Χωρίς υγειονομική κάλυψη παραμένουν στην πράξη οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας. Περίπου 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας είναι αναγκασμένοι μέσα στην ασθένειά τους να περνούν από δαιδαλώδεις διαδικασίες για να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν και συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα.
Το πρώτο βήμα ενός ανασφάλιστου πολίτη είναι να καταφύγει στο ΠΕΔΥ για να βρει γιατρό, κάτι που από μόνο του συνιστά άθλο. Από το ΠΕΔΥ χρειάζεται να πάρει γνωμάτευση για την ασθένειά του και παραπεμπτικό ώστε να απευθυνθεί στη συνέχεια σε δημόσιο νοσοκομείο για τις απαραίτητες εξετάσεις. Για να γίνουν όμως οι εξετάσεις, πρέπει πρώτα να περάσει από τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου, που θα πιστοποιήσει την αναγκαιότητα διενέργειας των ιατρικών πράξεων. Στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν συσταθεί οι τριμελείς αυτές επιτροπές, ενώ σε όσα υπάρχουν, η συνεδρίαση τριών γιατρών για την απαραίτητη πιστοποίηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού τρέχουν λόγω ελλείψεων να προλάβουν τα πάντα (χειρουργεία, παρακολούθηση ασθενών, εξετάσεις κ.ο.κ.).
Τα παραπάνω κατήγγειλαν χθες σε συνέντευξη Τύπου το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο πρόεδρος Μιχάλης Βλασταράκος, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μπασκόζος, ο γενικός γραμματέας Κώστας Αλεξανδρόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.
«Από το ΕΣΥ λείπουν 6.500 γιατροί και 25.000 νοσηλευτές, ενώ ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί 2.250 γιατροί από το 2011 έως και το 2013. Την ίδια ώρα, στα χρόνια της λιτότητας, 7.000 νέοι γιατροί έχουν μεταναστεύσει ενώ την εικόνα εξαθλίωσης των δημόσιων νοσοκομείων έρχεται να επιβαρύνει ο κατακρεουργημένος προϋπολογισμός του 2015, με τις συνολικές δαπάνες Υγείας να προϋπολογίζονται σε 4,23 δισ. ευρώ, έναντι 4,74 δισ. το 2014», τόνισε ο Μιχ. Βλασταράκος.
«Η κυβέρνηση χειρίζεται τους ανασφάλιστους όπως τις προσλήψεις: επικοινωνιακά και εξευτελιστικά για τη δημόσια υγεία», επισήμανε ο Δημήτρης Βαρνάβας. «Προσλήψεις περίπου 2.500 σε αριθμό που ακούμε ότι θα γίνουν, ωστόσο δεν αναφέρονται πουθενά στον προϋπολογισμό του 2015», πρόσθεσε. Η ερημοποίηση των νοσοκομείων, όπως είπε, καταδεικνύεται στη «λίστα της ντροπής», με τις τραγικές ελλείψεις σε περισσότερα από 65 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, σε βασικές ειδικότητες, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΟΕΝΓΕ.
Παράδειγμα το Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσουν η Παιδιατρική και Γυναικολογική Κλινική, και αυτό της Ρόδου, όπου λειτουργούν με ένα γιατρό η Αγγειοχειρουργική και Παιδοχειρουργική Κλινική.
Μείωση των δαπανών για την Υγεία
Η πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες Υγείας διατηρήθηκε στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, παρά τη μείωση των δαπανών για τα συστήματα Υγείας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αφού μελέτησε δεδομένα για τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά μέσον όρο, στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. καταγράφηκε ετήσια μείωση 0,6% των δαπανών για την Υγεία το διάστημα από το 2009 ώς το 2012. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν ταχύτατα, με κατά μέσον όρο ετήσια πτώση 9%. Στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζει να υπάρχει ένα σύστημα καθολικής κάλυψης, ή σχεδόν καθολικής. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, με τον πληθυσμό που έχει κάλυψη Υγείας να έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των μακροχρόνια ανέργων, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας