Σε μια χώρα όπου η ψυχιατρική μεταρρύθμιση αποτέλεσε κενό γράμμα, οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της χώρας «Δαφνί», η «Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχική υγεία» που αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας, ασθενείς αλλά και τις οικογένειες και τους φίλους τους που έχουν βιώσει στο πετσί τους το σύστημα ψυχιατρικής περίθαλψης και το 18 Ανω καταγγέλλουν την κυβέρνηση για διάλυση των εναπομεινάντων ψυχιατρικών νοσοκομείων και προώθηση της «υποχρεωτικής θεραπείας στην κοινότητα» και απευθύνουν κάλεσμα στην κοινωνία να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις τους.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στο «Δαφνί» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου στις 11 το πρωί, αντιδρώντας στην επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για την υγεία με σχετικά άρθρα για την ψυχική υγεία που θα προωθήσουν τη μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα κ.λπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), σύμφωνα με τον Ενιαίο Σύλλογο Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί».
«Το έργο το έχουμε ξαναδεί», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «πολλές δομές θα καταργηθούν, όπως συνέβη επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη με τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μεταφέρθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι εναπομείνασες μελλοντικά θα καταλήξουν στους ιδιώτες με τις ΜΚΟ και την ΑΕΜΥ Α.Ε., διαλέγοντας φυσικά τους φιλοξενούμενους ασθενείς, τους έχοντες πορτοφόλι και οικογενειακό περιβάλλον. Η κατάσταση θα γίνει δραματική για τους άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς που θα βρεθούν στις γέφυρες, στα πάρκα και στις πλατείες».
Παράλληλα, την Παρασκευή 18 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι η «Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα στην ψυχική υγεία» θα διαδηλώσει έξω από το υπουργείο Υγείας ενάντια στην προώθηση της «υποχρεωτικής θεραπείας στην κοινότητα», που προβλέπει, όπως αναφέρεται, ότι με εισήγηση ψυχιάτρου και εντολή εισαγγελέα ο «ασθενής», που θα πρέπει να έχει δηλώσει αρμοδίως την ακριβή του διαμονή -όπως οι κρατούμενοι με έκτιση ποινών εκτός φυλακής-, θα λαμβάνει υποχρεωτικά τη φαρμακευτική του αγωγή, διαφορετικά θα εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική με τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας.
Στην κινητοποίηση της «Πρωτοβουλίας Ψ» συμμετέχουν και συνδιεκδικούν η Ομάδα Συλλογικών Δράσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Ανω και το Σωματείο Υποστήριξης του Κοινωνικού και Επιστημονικού Εργου του 18 Ανω. «Ο μόνος τρόπος για να μην περάσουν και να μη βρουν εφαρμογή οι νέες κατασταλτικές νομοθεσίες είναι η αμφισβήτησή τους “από τα κάτω”, μέσα από την κινητοποίηση των άμεσα ενδιαφερομένων, ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία, οικογενειών, λειτουργών ψυχικής υγείας, κοινωνικών συλλογικοτήτων», σημειώνει το 18 Ανω.
Η «Πρωτοβουλία Ψ» επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προετοιμάζει την εφαρμογή της «υποχρεωτικής θεραπείας στην κοινότητα», που θα υποκαταστήσει το στεγνά διοικητικό κλείσιμο των ψυχιατρείων. Με λίγα λόγια, «τη διάχυση των κατασταλτικών πρακτικών και εκτός ψυχιατρικής μονάδας: με τη θεσμοθέτηση της εν δυνάμει και ανά πάσα στιγμή μεταφοράς των πρακτικών του ψυχιατρείου μέσα στην κοινωνία».
Η «Πρωτοβουλία» κάνει λόγο για πρωτοφανή κατασταλτική μετάλλαξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στη βάση της κυρίαρχης βιολογικής ψυχιατρικής και της αγαστής συνεργασίας της με το φαρμακοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τα ενέσιμα σχήματα που αυτό προωθεί στην αγορά - και, μέσω της κυρίαρχης ψυχιατρικής, στο σπίτι του/της κάθε ασθενούς, ή και εν δυνάμει ασθενούς.
Το υπουργείο
«Το σχέδιο νόμου που θα μπει στη διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα δεν αφορά τα ψυχιατρικά νοσοκομεία», διευκρινίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Γιαννόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας. «Εκείνο που έχουμε συζητήσει στο πλαίσιο αυτό είναι το μέλλον των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων - δύο στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Εχουμε ένα σχέδιο μετεξέλιξης το οποίο δεν έχει καμία σχέση με κλείσιμο των ψυχιατρείων, αλλά την απαλλαγή από τα ασυλικά τους χαρακτηριστικά και τη στέγαση των χρόνιων ασθενών στην κοινότητα», σημειώνει.
Οποιαδήποτε λειτουργία επιτελούν σήμερα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία αφαιρεθεί από αυτά για να προστεθούν κάποιες άλλες, διαβεβαιώνει ο Γ. Γιαννόπουλος, δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν την έχουμε αντικαταστήσει με δομές στην κοινότητα.
Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν θα αμφισβητηθούν τελικά στην πράξη οι ασυλικές πρακτικές με τις καθηλώσεις, τις βίαιες πρακτικές που σε κάποιους ασθενείς κόστισαν τη ζωή τους, τον φαρμακευτικό μονόδρομο.
«Αυτό είναι μέρος της εφαρμογής/εμπέδωσης του νέου θεραπευτικού υποδείγματος, της σύγχρονης θεραπευτικής αντίληψης», απαντά ο γενικός γραμματέας και προσθέτει: «Η φροντίδα για τους ασθενείς αυτούς θα γίνεται μέσα στην κοινότητα σε δομές που είναι εκτός της λογικής αυτής, του ασύλου δηλαδή, και όχι στα ψυχιατρεία. Προφανώς κάθε έννοια κοινοτικής ψυχιατρικής είναι συνυφασμένη με την απουσία μέτρων καθήλωσης, εγκλεισμού κ.λπ. Ταυτίζεται και έχει συστατικό κομμάτι την αντίθετη σε αυτή τη λογική και πρακτική».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας