Μπορεί η εικόνα για τη μετάδοση του HIV στην Ελλάδα να είναι καλύτερη σε αριθμούς σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, ειδικά στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, όμως οι προκλήσεις για την πρόληψη, οι ελλείψεις στα αντιρετροϊκά φάρμακα σε δημόσια νοσοκομεία και ο στιγματισμός των οροθετικών παραμένουν. Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν κοινωνικοί φορείς και οργανώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, το 2013 μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των οροθετικών μεταξύ των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, μετά την έξαρση λόγω και της κρίσης το 2011 και 2012, γεγονός που οφείλεται στην πληθώρα προγραμμάτων από διάφορους φορείς που χορηγούσαν στους χρήστες καθαρές σύριγγες και άλλα είδη.
«Υπάρχει συσσωρευμένη γνώση για την αντιμετώπιση του HIV που δεν χρησιμοποιείται. Δεν πρέπει το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής να μπαίνει πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημόσια υγεία», τόνισε η Μαριανέλα Κλώκα από την Praksis, η οποία ζήτησε την απόσυρση της απαράδεκτης υγειονομικής διάταξης 39Α, που οδήγησε στη διαπόμπευση των 29 οροθετικών γυναικών το 2012.
«Η πρώτη ομάδα σε μολύνσεις είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την πρόληψη σε αυτή την ομάδα. Επίσης, πρέπει να αυξηθούν οι φορείς του HIV που βρίσκονται σε θεραπεία, γιατί έτσι μειώνονται πολύ οι πιθανότητες μετάδοσης», ανέφερε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες.
Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η αντιμετώπιση του στιγματισμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης των οροθετικών και τις προσπάθειες που γίνονται για να μπει ο HIV στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις. Ωστόσο, δεν είπε τι μέλλει γενέσθαι με την επίμαχη υγειονομική διάταξη.
39 να ’ναι οι ώρες της
«H Παγκόσμια Ημέρα για το ΑΙDS συμπίπτει με την είδηση αυτοχειρίας της Κατερίνας, μιας από τις γυναίκες που έζησαν τη δημόσια ατίμωση και τον εξευτελισμό ως διωκόμενες οροθετικές στο πλαίσιο της εφαρμογής της βάναυσης υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α (ΦΕΚ Β΄1002/2012). Το τέλος της Κατερίνας ήρθε δύο χρόνια μετά τον κοινωνικό της θάνατο, το Μάιο του 2012, όταν έγινε ακούσια “πρωταγωνίστρια” μιας από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού κοινωνικού κράτους [...]
Δύο χρόνια μετά, παρά την εγχώρια και διεθνή κατακραυγή, η διάταξη παραμένει σε ισχύ, συνεχίζει να επικρέμαται ως απειλή πάνω από τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας και να αμαυρώνει τη χώρα. [...] Η πολιτεία πρέπει να πράξει το αυτονόητο, αποσύροντας της διάταξη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΨΝΑ, ΨΝΘ, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας