγιή εδάφη έως το 2030.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας