Τέτοια ομολογία δεν ξανάγινε! «Είμαστε ανίκανοι να συντηρήσουμε τη Νέα Παραλία», δήλωσε καθαρά και ξάστερα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας, με αφορμή την ήδη εμφανή φθορά του πλέον μεγαλειώδους έργου στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Νέα Παραλία της πόλης έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο δημόσιο έργο της τελευταίας πενταετίας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής κι έχει αποσπάσει το διεθνές βραβείο του παγκόσμιου συνεδρίου αρχιτεκτονικής «Δημόσιοι χώροι φιλικοί και προσβάσιμοι σε όλους». Ομως...
Εναν μόλις χρόνο από την ημερομηνία παράδοσης (1η Δεκεμβρίου 2013) της Νέας Παραλίας, που παρέμενε κλειστή λόγω των έργων ανακαίνισης από το 2011, η υποβάθμιση είναι εμφανής: μάρμαρα βαμμένα με σπρέι, βανδαλισμοί, σιντριβάνια χωρίς νερό, καμένες λάμπες, χαλασμένες σανίδες και διακοσμήσεις, κηπουρική φροντίδα μηδέν, απουσία φυλάκων... Για ένα τόσο σπουδαίο έργο που προσθέτει πόντους στη φυσιογνωμία της πόλης, έχει κοστίσει πανάκριβα κι έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης ομολογεί διά του εκπροσώπου του ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε!
«Δεν δικαιολογείται»
Εμβρόντητο άφησε το ακροατήριο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ομολογώντας τις ευθύνες των δημοτικών υπηρεσιών και την «ανικανότητά» τους, όπως ακριβώς είπε. «Δεν δικαιολογείται να έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα για εγκαταστάσεις και να ρημάζουν», τόνισε ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και σχεδίασε την πιο όμορφη, ίσως, αστική παραλία στην Ευρώπη, Πρόδρομος Νικηφορίδης, Θεσσαλονικιός αρχιτέκτων που είχε την πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι κατασκευές χρειάζονται συνεχή συντήρηση, ώστε να μην απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις κάποια στιγμή, κυρίως στο παλιό κομμάτι της ανάπλασης. Αλλά και στο νέο υπάρχουν δυσλειτουργίες. Τα σιντριβάνια δεν λειτουργούν ή λειτουργούν πού και πού, ακριβώς επειδή δεν συντηρούνται, και κάποια στιγμή σταματάνε.
«Οταν σχεδιάζαμε την Παραλία, ήμασταν προβληματισμένοι γιατί το 2001-2002 ο κόσμος αδιαφορούσε για την πόλη του, για τον δημόσιο χώρο, υπήρχε μια στάση φυγής. Τώρα πλέον αρχίζει και τον ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι, παρ' όλο που γίνεται λόγω της κρίσης, και με τα χρόνια θα τον απασχολεί όλο και περισσότερο. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει επιστρέψει στην πόλη και ζητάει να επανακτήσει τον δημόσιο χώρο», είναι τα λόγια του κ. Νικηφορίδη με αφορμή τον έναν χρόνο από την αποπεράτωση του έργου. Αντί δέσμευσης όμως, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήρθε η κυνική ομολογία του αντιδημάρχου, Θανάση Παππά:
«Το θέμα της συντήρησης του δημόσιου χώρου και των κτιρίων δεν είναι στην αγωγή της δημόσιας υπηρεσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η πολυπλοκότητα των δομών του δήμου, με τις πολυδιασπασμένες διευθύνσεις, όπου η δεξιά δεν ξέρει τι κάνει η αριστερά, μας έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση», τόνισε και πρόσθεσε: «Κάναμε έργα χωρίς να βλέπουμε πίσω μας. Και αυτό έγινε και επί των ημερών μας. Δεν έχουμε την κουλτούρα της συντήρησης. Μπάζει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, γιατί δεν έχει πάει κανείς 15 χρόνια για να τη συντηρήσει».
Η «λύση»
Αναφερόμενος στο θέμα των διαθέσιμων κονδυλίων, ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε την ανάγκη οι συντηρήσεις να γίνονται με εργολαβία! «Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015, όλα πάνε για τη συντήρηση, δεν υπάρχουν μεγάλα έργα και μεγάλες παρεμβάσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα κονδύλια, τα οποία θα πάνε σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση της Νέας Παραλίας. Εχουμε 3 χρόνια να κλαδέψουμε τα δέντρα, το βλέπουν όλοι. Υπάρχει πρόβλημα με τη συντήρηση του πρασίνου, των κτιριακών εγκαταστάσεων και των κελυφών. Φτιάξαμε τη Νέα Παραλία και δεν έχουμε μια τεχνοοικονομική μελέτη για τη συντήρηση. Και επιπλέον, οι υπηρεσίες δεν έχουν την κουλτούρα ούτε τη δυνατότητα της συντήρησης», τόνισε.
Τελικά ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο: «Οταν λέμε ότι είμαστε ανίκανοι να συντηρήσουμε τα σιντριβάνια της Νέας Παραλίας, είναι αυτό ακριβώς. Υπάρχει ανικανότητα. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε, γιατί δεν έχουμε αντι-γκράφιτι και διότι έχουμε κάτι τρίκυκλα, τα οποία είναι πεπαλαιωμένα. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Για την επίλυση του προβλήματος, πάντως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σημείωσε την ανάγκη ενοποίησης των δομών, ώστε να μπορούν να υπάρχουν ολοκληρωμένες τεχνικές υπηρεσίες (μελέτες, επισκευές, συντήρηση) και δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για τη συντήρηση με εργολαβίες...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας