Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκαν 136 κρατούμενοι πρόσφυγες της Μόριας με αστυνομικούς της Frontex τα ξημερώματα της Δευτέρας -ένας αστυνομικός ανά πρόσφυγα- στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου επιβιβάστηκαν σε δύο επιβατηγά πλοία της γραμμής για Δεκελί.
Tα ναυλωμένα από τη Frontex πλοία αναχώρησαν στις 7 το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί τους πήγαν και δικηγόροι προκειμένου να παρακολουθήσουν στη συνέχεια τη διαδικασία ταυτοποίησης των αφικνουμένων, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρονταν στα Κέντρα Κράτησης της Τουρκίας.
Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και ο χώρος του Τελωνείου, όπου είχαν δέσει τα καράβια, δεν ήταν προσβάσιμα στο κοινό, με εξαίρεση για τα στελέχη των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και τους Τούρκους παρατηρητές.
Πριν ξημερώσει για τα καλά, περίπου στις 3 τα χαράματα της Δευτέρας, μεγάλα πούλμαν της Frontex πάρκαραν έξω από το Κέντρο Κράτησης της Μόριας αναμένοντας να επιβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες.
Εως το βράδυ της Κυριακής 2.718 άτομα είχαν εκφράσει τη βούλησή τους για άσυλο από τα 2.987 υπό κράτηση.
Οι 136 δεν είχαν προχωρήσει σε αίτηση ασύλου και «προετοιμάστηκαν» για απέλαση, ενώ δύο εξ αυτών, Σύροι, εξέφρασαν την επιθυμία τους να προωθηθούν για οικογενειακούς λόγους.
Η εθνική καταγωγή των 136 είναι: 124 από το Πακιστάν, τέσσερις από τη Σρι Λάνκα, δύο από την Ινδία, τρεις από το Μπανγκλαντές, ένας από το Ιράκ και δύο από τη Συρία.
Οι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο μετακινήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, αφού δεν υπάρχει ικανός αριθμός προσφύγων που να δικαιολογεί διαδικασία επαναπροώθησης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αστυνομίας, συνολικά έως χθες είχαν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου 2.764 άτομα.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται 30 στελέχη από τις Βρυξέλλες στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια, τα οποία θα ενισχύσουν το λιγοστό προσωπικό που ασχολείται με την εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
Εθελοντές και αλληλέγγυοι ανάρτησαν πανό σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης με σύνθημα «Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα», φώναζαν συνθήματα «Ντροπή στην Ευρώπη για τις απελάσεις», ενώ πραγματοποιήθηκε και πλωτή διαμαρτυρία εντός του λιμανιού.
Στελέχη της Λαϊκής Ενότητας που βρίσκονταν στην κινητοποίηση δήλωσαν στην «Εφ.Συν.»: «Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα μας και τον λαό της που στάθηκε αλληλέγγυος στο δράμα της προσφυγιάς. Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι παράνομη και ανήθικη, όπως παράνομη είναι και η δημιουργία φυλακών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όπως αυτή της Μόριας. Η απόπειρα εφαρμογής της στο νησί μας θα στιγματίσει την κοινωνία. Να σταματήσει τώρα η απέλαση ξεριζωμένων και κατατρεγμένων ανθρώπων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας