Σε ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κάλεσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας σε δημάρχους και μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Ο Γ. Μουζάλας περιέγραψε με ξεκάθαρο τρόπο το μέλλον:
Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί καιρό. Μην περιμένετε οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε υπουργός να βρει λύση. Θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση, αλλά και αβαρίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, το τελευταίο 8μηνο στη χώρα έχουν εισέλθει 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες (αναλογία 80%-20%).
Εξ αυτών, οι 150.000 ταυτοποιήθηκαν με ψηφιακή δακτυλοσκόπηση, 30.000 με μελάνι και 100.000 ταυτοποιήθηκαν χωρίς τη διαδικασία της δακτυλοσκόπησης.
«Δεν υπάρχουν υψηλότερα νούμερα στην Ευρώπη. Εως τα τέλη Νοεμβρίου το 80% των εισερχομένων θα ταυτοποιείται ηλεκτρονικά», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας, παρατηρώντας:
Η Ευρώπη έχει καθυστερήσει στην κάλυψη των αναγκών μας, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Κατά τη συζήτηση για το προσφυγικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στάθηκε στην ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων στο «καλλικρατικό» πλαίσιο, που θα σημάνει και τη μεταφορά ανάλογων πόρων, «προκειμένου η Περιφέρεια, ως ο κύριος χώρος υποδοχής των προσφύγων, να έχει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που χρειάζεται» στον χώρο αρμοδιότητάς της.
Στόχος, περιέγραψε, η διευκόλυνση και η οικονομική κάλυψη δήμων και περιφερειών στις δράσεις διαχείρισης του προσφυγικού.
«Καλοδεχούμενη η πρώτη πρόταση αλλαγής του “Καλλικράτη”», είπε η σύμβουλος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής, Δ. Κουτσούμπα, «αλλά εγώ άκουσα: “Μιας και θα πάρουμε λεφτά από την Ε.Ε., δώστε και εμάς”».
Να διεκδικήσει η Περιφέρεια μέτρα για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων, την αξιοποίηση παλιών στρατοπέδων, ξενοδοχείων και κατασκηνώσεων και επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με το προσφυγικό πρότεινε ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γ. Μανουσογιαννάκης.
Από πλευράς δημάρχων, τόσο ο Δ. Χατζηδάκης (Π. Φαλήρου) όσο και ο Α. Βασιλόπουλος (Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας) τόνισαν την ανάγκη να δοθούν στους δήμους όχι χρήματα, αλλά τρόφιμα για να προσφερθούν στους πρόσφυγες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας