Το καλό νέο ήρθε ανήμερα μαύρης επετείου. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσε ότι η πλατεία Ελευθερίας θα μετατραπεί σε Πάρκο Μνήμης καθώς «ξεκινούν μέσα στο επόμενο διάστημα οι εργασίες, μετά την ολιγόμηνη καθυστέρηση που προέκυψε λόγω προσφυγών και αντιδικιών μεταξύ των αναδόχων εταιρειών». Η ανακοίνωση έγινε χθες λίγο πριν ξεκινήσει από την πλατεία η πορεία σε ανάμνηση της αναχώρησης για το Αουσβιτς-Μπιρκενάου του πρώτου συρμού που μετέφερε Θεσσαλονικιούς Εβραίους που αφανίστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.
Τα καλά νέα τα είχαμε αναγγείλει στην «Εφ.Συν.» («Ετοιμα να ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης, εάν…», 10.3.2025). Ο δήμαρχος επισημοποίησε χθες πως ό,τι ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια επιτέλους θα γίνει πράξη καθώς «είναι το οφειλόμενο χρέος τιμής της πόλης σε αυτούς που μαρτύρησαν και σε αυτούς που επέστρεψαν», με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι «γνωρίζω πως έχετε ακούσει πολλές υποσχέσεις στο παρελθόν. Περίσσευμα ωραίων λόγων που δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε πράξεις, προσβάλλοντας τη συλλογική μνήμη».
Μάλιστα, ο κ. Αγγελούδης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Ολοκαυτώματος, Δαυίδ Σαλτιέλ, τον διαβεβαίωσε πως «τον αγώνα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης θα τον δώσουμε από κοινού. Το Ολοκαύτωμα, η Σοά, δεν αφορά μόνο τους Εβραίους συμπολίτες μας, αλλά μας αφορά όλους».
«Ποτέ ξανά»
Το «Ποτέ ξανά» ήταν φυσικά και φέτος το κεντρικό σύνθημα στην 82η επέτειο αναχώρησης του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη και στη σιωπηλή Πορεία Μνήμης που κατέληξε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό πήραν και φέτος μέρος εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που συνδιοργάνωσαν την πορεία και την εκδήλωση (ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-Διεθνές Πανεπιστήμιο), ο πρέσβης του κράτους του Ισραήλ, Νόαμ Κατζ, ο πρόεδρος του European March of the Living Network, Βενιαμίν Αλμπάλας, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι.
Μιλώντας στην εκδήλωση που οργανώθηκε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό ο κ. Σαλτιέλ σημείωσε ότι αν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με το επέκεινα, «με όλους όσοι χάθηκαν, τότε τα μηνύματα που θα περνούσαμε θα ήταν μηνύματα αγαλλίασης, γιατί είμαστε εδώ κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι, για να τιμήσουμε αυτούς που χάθηκαν άδικα». Και όπως εμφατικά υπογράμμισε, «θα είμαστε κάθε χρόνο εδώ και κάθε ένας από εσάς είναι μια ασπίδα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού».
Ακολούθως ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φείδας σημείωσε πως «αποστολή και υποχρέωσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η μνήμη αυτή δεν θα σβηστεί ποτέ ξανά» και ότι «το ΑΠΘ δεσμεύεται να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, τιμώντας κάθε χρόνο τη μνήμη των θυμάτων». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Στυλιανός Κατρανίδης τόνισε πως «ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τις φωνές εκατομμυρίων από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον που φωνάζουν ποτέ ξανά», ενώ ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Σταμάτης Αγγελόπουλος δήλωσε πως «το Ολοκαύτωμα δεν πρέπει να μείνει στην Ιστορία μόνο ως ένα τραγικό γεγονός, αλλά να διδάσκεται». Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από την Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, αλλά και Ισραηλίτες καλλιτέχνες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας