Kλειστά τα χαρτιά της κράτησε η διοίκηση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ) για τα μέτρα μείωσης κατανάλωσης νερού που σχεδιάζει λόγω της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων νερού έπειτα από δύο συνεχόμενους χειμώνες με λίγες βροχές και χιονοπτώσεις. Επανέλαβε όμως πόσο φθηνό είναι το νερό που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Αττική...
Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ξενάγησης στο κεντρικό διυλιστήριο νερού της ΕΥΔΑΠ στο Μενίδι, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χάρης Σαχίνης, επιβεβαίωσε το χθεσινό μας δημοσίευμα για μείωση των αποθεμάτων κατά 30% μέσα σε έναν χρόνο, αλλά μίλησε μόνο για τα έργα και τους σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη για εξασφάλιση νερού από άλλες «πηγές».

Οπως είχαμε αναφέρει και τον περασμένο Δεκέμβριο, βασικό αντικείμενο του σχεδιασμού είναι η μεταφορά νερού για την Αττική «από την Πίνδο». Αυτό θα γίνει με εγκαταστάσεις και σήραγγα που θα μεταφέρει στον Εύηνο νερό από το φράγμα Κρεμαστών του Αχελώου και θα κοστίσει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αυτό, όμως, απαιτεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να γίνει και μπορεί να καθυστερήσει με προσφυγές, ενώ το κόστος ανά κυβικό θα φτάσει τα 10-15 λεπτά του ευρώ.
Εάν όμως συνεχιστεί η ανομβρία, η Αττική θα κινδυνεύσει να μείνει χωρίς νερό καθώς:
● Η ετήσια κατανάλωση είναι σήμερα πάνω από 400 εκατομμύρια κυβικά, με τάση αύξησης και τα αποθέματα 650 εκατομμύρια.
● Από τον Οκτώβριο του 2022, που το απόθεμα ήταν 1.100 εκατομμύρια κ.μ., οι εισροές υδάτων είναι σταθερά μειωμένες.
● Δεν ευθύνονται οι απώλειες νερού λόγω διαρροών που είναι γύρω στο 15%.
● Εάν συνεχιστεί η ανομβρία και δεν ληφθούν άλλα μέτρα, το νερό φτάνει ουσιαστικά για δύο χρόνια.
Ετσι, εξετάζονται εναλλακτικά πλάνα. Ηδη αντλείται νερό από τα στρατηγικά αποθέματα της Μαυροσουβάλας (Πάρνηθα) αλλά και αντλήσεις από τον Βοιωτικό Κηφισό, όπου όμως νερό χρειάζεται και για τη γεωργία.
Ως πιο άμεσες λύσεις εξετάζονται η λειτουργία εγκαταστάσεων αφαλάτωσης ή και η μεταφορά νερού με τάνκερ από τον Αχελώο. Αυτές οι λύσεις όμως ανεβάζουν το κόστος στα 85 λεπτά ανά κυβικό, ενώ σήμερα το καθαρό νερό πωλείται 35 λεπτά/κ.μ. για τις χαμηλές καταναλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει τρόπο το Δημόσιο να καλύψει το υπερβάλλον κόστος προκειμένου να μη μετακυλιστεί στον καταναλωτή.
Ο κ. Σαχίνης δήλωσε ότι η ΕΥΔΑΠ θέλει να πουλά φτηνό νερό, αλλά παρουσίασε και το εύρημα έρευνας αγοράς κοινού (χωρίς να δώσει αναλυτικά στατιστικά), σύμφωνα με το οποίο «μεγάλο μέρος των καταναλωτών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω ενόψει της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας». Ταυτόχρονα, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με πολλές άλλες χώρες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ είπε ότι η εταιρεία μελετά μέτρα μείωσης της κατανάλωσης. Θύμισε ότι στη μεγάλη λειψυδρία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (όταν ακόμη δεν υπήρχε Εύηνος), τα μέτρα (απαγόρευση ποτίσματος, εντατική καμπάνια στο κοινό) είχαν αποδώσει μείωση 30%. Δεν θέλησε, πάντως, να προχωρήσει σε περαιτέρω ενημέρωση, λέγοντας ότι πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με την κυβέρνηση.
Η παρουσίαση της ΕΥΔΑΠ έγινε στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού (ΜΕΝ) στο Μενίδι, που υποδέχεται καθημερινά, διυλίζει, απολυμαίνει και φιλτράρει πάνω από 600.000 κ.μ. νερού.
Το νερό που έρχεται στη μία πλευρά της ΜΕΝ από τον Εύηνο και τον Μόρνο καταλήγει σε δύο τεράστιες δεξαμενές, από τις οποίες ξεκινούν δύο τεράστιοι αγωγοί (διαμέτρου 1,80 μ.) προς Αθήνα και Πειραιά.
Ο κ. Σαχίνης επανέλαβε το επενδυτικό πλάνο ύψους 2,1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας, το οποίο επίσης αυξάνει το κόστος παραγωγής. Η κατανομή αυτού του κόστους προς τους καταναλωτές πρέπει να γίνει με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες, ενώ θα πρέπει και το Δημόσιο να αποφασίσει ποιο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από εκείνο. Μαζί με τον γενικό διευθυντή Υδρευσης Γ. Καραγιάννη, ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων:
● Στην ανάγκη αντικατάστασης 4.500 χιλιομέτρων σωλήνων δικτύου από αμιαντοτσιμέντο, λόγω όμως παλαιότητας και όχι λόγω κινδύνων που προκαλεί η πόση.
● Στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργούν οι εταιρείες που κάνουν ανεξέλεγκτα τομές στο οδόστρωμα για εγκατάσταση οπτικών ινών και κόβουν σωλήνες παροχής στα σπίτια.
● Στο σχέδιο για αντικατάσταση 3 εκατομμυρίων οικιακών υδρομέτρων τα οποία μελετάται να τοποθετούνται στον τοίχο κάθε οικίας και όχι στο πεζοδρόμιο μπροστά της.
Θα σκαφτεί η Αθήνα για να εξυπηρετηθεί το Ελληνικό
Μεγάλη αναστάτωση θα προκληθεί στο κέντρο της Αθήνας από τα έργα που πρέπει να γίνουν για να τοποθετηθεί νέος αγωγός τροφοδοσίας για τις ανάγκες της «νέας πόλης» στο Ελληνικό. Οπως ανέφερε ο Χ. Σαχίνης, «ολόκληρη η οδός Δροσοπούλου, τα μισά Εξάρχεια και ο παράδρομος της Βουλιαγμένης» θα πρέπει να σκαφτούν για να περάσει από εκεί ο αγωγός που θα συνδέει τα νότια προάστια με το άλλο διυλιστήριο της ΕΥΔΑΠ στο Γαλάτσι. Οι περιοχές εκείνες τροφοδοτούνται ήδη από τη ΜΕΝ στο Γαλάτσι, αλλά ο υπάρχων αγωγός δεν αρκεί για τις ανάγκες του Ελληνικού και γενικότερα των παραλιακών περιοχών όπου υπάρχει έντονη ανοικοδόμηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας