Μαθαίνουμε από την Ιστορία για να μαθαίνουμε να στεκόμαστε απέναντι σε σημερινά γεγονότα όπως το προσφυγικό, που συμβαίνουν σήμερα, ιδίως την ώρα που ακροδεξιοί και νεοναζιστές σηκώνουν πάλι κεφάλι και καμώνονται τους πατριώτες».
Με αυτό το σκεπτικό, όπως το διατυπώνει στην ο προπονητής του τμήματος τζούντο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, Αυγερινός Μαϊστρέλλης, εξηγεί την απόφαση του τμήματος να προχωρήσει σε εκδήλωση τιμής στον άγνωστο καπετάνιο του σκάφους «Τόκεϊ – Μαρού» ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1922 έσωσε με πρωτοβουλία του Ελληνες στην καταστροφή της Σμύρνης, όπως μαρτυρούν δημοσιεύματα εκείνης της εποχής.
Με μια ανθοδέσμη οι κυανόλευκοι τζουντόκα «τιμήσαμε την ιστορική μνήμη και παίρνουμε θέση στη σημερινή κρίση με τα εκατομμύρια προσφύγων», λέει ο κ. Μαϊστρέλλης, τονίζοντας ότι «θυμίζουμε τι έκαναν το 1922 οι σύμμαχοι και οι πρωταγωνιστές του ξεριζωμού των προγόνων μας, τότε που το ελληνικό κράτος δεν έστελνε πλοία για να τους παραλάβουν, όταν οι τσέτες τούς έσφαζαν και έκαιγαν τη Σμύρνη».
Στα μελλοντικά σχέδια των κυανόλευκων είναι να διοργανώσουν το 2017 αγώνες τζούντο αφιερωμένους στον Αγνωστο Ιάπωνα Καπετάνιο που έσωσε δεκάδες ζωές.
Δεν είναι η μοναδική εκδήλωση που οργανώνει το τμήμα τζούντο του Ηρακλή, καθώς στις αρχές του περασμένου Ιουλίου στα εγκαίνια του «Σχολείου της Γειτονιάς» που λειτουργεί στην Τριανδρία από το διεπιστημονικό δίκτυο ειδικής και διαπολιτισμικής αγωγής (Include), είχε αποκαλυφθεί και μνημείο -φιλοτεχνημένο από τον καθηγητή της ΑΣΚΤ Θανάση Πάλλα- παρουσία της μορφωτικής ακολούθου της ιαπωνικής πρεσβείας Mao Shimizu και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
«Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να θυμίζουμε πώς οι λεγόμενοι επίστρατοι φέρθηκαν στους προγόνους μας πρόσφυγες που τους ανεβοκατέβαζαν “τουρκόσπορους” ή ζητούσαν να τους κλείσουμε σε στρατόπεδα, να τους βάλουμε περιβραχιόνια, αυτές ήταν οι προσφιλείς τους φράσεις και τα επαναλαμβάνουν σήμερα τα σπέρματα των ηττημένων ναζιστών του 1945», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Μαϊστρέλλης.
Απαντώντας δε σε ερώτηση για το φαινόμενο εισόδου των ναζιστών στους χώρους των δυναμικών αθλημάτων, τονίζει ότι «οι ναζί από τη δημιουργία τους προσπαθούν να διεισδύσουν σε χώρους εκπαίδευσης μαχητικών αθλημάτων για να στρατολογήσουν ανθρώπους με προβληματική και συμπλεγματική συμπεριφορά για τις ομάδες κρούσης τους διαχρονικά.
»Στα πεδία των μαχών, στις μάχες σώμα με σώμα, οι Κρητικοί στη μάχη της Κρήτης 1941, οι μαχητές του Κόκκινου Στρατού, οι Ελληνες αντάρτες, οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι, έχοντας την ηθική και ιδεολογική υπεροχή, τους τσάκιζαν.
»Η ηθική όμως των μαχητικών αθλημάτων είναι απαγορευτική για τους φονιάδες του Παύλου Φύσα, αυτοί θέλουν να μάθουν τεχνικές που αφαιρούν τη ζωή. Εμείς εκπαιδευόμαστε στο τζούντο γιατί αγαπάμε τη ζωή».
Μιλώντας για τη λειτουργία του τμήματος τζούντο του Γ.Σ. Ηρακλής, αναφέρει ότι «από την ημέρα της ανασυγκρότησής του τον Οκτώβριο του 2004 κάνουν προπόνηση μαζί με τους υπόλοιπους, αθλητές και αθλήτριες-μέλη του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέλη του ΚΕΘΕΑ Προμηθέας.
Τη χρονιά αυτή εκπαιδεύσαμε τον μικρό Μοχάμετ από τη Συρία αλλά και νέα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ο Μοχάμετ και ο Νίκος κατέκτησαν χάλκινο μετάλλιο στο 3ο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα παραδοσιακού τζούντο Ιθάκη 2016 Matsuura Cup. Και για τους λόγους που προανέφερα οι ναζί δεν έχουν θέση στον Γ.Σ. Ηρακλής, δεν τους αφήνουμε να βρομίσουν το Ιβανώφειο. Εκεί υπάρχει η προτομή του ήρωα σαμποτέρ Γεωργίου Ιβανώφ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας