Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παιδικά δράματα χωρίς τέλος λόγω έλλειψης ιατροδικαστών

Kανένα παιδιατρικό νοσοκομείο της Ελλάδας δεν διαθέτει ιατροδικαστή, την ώρα που η ιατροδικαστική επιστήμη έχει κεντρικό ρόλο στη σωματική κακοποίηση παιδιών, στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, αλλά και στη διερεύνηση αιφνίδιων και βίαιων θανάτων παιδιών.

Το αποτέλεσμα είναι στα περιστατικά κακοποιήσεων τα παιδιά να γίνονται «μπαλάκια» μεταξύ κλινικών και δομών μέχρι να φτάσουν στον ιατροδικαστή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά χάνονται στην πορεία, καθώς τελικά δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ιατροδικαστική διερεύνηση.

Τις απαράδεκτες ελλείψεις στη διερεύνηση της παιδικής κακοποίησης και την ανάγκη ύπαρξης ιατροδικαστών σε κάθε μέρος της Ελλάδας ανέδειξε για άλλη μία φορά, με αφορμή τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων που ήρθαν τις τελευταίες μέρες στο φως της δημοσιότητας, το προεδρείο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

«Το γεγονός ότι τα παιδιά που κακοποιήθηκαν μεταφέρθηκαν στην Αθήνα αλλά σε νοσοκομείο που δεν διαθέτει ιατροδικαστή είναι τραγικό! Εξίσου τραγικό είναι ότι από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το δράμα που βίωναν οι μικρές αυτές ψυχές, οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέμεναν να φτάσει ιατροδικαστής από άλλη περιοχή!» επισήμανε ο δρ Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Για τους ιατροδικαστές τα πράγματα είναι απλά: κάθε κράτος που σέβεται τους πολίτες του οφείλει να παρέχει σε αυτούς δημόσιες ιατροδικαστικές δομές.

Σε αυτές τις δομές οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν και οι πολίτες να έχουν εύκολη πρόσβαση. Δυστυχώς, όμως, ακόμα και σήμερα που οι πολίτες είναι οικονομικά εξασθενημένοι, αναγκάζονται και για έναν απλό ξυλοδαρμό να πληρώνουν ολόκληρο ταξίδι για να πάνε στην πλησιέστερη ιατροδικαστική δομή. Αν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν κάτι τέτοιο…

Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζουν, πολλά από τα θύματα επιλέγουν να μην υποστούν αυτή την ταλαιπωρία, ψυχική και οικονομική, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το δράμα τους μέχρι να φτάσει στο απροχώρητο και να αποκαλυφθεί ξαφνικά, είτε να μην αποκαλυφθεί ποτέ.

Προς επίρρωσιν της αμέλειας της πολιτείας, ο δρ Λέων παρουσίασε τα στοιχεία της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056.

«Το 2016 υπήρξαν συνολικά 717 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Οι καταγγελίες μάλιστα αφορούσαν στο σύνολό τους 1.413 παιδιά. Αν δούμε όμως πόσα παιδιά έχουν καταλήξει τον ίδιο χρόνο σε ιατροδικαστικές δομές, αυτά εκτιμώνται σε λιγότερο από το 10% των συγκεκριμένων καταγγελιών» τόνισε.

Η πολιτεία θα πρέπει να εκπληρώσει τη βασική της υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και να δημιουργήσει σε κάθε νομό ιατροδικαστικές δομές στις οποίες να μπορεί να προσφύγει αυτός που το έχει ανάγκη, σημειώνουν οι ιατροδικαστές.

Ειδικά για τα παιδιά, σημειώνει ο δρ Λέων, αυτή η ανάγκη είναι επιτακτική. «Κάθε ημέρα που περνάει, αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν την κακοποίηση και τα οποία χωρίς την ιατροδικαστική διερεύνηση θα παραμένουν θύματα όσο αντέχουν…»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παιδικά δράματα χωρίς τέλος λόγω έλλειψης ιατροδικαστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας