Ενα από τα ελάχιστα βιομηχανικά μνημεία του Πειραιά, που έχει ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα ανάπλασης της Πολιτιστικής Ακτής, απειλείται με κατεδάφιση.
Ο λόγος για τον ιστορικό ταινιόδρομο στον μόλο Κράκαρη στο κεντρικό λιμάνι της πόλης, η κατεδάφιση του οποίου τέθηκε αιφνιδιαστικά ως εισήγηση στο Δ.Σ. του ΟΛΠ που συνεδρίασε χθες.
Εντονες αντιδράσεις
Ο παλιός ταινιόδρομος φόρτωσης των λιπασμάτων από το εργοστάσιο της Δραπετσώνας στα πλοία, τουλάχιστον προς το παρόν, φαίνεται ότι πήρε παράταση ζωής, καθώς χθες δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. το θέμα.
Είχαν προηγηθεί όμως έντονες αντιδράσεις μόλις γνωστοποιήθηκε.
Τα γεγονότα δείχνουν ότι το θέμα θα επανέλθει κάποια στιγμή προς συζήτηση, αφού οι πληροφορίες λένε ότι αυτό είναι επιθυμία της Cosco, η οποία μέσα στο καλοκαίρι θα παραλάβει και τον ΟΛΠ.
Το θέμα αποκάλυψαν ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, οι οποίοι μέσω των προσωπικών τους σελίδων στο FB, πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί την κατεδάφιση του ταινιόδρομου.
Συγκεκριμένα ο Ν. Μπελαβίλας απευθυνόμενος στους συναδέλφους του μηχανικούς του ΟΛΠ έλεγε να «μην κουράζονται άδικα με εισηγήσεις που δεν θα εφαρμοστούν» και συμπλήρωνε:
«Ηταν δουλειά του ΟΛΠ, που ορθώς από πολλά χρόνια είχε αποφασίσει τη διάσωση και επανάχρησή του, να προχωρήσει στην επισκευή του. Και αν αποφάσισε ότι δεν μπορεί να το κάνει, να το παραδώσει στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ως συνέχεια του θαλασσίου μετώπου των Λιπασμάτων».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γαβρίλης χαρακτήρισε την εισήγηση για κατεδάφιση «πρόκληση», ενώ τόνισε ότι πρόκειται για τελευταίο δείγμα της βιομηχανικής Ιστορίας της πόλης.
«Δυστυχώς, πολύ νωρίς, αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού και της παράδοσής του στην Cosco. Διότι μέχρι τώρα ο κρατικός ΟΛΠ εξέταζε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης του ταινιόδρομου στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ακτής και όχι την καταστροφή του. Ομως, πρέπει να γίνει σαφές: Μη διανοηθείτε να προχωρήσετε σε ένα τέτοιο έγκλημα. Θα μας βρείτε όλους απέναντι».
Ο παλιός διαγωνισμός
Να σημειωθεί ότι ο ταινιόδρομος μαζί με το υαλουργείο Λιπασμάτων, τον ηλεκτρικό σταθμό, το σιλό σιτηρών και τον ταινιόδρομο σιτηρών είναι τα ελάχιστα βιομηχανικά μνημεία που έχουν απομείνει στο λιμάνι του Πειραιά.
Οταν πρόεδρος του ΟΛΠ ήταν ο Γιώργος Ανωμερίτης είχε προκηρυχτεί ακόμα και διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ταινιόδρομου.
Η απόφαση τότε ήταν να αναπαλαιωθεί και να στεγαστούν στον χώρο αυτόν εκθεσιακό κέντρο, εστιατόριο χωρητικότητας περίπου 250 ατόμων και αναψυκτήριο.
Κατασκευάστηκε πριν από πολλές δεκαετίες στο δυτικό άκρο του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά και η λειτουργία του σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, λίγο πριν κλείσει οριστικά το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας