Αυτό τον σεισμό θα τον θυμούνται για χρόνια στα Γιάννενα. Εμπειρία από σεισμούς η περιοχή έχει μεγάλη, αλλά αυτή η σειρά αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων που ακολούθησε από το Σάββατο τη νύχτα έως και χτες το βράδυ, και που ξεπερνούσαν αρκετές φορές και τους 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, θα χαραχτεί καλά στη μνήμη όλων όσοι τη βίωσαν. Παρά τη μεγάλη ανησυχία όμως που προκλήθηκε, οι ζημιές που καταγράφονται θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολύ μικρές.
Το πρώτο γερό ταρακούνημα δόθηκε ένα τέταρτο μετά τις 11 τη νύχτα του Σαββάτου, με τους σεισμογράφους να καταγράφουν σεισμό 5,3 Ρίχτερ και επίκεντρο 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, κοντά στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου, ενώ έγινε αντιληπτός σε όλη την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη νότια Αλβανία.
Ο σεισμός, που κράτησε για δευτερόλεπτα, προκάλεσε αναστάτωση όπως ήταν φυσικό, με πολύ κόσμο να βγαίνει από τα σπίτια του, ενώ άρχισαν να κυκλοφορούν και πολλά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, αφού ήταν και βραδιά εξόδου, με πολλούς νέους μακριά από το σπίτι τους.
Την ανησυχία όμως την προκάλεσαν περισσότερο οι δεκάδες σεισμοί που ακολούθησαν τις επόμενες ώρες. Στο διάστημα από τις 2 ώς τις 4 τα ξημερώματα η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο, με δονήσεις μεγέθους 4,5 ή 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε κάποιες περιπτώσεις.
Από αυτήν την ώρα και μετά χιλιάδες Γιαννιώτες, μικροί και μεγάλοι, κατέφυγαν σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους σε όλο το μήκος και το πλάτος της πόλης, στην παραλίμνια ζώνη ή σε μεγάλα πάρκινγκ για να περάσουν τη νύχτα στο αυτοκίνητο, ενώ πολλοί μετακινούνταν για ώρα με το αυτοκίνητο προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Μέχρι και αργά το μεσημέρι της Κυριακής πολλοί παρέμεναν στα αυτοκίνητά τους και άλλοι αναχώρησαν για τα χωριά της καταγωγής τους για να περάσουν τη νύχτα, ενώ γέμισαν παιδικές χαρές και πάρκα κυρίως με οικογένειες που κρατούσαν τα παιδιά έξω από το σπίτι.
Από τις πρώτες ώρες άρχισαν να καταγράφονται ζημιές κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, από πτώσεις βράχων και μικροκατολισθήσεις τόσο στις περιοχές των Δήμων Πωγωνίου και Ζίτσας που είναι κοντά στο επίκεντρο όσο και στην περιοχή των Τζουμέρκων.
Με το πρώτο φως της ημέρας, καταγράφηκαν από την αυτοψία κι άλλες μεμονωμένες ζημιές σε κτίρια κυρίως της περιοχής του Πωγωνίου, όπως και ζημιές στην Ιερά Μονή Βελλάς, αλλά και σε ένα μοναστήρι στους Ασπραγγέλους.
Η ανταπόκριση των υπηρεσιών ήταν άμεση και νωρίς το πρωί ξεκίνησε μια σειρά από συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ιωαννίνων, στο οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Αυτό που τονίστηκε ήταν ότι απαιτούνται 48 ώρες για να αξιολογηθεί το σεισμικό φαινόμενο και να εξαχθούν τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα για τη σεισμική ακολουθία.
Σε δηλώσεις του ο κ. Λέκκας σημείωσε:
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη» και προσέθεσε: «Για να εκτιμήσουμε αν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος, πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία».
Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα.
«Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά στην περιοχή των Ιωαννίνων», δήλωσε από τη μεριά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την Κυριακή το πρωί ο αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, ωστόσο, όπως προσέθεσε, «πρέπει να περιμένουμε».
Με βάση, τώρα, το γεγονός ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο, το Συντονιστικό Οργανο προχώρησε σε μέτρα με προληπτικό κυρίως στόχο.
Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημόσια και ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, αλλά και το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, ενώ αναβλήθηκαν και οι αθλητικές διοργανώσεις χτες, μεταξύ των οποίων και το παιχνίδι της Super League ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός.
Οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης. Τα δικαστήρια Ιωαννίνων και Κόνιτσας θα παραμείνουν κλειστά έως και τις 19/10, οπότε θα κριθεί αν θα ανοίξουν ή όχι.
Εφιστάται η προσοχή σε όσους μένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας, ενώ κλιμάκια τεχνικών του TΑΣ, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ Ηπείρου, από σήμερα θα ξεκινήσουν αυτοψία στα δημόσια κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.
Σήμερα θα γίνει και επανεξέταση της κατάστασης, με όλες τις πλευρές να ζητούν από τους πολίτες –τι άλλο;– να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας