Η πανδημία ανέδειξε την τεράστια υγειονομική και κοινωνική αξία των δημόσιων συστημάτων υγείας. Κανείς, ακόμα και οι οπαδοί του «λιγότερου κράτους», δεν την αμφισβητούν τη δύσκολη αυτή ώρα. Μέχρι και σήμερα όμως η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να προχωρήσει στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων που έχουν κριθεί απαραίτητα για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Με τη χώρα μας στην πρώτη χιλιάδα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, την ατομική ευθύνη να έχει απογειωθεί και το ύψιστο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας να έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και μιάμιση εβδομάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται έστω και τώρα να προχωρήσει σε έκτακτες μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων κ.λπ., να ανοίξει τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ και, ακόμα περισσότερες, να προμηθεύσει τα νοσοκομεία με Μέτρα Ατομικής Προστασίας και να δώσει τη δυνατότητα να γίνονται περισσότερα τεστ, αλλά βρίσκει τα χρήματα να πληρώσει πανάκριβα την... επίταξη των ΜΕΘ στον ιδιωτικό τομέα και τη διενέργεια τεστ.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί, «οι μαχητές της πρώτης γραμμής», όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση που τους χειροκροτάει σε κάθε δημόσια περίσταση, τα έχουν πει αυτά και τα επαναλαμβάνουν καθημερινά.
«Διαχωρισμός βαρδιών για αποτελεσματική πρόληψη»
«Οποιαδήποτε αστοχία μπορεί να έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σωτήρης Κουμπάρδας, περιγράφοντας την τεράστια ευθύνη που κουβαλούν στις πλάτες τους οι επαγγελματίες υγείας. Ο τεχνολόγος ακτινολόγος στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» εξηγεί ότι απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή απέναντι στον ανίερο εχθρό, τον νέο κορονοϊό, πόσω μάλλον σε ένα νοσοκομείο που έχει ανοσοκατασταλμένους, ογκολογικούς ασθενείς. Ως λύση προκρίνει τον διαχωρισμό των βαρδιών σε εβδομαδιαίες ομάδες, προκειμένου «αν νοσήσει κάποιος, να απομονωθεί επί επταήμερο όλη η ομάδα. Το προσωπικό έχει πρόσβαση σε ΜΕΘ, χειρουργεία, πηγαινοέρχεται από το σπίτι στη δουλειά, έρχεται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο».
Στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» έχει μειωθεί κατά 30-40% η προσέλευση ασθενών, προφανώς λόγω της γενικής οδηγίας «μην προσεγγίζετε τα νοσοκομεία». Για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας ο Σ. Κουμπάρδας παρατηρεί ότι «δεν επαρκούν. Τις τελευταίες μέρες διατίθεται μία μάσκα για κάθε βάρδια και δεν ξέρουμε μέχρι πότε θα έχουμε». Και αυτό τη στιγμή που το νοσοκομείο, μεταξύ άλλων, καλείται να καλύψει περιστατικά και του «Σωτηρία» που τέθηκε προ λίγων ημερών εκτός εφημερίας ως Κέντρο Αναφοράς για τον νέο κορονοϊό στην Αττική.
Σύμφωνα με τον τεχνολόγο ακτινολόγο, «η πανδημία κατέστησε σαφές ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση του ΕΣΥ. Παράλληλα να δοθεί βάρος στην παιδεία, να εκπαιδευτούν οι αυριανοί πολίτες για ενδεχόμενες καταστάσεις και η ατομική ευθύνη να γίνει κτήμα τους ώστε να παραμένουν προστατευμένοι».
«Προσπαθούμε να μην πεθάνουμε όλοι. Δεν έχουμε προσωπικό»
Μάσκες, σκούφους, ρόμπες, ποδονάρια ζητάει μέσω της «Εφ.Συν.» η Ολγα Κοσμοπούλου, λοιμωξιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων». Και τεστ, περισσότερα τεστ, προκειμένου «να μπορώ να ελέγξω πολύ κόσμο στα Επείγοντα για να μη ζούμε οι γιατροί την τρομακτική αγωνία που φεύγει ο άρρωστος από το νοσοκομείο και δεν ξέρουμε αν θα ζήσει».
Ακόμα, «δεν έχουμε προσωπικό. Προσπαθούμε να μην πεθάνουμε όλοι», μας λέει και εξηγεί ότι στο ιατρείο Γρίπης, που είναι και ιατρείο διαλογής κορονοϊού, δουλεύουν εντατικά οι ίδιοι άνθρωποι. «Βάζεις τους ίδιους ανθρώπους να εκτίθενται κάθε τέσσερις μέρες στην εφημερία, μέρα-νύχτα. Είμαστε πολύ λίγοι. Κάποια στιγμή θα γίνει λάθος». Το νοσοκομείο Νίκαιας, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, προσλήψεις δεν έχει δει. Αντιθέτως, όπως λέει η Ολγα Κοσμοπούλου, έχουν πάρει προσωπικό από τμήματα του νοσοκομείου και το έχουν μετακινήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Η Αγία Βαρβάρα”. Μόνο κάποιους εργαζόμενους έχουν μεταφέρει από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στο νοσοκομείο».
«Ζητάμε επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν κενά προϋπάρχοντα της πανδημίας και για να μπορούμε να δώσουμε τη μάχη τώρα με τον ιό», τονίζει. Επιπλέον σημειώνει ότι «καθημερινά διαγιγνώσκονται υγειονομικοί με κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα ως ιχνηλατημένες επαφές. Πώς θα τα βγάλει πέρα το σύστημα υγείας;». Το νοσοκομείο Νίκαιας δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κορονοϊό. Η προσέλευση του κόσμου όμως είναι εξίσου μεγάλη με εκείνη στα νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό. «Εχει αυξηθεί το ποσοστό των λοιμώξεων του αναπνευστικού στην κοινότητα και άλλων νοσηροτήτων στις οποίες υπάρχει πάντα ο παράγοντας του πυρετού», παρατηρεί η λοιμωξιολόγος.
Η Ολγα Κοσμοπούλου θεωρεί ελαττωματική από την αρχή τη διαχείριση της κυβέρνησης. Ενδεικτικό παράδειγμα, σημειώνει, είναι ο σχεδιασμός για τη χορήγηση χλωροκίνης και κολχικίνης σε όσους υγειονομικούς επιθυμούν ως προφύλαξη. Για την κολχικίνη μάς λέει ότι δεν υπάρχει επίσημη βιβλιογραφία, ενώ μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στις 31 Μαρτίου, στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal», έδειξε ότι δεν υπάρχει σχετική οδηγία. Οσον αφορά τη χλωροκίνη, υπάρχει παθοφυσιολογική συσχέτιση, αλλά είναι ένα φάρμακο με σοβαρές παρενέργειες που δεν είναι τόσο απλό να χορηγήσεις ως προφύλαξη στο υγειονομικό προσωπικό που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια. «Προτιμώ να έχω Μέτρα Ατομικής Προστασίας, να μην έχω τη συνεχή αγωνία ότι θα τελειώσουν, από το να πάρω την προφυλακτική θεραπεία ως γιατρός», καταλήγει η λοιμωξιολόγος.
«Ψεύδονται καθημερινά! Πού είναι τα φορτία από την Κίνα;»
«Η κυβέρνηση θολώνει τα νερά όσον αφορά τις προσλήψεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αγγελος Ζούγλος, πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», και εξηγεί ότι δεν καλύπτονται τα προϋπάρχοντα κενά των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, δεν προσλαμβάνονται μόνιμοι γιατροί -μόνο επικουρικοί με συμβάσεις ετήσιες-, δεν προχωρούν οι κρίσεις από την προκήρυξη μόνιμων θέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, η κυβέρνηση αξιοποιεί μόνο διατάξεις έκτακτης ανάγκης και μετακινεί προσωπικό εντός Υγειονομικών Περιφερειών, χωρίς να εξασφαλίζει τη δύσκολη ώρα εφεδρεία προσωπικού που ασχολείται στα μάχιμα, εξειδικευμένα τμήματα ΜΕΘ και Covid-19, όπου οι ελλείψεις είναι τεράστιες. «Δεδομένης της μακράς διάρκειας της μάχης που έρχεται σε ένα προσωπικό κατάκοπο, που ήδη λειτουργεί στο κόκκινο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος νόσησης», υπογραμμίζει.
Ο Αγγελος Ζούγλος μέχρι πρότινος εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα. Με το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας έκανε τα χαρτιά του να επιστρέψει στο ΕΣΥ, όπου είχε εργαστεί και στο παρελθόν ως επικουρικός γιατρός. Αφησε δηλαδή πίσω του μια εξέλιξη στον ιδιωτικό τομέα, για ένα αβέβαιο μέλλον. Παρόλο που δεν θέλει να το συζητήσει γιατί θεωρεί αυτονόητο ότι κάθε γιατρός οφείλει να τηρεί τον όρκο στον Ιπποκράτη, τον ρωτάμε γιατί πήρε αυτή την απόφαση. «Για αξιακούς και ιδεολογικούς λόγους αποφάσισα να διαθέσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του πολίτη», απαντάει.
Για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας «ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ψεύδεται καθημερινά στο πανελλήνιο. Παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τα φορτία από την Κίνα που έχουν παραλάβει», λέει ακόμα και εξηγεί ότι η ορθή κλινική πρακτική επιβάλλει για κάθε ύποπτο κρούσμα να γίνεται αλλαγή των Μέτρων Ατομικής Προστασίας. «Οχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο γιατροί να χρησιμοποιούν επί μακρόν τα ίδια Μέτρα Ατομικής Προστασίας ελλείψει πρόσβασης σ’ αυτά».
Οσο για τις ΜΕΘ, πέρα από το ξεκάθαρο «δωράκι στους κλινικάρχες της κυβέρνησης», είναι «αστείο να λέγονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί αναλογίας για κάθε κλίνη ΜΕΘ ενός γιατρού και πέντε νοσηλευτών», επισημαίνει και παρατηρεί ότι η χώρα μας είναι στα κατώτερα επίπεδα της Ε.Ε. σε αναλογία κρεβατιών ΜΕΘ - πληθυσμού στην Ε.Ε., με 3,6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ.
Το σημαντικότερο όλων, υπογραμμίζει, είναι να ανοίξει διεθνώς η συζήτηση σχετικά με το ποιο σύστημα περίθαλψης μπορεί να εγγυηθεί ένα υψηλό επίπεδο φροντίδας στις κοινωνίες και τους λαούς. Εξίσου κρίσιμο είναι «να απολογηθούν για την κατάντια των συστημάτων υγείας οι υπέρμαχοι της νεοφιλελεύθερης λογικής καθώς η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με έναν πραγματικό πανδημικό Αρμαγεδδώνα».
«Δίνουν απλόχερα κονδύλια στον ιδιωτικό τομέα»
«Φαίνεται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα ελλείμματα που υπάρχουν με δυο τρόπους: απομακρύνοντας τον κόσμο από τα νοσοκομεία, δημιουργώντας κινδύνους για παράπλευρες απώλειες και μεταφέροντας και αξιοποιώντας το προσωπικό των εξωνοσοκομειακών δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα δίνει κονδύλια μέσω ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα απλόχερα», λέει ο Α. Καΐκης.
Ο παθολόγος εξειδικευόμενος Λοιμωξιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» μιλάει στην «Εφ.Συν.» για το «απάνθρωπο σύστημα εφημεριών» με το οποίο λειτουργούσαμε και υπό κανονικές συνθήκες, όπου ένα μεγάλο και ένα μικρότερο νοσοκομείο δέχονται όλα τα περιστατικά μιας μέρας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης από ασθενή σε ασθενή, από ασθενή σε υγειονομικό. «Το σύστημα ήταν πάντα προβληματικό, αλλά στις σημερινές συνθήκες μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο», μας λέει.
Τα νοσοκομεία που δεν νοσηλεύουν κορονοϊό πιέζονται ήδη, υπογραμμίζει. Αν προσθέσει κανείς σε αυτό ότι «δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τεστ, δεν έχουν βραχεία νοσηλεία ώστε να μπορούν οι ασθενείς να νοσηλεύονται ξεχωριστά, δεν έχουν Μέτρα Ατομικής Προστασίας και πρέπει πάση θυσία να γίνονται ταυτόχρονα όλες οι δουλειές, οι γενικές εφημερίες βγαίνουν ήδη πολύ δύσκολα», εξηγεί.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι στην εφημερία του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ ταυτόχρονα ένα μεγάλο κομμάτι είναι η διαλογή των ύποπτων κρουσμάτων. «Ο φόρτος εργασίας είναι παράγοντας ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού και κάθε άλλου παθογόνου», σημειώνει.
Το τεστ είναι επίσης κρίσιμη παράμετρος της πανδημίας. «Να έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι, να λαμβάνουν μια κανονική ιατρική εκτίμηση από τι πάσχουν καταρχάς και στη συνέχεια τη βαρύτητα της νόσου. Αν έχουν μία άλλη πάθηση, η οποία υποδύεται κορονοϊό, να μην έχουμε παράπλευρη απώλεια», λέει ο Α. Καΐκης και θυμίζει ότι «ήδη έχουμε».
Οι ελλείψεις σε Μέτρα Ατομικής Προστασίας, για τον ίδιο, δείχνουν την ιεράρχηση και τελικά την αιματηρή οικονομία που κάνουν οι χώρες στα απαραίτητα αυτά υλικά. Ετσι, πάλι προτάσσεται η ατομική ευθύνη και στην περίπτωση των υγειονομικών.
Η επιδημιολογική καμπύλη που αποτυπώνει την πορεία της νόσου στη χώρα μας δείχνει ότι τα περιστατικά είναι ελεγχόμενα, μας λέει και διευκρινίζει: «Δεν έχουν εκθετική αύξηση αλλά γραμμική. Ομως, όπως όλοι έχουμε καταλάβει, η μάχη δεν θα είναι κατοστάρι, θα είναι μαραθώνιος. Και για να χαλαρώσουν κάποια στιγμή τα μέτρα και να βγούμε σιγά σιγά από τη γυάλα, πρέπει να θωρακιστεί το ΕΣΥ σε κάθε επίπεδο, από την ΠΦΥ μέχρι τα νοσοκομεία. Και να έχουμε μία καλή επιδημιολογική εικόνα της ανοσίας του πληθυσμού με περισσότερα ορολογικά τεστ αντισωμάτων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας