Αμετάβλητο συνεχίζει να είναι το μοτίβο ατιμωρησίας ένστολων αστυνομικών και λιμενικών για υποθέσεις άσκησης υπηρεσιακής βίας σε πολίτες που φτάνουν στα δικαστήρια, αλλά είτε δεν τελεσιδικούν είτε καταλήγουν σε αποφάσεις αθωωτικές για τους κατηγορούμενους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ΕΔΕ, μετά το 2019.
Σύμφωνα με στοιχεία που καταθέτει ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία της Ελενας Ακρίτα, υπό τη μορφή ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων, στα συναρμόδια υπουργεία Προ.Πο., Δικαιοσύνης, Εξωτερικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από το 2019 έως και το τέλος του 2023, συνολικά, καταγράφηκαν 522 δικογραφίες, από τις οποίες 146 αρχειοθετήθηκαν, για 23 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις και τοποθετήθηκαν στα αρχεία αγνώστων δραστών, 68 ερευνώνταν, 13 οδήγησαν σε δίκες με αθωωτικές αποφάσεις, μόλις 5 οδήγησαν σε δίκες με καταδικαστικές αποφάσεις.
Με στοιχεία που αντλήθηκαν από τα Πρωτοδικεία και τις Εισαγγελίες της χώρας, ακόμα οκτώ δικογραφίες οδήγησαν σε δίκες με κάποιες αποφάσεις χωρίς αναφορά αν ήταν καταδικαστικές ή αθωωτικές, 28 οδήγησαν σε παραπομπές σε δίκες που εκκρεμούσαν στα τέλη του 2023 και ακόμη 10 παραπέμφθηκαν σε άλλες Εισαγγελίες Πρωτοδικών ή Ναυτοδικείων.
Εξόφθαλμες παραβιάσεις
Χαρακτηριστικοί είναι και οι αριθμοί στο πεδίο των επαναπροωθήσεων.
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στις 18 Οκτωβρίου 2024, πληροφόρησε, συνοπτικά, πως στην Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά από το 2019 είχαν διερευνηθεί 125 υποθέσεις, από τις οποίες 106 τέθηκαν στο αρχείο, 15 εκκρεμούσαν, ενώ 4 υποθέσεις διαβιβάστηκαν λόγω αρμοδιότητας σε άλλες Εισαγγελίες.
Ποια τύχη όμως έχουν οι Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις που συχνά εξαγγέλλονται ώστε να απαλύνουν τις οξείες κοινωνικές αντιδράσεις που παρατηρούνται σε περιπτώσεις εξόφθαλμων παραβιάσεων; Σε παλαιότερη απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπήρχε η πληροφορία πως «κατά τα έτη 2020-2022 ο συνολικός αριθμός των διοικητικών εξετάσεων ανέρχεται σε 154.
Οι 39 βρίσκονται στο στάδιο της διενέργειας, 87 εκκρεμούν για έκδοση πορίσματος στον Συνήγορο του Πολίτη, 2 εκκρεμούν για έκδοση απόφασης από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και 26 ολοκληρώθηκαν (με τη λήψη απόφασης επί αυτών) και τέθηκαν στο αρχείο χωρίς επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους εμπλεκόμενους αστυνομικούς».
Ειδικότερα, δε, στο πεδίο των επαναπροωθήσεων το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως από τις 38 διοικητικές έρευνες για επαναπροωθήσεις κατά την περίοδο 2017-2023, 9 τέθηκαν στο αρχείο, 21 εκκρεμούσαν για έλεγχο στον Συνήγορο του Πολίτη και 8 βρίσκονταν στο στάδιο της διενέργειας, ενώ η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων
Ανεπαρκής αιτιολογία
Σωμάτων Ασφαλείας κατά την περίοδο 2021-2024 ερεύνησε 36 ποινικές υποθέσεις από τις οποίες 32 υποβλήθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελίες ενώ 4 ακόμα ερευνώνταν. Χωρίς καμία πειθαρχική ή άλλη συνέπεια για τους ελεγχόμενους!
Συολικά ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να διερευνήσει 108 από αυτές. Ο τελευταίος, πάντως, στην ετήσια έκθεση για το 2023 (κυκλοφόρησε 20.8.2024) με την ιδιότητά του ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας ανέφερε πως προχώρησε στην έκδοση πορισμάτων σε 103 υποθέσεις και μόνο σε 15 από αυτές εκτιμήθηκε ότι η έρευνα υπήρξε πλήρης και εμπεριστατωμένη. Προφανώς τις υπόλοιπες τις κρίνει ανεπαρκείς είτε ως προς την αιτιολογία τους, που όπως είπαμε αθωώνουν τους ελεγχόμενους, είτε κρίνει ελλειμματική την προσέγγιση των ελεγχόντων.
Η ατιμωρησία αποτυπώνεται και στις επιταγές των Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου οι καταδικαστικές για τη χώρα μας αποφάσεις και οι διαπιστώσεις του αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με αδιαφορία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ελλάδα όφειλε να έχει υποβάλει στην επιφορτισμένη με την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης μέχρι την 1η Μαρτίου 2025 σχέδιο δράσης για την εκτέλεση των προηγούμενων δεκάδων καταδικαστικών αποφάσεων του ΕΔΔΑ για αστυνομική βία, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και «επικαιροποιημένες στατιστικές και ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με τις ποινικές έρευνες για κακομεταχείριση από αστυνομικούς και τα αποτελέσματά τους, ώστε να διευκολυνθεί η συνολική αξιολόγηση του αντίκτυπου των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα», το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει.
Επαναπροωθήσεις
Στο ίδιο πλαίσιο υποχρεώσεων η Ελλάδα οφείλει να υποβάλει ακόμα δύο σχέδια δράσης. Το πρώτο μέχρι τις 7 Ιουλίου 2025 για την αντιμετώπιση των παράνομων επαναπροωθήσεων που διαπιστώνει το ΕΔΔΑ και ακόμα ένα μέχρι τις 21/7 που αφορά την αδυναμία αντιμετώπισης φαινομένων αστυνομικής βίας κατά Ρομά και για την αναποτελεσματική διοικητική και δικαστική έρευνα για αυτές, γεγονός που αποδείχτηκε στις αίθουσές του.
Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν την επικαιροποίηση αυτών των στοιχείων καθώς και απάντηση για την αδιαφορία της κυβέρνησης σε υποχρεώσεις που απορρέουν από αποφάσεις του ΕΔΔΑ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας