Τον παλιό στίχο από τις Τρύπες «δεν θέλουμε θλιμμένους στη γιορτή μας» θύμιζε η χθεσινή Αθήνα που πάλευε με νύχια και με δόντια να θυμίζει χριστουγεννιάτικη μητρόπολη. Στη «γιορτή» των πολυεθνικών και των μεγαλοεργοδοτών, το μεγάλο περιφερόμενο πλήθος ήταν μάλλον θλιμμένο. Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και, παρά το κάλεσμα των εργαζομένων σε μποϊκοτάζ της κυβερνητικής απόφασης, οι Αθηναίοι σουλατσάριζαν μέχρι αργά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία εις μάτην επιχειρούσε να δείχνει χαρούμενη και γιορτινή.
Πόσο χαρούμενη μπορεί να είναι μια πόλη που κοιτάζει μόνο και δεν μπορεί να αγγίξει τίποτα σχεδόν από όσα βλέπει στις βιτρίνες; Πόσο γιορτινή μπορεί να είναι μια πόλη, που ακόμα και σε μια απλή βόλτα αντικρίζει τα ΜΑΤ (απλώς χτυπάνε κάποιους άλλους, πιο δίπλα και πιο μακριά από το δικό σου πρόβλημα...);
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), απήργησαν και χθες κατά της λειτουργίας των καταστημάτων και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Με το σύνθημα «Ούτε 52, ούτε και 7, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» πραγματοποίησαν απεργιακή διαδήλωση στην Ερμού, κινητοποίηση έξω από πολυκατάστημα στο Αιγάλεω, παρεμβάσεις με πανό έξω από μεγάλα καταστήματα του εμπορικού κέντρου.
«Απελευθερωμένα ωράρια, δουλειά την Κυριακή, λάστιχο μας έκαναν όλη μας τη ζωή», έγραφε το πανό του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου. «Η Κυριακή θα παραμείνει αργία, καμία αγγαρεία για την εργοδοσία», ανταπαντούσε το πανό της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Κίνησης. Φυσικά και αυτοί οι απεργοί πολύ γρήγορα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες -ταγμένες στο καθήκον- τους συνόδευσαν ώς το Σύνταγμα, όπου οι εμποροϋπάλληλοι ανέβηκαν, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους Σύρους πρόσφυγες που κι εκείνοι ήταν κυκλωμένοι από τα ΜΑΤ.
Σε ανακοίνωσή της, η ΟΙΥΕ επιτίθεται στην κυβέρνηση για την τροπολογία που θα καταθέσει εντός της εβδομάδος στο νομοσχέδιο του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα θα λειτουργήσουν και τρίτη Κυριακή μέσα στον Δεκέμβριο (28/12). Χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «πλήρους υποταγής στα εργοδοτικά αιτήματα», επισημαίνοντας πως «κινείται πια τόσο επιθετικά και ρεβανσιστικά απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους εμπόρους, θέλοντας κυριολεκτικά να τους εξοντώσει». Μάλιστα, όπως συνεχίζει, μπροστά στις απαιτήσεις και τις ορέξεις των μεγαλοεργοδοτών, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει «κουρελόχαρτο» το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που η ίδια ψήφισε πριν από ένα χρόνο (Ν. 4177), προσθέτοντας συνέχεια Κυριακές.
Υποτονικό το κλίμα και στην αγορά και στις κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης
«Αν επιλέγεις να ψωνίζεις Κυριακή, ετοιμάσου να δουλεύεις Κυριακή». Ανοιχτή χθες η αγορά της Θεσσαλονίκης, αλλά με τις διαμαρτυρίες να κλέβουν την παράσταση από τις χριστουγεννιάτικα στολισμένες βιτρίνες. Η ηλιόλουστη μέρα έφερε χθες τον κόσμο στην αγορά της Θεσσαλονίκης, που προτίμησε όμως τον καφέ στην παραλία από τα ψώνια. Ο «θάνατος του εμποράκου» επιβεβαιώθηκε ακόμη μια φορά, αφού τους περισσότερους καταναλωτές τράβηξαν εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα πολυεθνικών.
Απέναντι στην εικόνα αυτή της αγοράς, εμποροϋπάλληλοι και πολίτες πραγματοποίησαν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πολύ μεγάλη συμμετοχή μπορεί να μην είχαν, κατάφεραν όμως να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου που κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι και στη συνέχεια συζητούσε ή σχολίαζε το πρόβλημα που δημιουργεί στις οικογένειες η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Η μία συγκέντρωση, της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από το σούπερ μάρκετ Carrefour στην Ευκαρπία, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν επιπρόσθετα την «ανάκληση των παράνομων και καταχρηστικών απολύσεων από τον Μαρινόπουλο». «Οχι στο ωράριο των μονοπωλίων», έγραφε το πανό διαμαρτυρίας που είχαν υψώσει. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης, «η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στο εμπόριο, σε απλήρωτη δουλειά και σε χρεοκοπία και κλείσιμο χιλιάδων μικρών μαγαζιών».
Η δεύτερη διοργανώθηκε από μέλη της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ενωσης (ΕΣΕ), με τη συμμετοχή και άλλων φορέων στην πλατεία Αριστοτέλους. Ακολούθησε πορεία, με στάσεις σε πολυκαταστήματα και καταστήματα πολυεθνικών. «Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας πλήττει πρώτους και πρώτες από όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο. Αυτοί είναι άλλωστε οι πρώτοι που βιώνουν όλες τις αντιδραστικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις: ελαστικά ωράρια, εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτα μεροκάματα και υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία, μισθοί πείνας», ανέφεραν.
Γεγονός είναι ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν εκείνες που οδήγησαν στην απόφαση του ΣτΕ να παγώσει προσωρινά το μέτρο για τις 52 Κυριακές ανοιχτών καταστημάτων και πλέον αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντός του 2015.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας