Αλλη μια Κυριακή με ανοιχτά τα μαγαζιά χθες, με πολλούς καταναλωτές να πηγαίνουν για ψώνια εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό, με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο να μη λείπουν, αν και δεν είχαν την ένταση και το μέγεθος προηγούμενων.
Στην Αθήνα, οι κινητοποιήσεις ήταν αρκετά περιορισμένες, καθώς η ΟΙΥΕ δεν καλούσε σε απεργία. Φέτος υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πέφτουν Κυριακή, οπότε οι Κυριακές που τα μαγαζιά θα ήταν ανοιχτά αντικαταστάθηκαν από τις 11 και 18 Δεκεμβρίου.
Απεργία είχε προκηρύξει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής για τους εργαζομένους σε βιβλιοπωλεία, αλυσίδες του χώρου και εκδοτικούς οίκους. Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από τα «Public» και άλλα βιβλιοπωλεία της Νέας Σμύρνης.
«Πριν από λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε από τον Τύπο ότι το ΔΝΤ ζητά και νομοθέτηση για “52 Κυριακές”, προκειμένου να ολοκληρωθεί η περιβόητη δεύτερη αξιολόγηση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, που δήθεν αντιστέκεται σ’ αυτό, ήδη μιλά για νομοθετικές ρυθμίσεις για τουριστικές περιοχές (δηλαδή σχεδόν και για το σύνολο του κέντρου της Αθήνας) και δικαιοδοσία στις ανά τόπους περιφέρειες να αυξάνουν τον αριθμό των εργάσιμων Κυριακών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συλλόγου.
■ Και στη Θεσσαλονίκη αρκετοί καταναλωτές έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα ανοιχτά καταστήματα και την ηλιόλουστη μέρα, την ώρα που δεκάδες μέλη του Συντονισμού Δράσης Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία διαμαρτύρονταν με πορεία, πανό και αποκλεισμό των εισόδων καταστημάτων.
Τα Everest στο επίκεντρο
Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών χθες βρέθηκε το κεντρικό κατάστημα της αλυσίδας «Everest» στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον θάνατο εργαζόμενης στην πλατεία Βικτωρίας από έκρηξη.
Οι διαμαρτυρόμενοι φώναζαν συνθήματα καταγγέλλοντας ότι «τα αφεντικά στα “Everest” δολοφονούν εργάτες».
Η χθεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε από τη συμβολή της οδού Τσιμισκή με Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμό με πανό στην είσοδο των καταστημάτων «Hondos Center».
«Ούτε 52 ούτε και 8, κανένα μαγαζί την Κυριακή ανοιχτό» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι και ακολούθησε πορεία μέσα από κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στην Αγίας Σοφίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας