Θα τους άξιζε ένα βραβείο Νόμπελ για την πρώτη παγκοσμίως δημιουργία «μαύρης τρύπας στο νερό», όσων ασχολήθηκαν με την υπόθεση της υποθαλάσσιας αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη. Διότι η «βαρυτική» ικανότητα της οπής, αποδεδειγμένα, θα εξαφανίσει 110 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο.
Το ποσό είναι καταμετρημένο μέχρι τελευταίο λεπτό του ευρώ και περιλαμβάνει την αποζημίωση και τους τόκους φυσικά που έχουν επιδικάσει τα δικαστήρια στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία «Θερμαϊκή οδός» για ένα έργο που σχεδιάστηκε τόσο… επιμελώς που δεν χρειάσθηκε καν να κατασκευαστεί.
Χθες στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης –που δεν φέρει φυσικά καμιά ευθύνη- απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής Τάσου Κουράκη, επιβεβαίωσε το ύψος του ποσού λέγοντας παράλληλα ότι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία (Boskalis, Ελλάκτωρ, Archirodon), μήπως και καταφέρει να μειώσει το ποσό των τόκων που το 2010 ήταν 67 εκατ. ευρώ και μεγαλώνουν εξαιτίας των προσαυξήσεων.
Από ένα έργο που είχε χαρακτηριστεί ήδη από τον σχεδιασμό του φαραωνικό -μέχρι και θαλάσσια φουγάρα θα αποκτούσε η πόλη- απέμειναν οι προασαυξήσεις, σαν το σκουλήκι «φαραώ» που χρησιμοποιούν οι παράκτιοι ψαράδες, και το οποίο λαμβάνει τερατώδεις διαστάσεις αφού ταΐζεται ανελλιπώς και πλουσιοπάροχα. Κατόπιν τούτου φυσικά ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι σε κανενός το μυαλό «δεν υπάρχει ούτε σκέψη» ότι μπορεί το σχέδιο να αναβιώσει.
Θυμίζουμε ότι το «έργο», μέρος των σχεδίων και επιθυμιών της πόλης κατά τα χρόνια της ευμάρειας, ξεκίνησε το 2007, προέβλεπε σύνδεση της δυτικής εισόδου με τα ανατολικά, θα είχε μήκος 6,2 χλμ. με το υποθαλάσσιο τμήμα να φτάνει τα 1,24 χλμ. θα κατασκευαζόταν σε 4 χρόνια, θα κόστιζε 472 εκατομμύρια και θα είχε και διόδια.
Ήρθαν όμως προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ, τα πράγματα μπλέχτηκαν, δεν είχε καν ερωτηθεί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά κάτι τέτοια έμοιαζαν λεπτομέρειες τότε και η σύμβαση πέρασε από τη Βουλή με ουρανομήκεις ζητωκραυγές. Το μπλέξιμο όμως αποδείχθηκε πρόβλημα, χρειαζόταν νέες μελέτες γιατί έπρεπε να σκαφτεί η υποθαλάσσια δέκα μέτρα βαθύτερα, αλλά αυτό σήμαινε άλλα 150 εκατομμύρια που δεν υπήρχαν, η κοινοπραξία κατήγγειλε την σύμβαση το 2009, της επιδικάσθηκαν 43,7 εκατομμύρια, απαιτούσε 400, με την διαιτησία φτάσαμε στα 68, σήμερα τα 110 και πληρώσαμε ήδη περί τα 4 εκατομμύρια από το… Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!
«Θα πρέπει να πούμε κι ονόματα», λέει στο efsyn.gr η Ελεάννα Ιωαννίδου που ήταν στην ομάδα δικηγόρων που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ εκ μέρους πολιτών και οργανώσεων οι οποίοι αγωνίζονταν τότε κατά του έργου. Κι αναρωτιέται, «ο κ. Γιώργος Σουφλιάς είχε αδιαφορήσει για τις αντιδράσεις, πέρασε την σύμβαση όπως όπως από τη Βουλή, η υπόθεση ήταν σκάνδαλο και θα άξιζε να γίνει τουλάχιστον μια εξεταστική επιτροπή, αλλά αν άλλου είδους ευθύνες έχουν παραγραφεί δεν θα άξιζε άραγε να αναζητηθούν αστικές ευθύνες και κάποιοι να κληθούν να πληρώσουν τα λάθη τους;»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας