ΝΑΤΟϊκή άσκηση πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο πέλαγος, από τις 9 έως τις 16 Μαρτίου, με την ονομασία «CMX-16».
Η άσκηση αφορούσε στην ανάπτυξη συλλογικής άμυνας για την αντιμετώπισης απειλής υβριδικού πολέμου, μετά από ενεργοποίηση των άρθρων 4 και 5 του συμφώνου της Συμμαχίας και συμμετείχαν αρμόδιες στρατιωτικές-πολιτικές αρχές κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, οι στρατηγικές διοικήσεις και νατοϊκά στρατηγεία, χωρίς την ανάπτυξη δυνάμεων. Επιπρόσθετα συμμετείχαν η Σουηδία και η Φινλανδία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητής.
Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης άσκησης εστιάζεται στο άρθρο 5, το οποίο δεν είχε ενεργοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το άρθρο αφορά την περίπτωση που μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ζητά τη συνδρομή της Συμμαχίας, για κάποιον εξωτερικό κίνδυνο. Μάλιστα, ένα από τα σενάρια ήταν ότι υπήρχε προσφυγική κρίση. Συνεπώς, η εν λόγω άσκηση συνέπεσε με τη σημερινή συγκυρία, όπου το προσφυγικό ζήτημα βρίσκεται σε έξαρση, ενώ υπάρχει παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αιγαίο.
Σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΕΘΑ, οι υποψήφιες ασκήσεις εξετάζονται από το προηγούμενο καλοκαίρι, η τελική σύσκεψη με την επιλογή των σεναρίων γίνεται τον Δεκέμβριο, ενώ η άσκηση πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο με Απρίλιο, από το 1992.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος των ασκήσεων είναι να συντονιστούν οι διαδικασίες και διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα σενάρια της άσκησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή άσκηση συμμετείχαν και πολιτικές υπηρεσίες από τα κράτη-μέλη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας