Υποχρεωτική είναι η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση των 6.200 στρεμμάτων στο Ελληνικό, όπως ορίζει ρητά το άρθρο 2 παράγραφος 6 του νόμου 4062/2012 που καθορίζει τις χρήσεις γης και όλες οι διατάξεις που αφορούν την αξιοποίηση του ακινήτου.
Εκπονείται με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, αφού έχει προηγηθεί η σύνταξη στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία υπόκειται σε δημόσια διαβούλευση και απαιτεί γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.
Η έγκριση του Σχεδίου Οικιστικής Ανάπτυξης (ΣΟΑ), του νέου πολεοδομικού όρου που θέσπισε το νομοθέτημα του 2012 μόνο για την περίπτωση του Ελληνικού, είναι η ασφαλιστική δικλίδα για το μέλλον της επένδυσης.
Το διάταγμα θα έχει την έγκριση του ΣτΕ και αυτό προφυλάσσει από μελλοντικές προσφυγές. Περιλαμβάνει χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά στην ουσία συντομεύει την έκδοση των διοικητικών πράξεων που είναι απαραίτητες για τη δόμηση και τη διαμόρφωση του πάρκου. Κατοχυρώνει τα δικαιώματα του Δημοσίου σε μελλοντικές απαιτήσεις των επενδυτών, αλλά και τη Lamda Development από ενδεχόμενες καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών.
Την έκδοση διατάγματος επιβάλλουν επίσης δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2135 και 2136), που εκδόθηκαν το 2014 έπειτα από προσφυγές για το Ελληνικό. Ζητούν επίσης την εκπόνηση μελετών για τον καθορισμό ζωνών ανάδειξης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, για προσχώσεις στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας, για τις άδειες δόμησης και κατεδάφισης.
Παρά τις επιταγές του νόμου και της Δικαιοσύνης, ορισμένοι τεχνοκράτες που έχουν απευθείας πρόσβαση στους θεσμούς κατάφεραν να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων το Ελληνικό, και μάλιστα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου!
«Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει η επένδυση, αλλά με σεβασμό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και το περιβάλλον», ανέφερε χθες στην «Εφ.Συν.» αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα, μας διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον επενδυτικό όμιλο συνεχίζονται με στόχο να καταλήξουν στην υπογραφή MOU (μνημονίου συναντίληψης) μέσα στον Ιούνιο, με το οποίο θα γίνουν κάποιες βελτιώσεις στην αρχική συμφωνία του Νοεμβρίου του 2014.
Οι αλλαγές που φαίνεται να υιοθετούνται από την πλευρά του ομίλου Λάτση είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που είχε επεξεργαστεί η «ομάδα έργου», η οποία είχε συγκροτηθεί στις αρχές του χρόνου με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.
«Με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ και την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι αδύνατον να προχωρήσει άμεσα από τη Βουλή η διαδικασία κύρωσης της σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ-ομίλου Λάτση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, μέλος της επιτροπής για τη διάσωση του Ελληνικού, και πρόσθεσε: «Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα είναι όχι μόνο παράνομη αλλά θα έχει και τον χαρακτήρα μιας πραξικοπηματικής ενέργειας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας