Συνθήκες de facto κράτησης –και με δικαστική βούλα– είναι αυτές που έχουν επιβληθεί στα 480 ασυνόδευτα ανήλικα στην πολυδιαφημισμένη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Την προηγούμενη Δευτέρα το Διοικητικό Δικαστήριο της Σύρου, εξετάζοντας σχετική προσφυγή ενός ανήλικου παιδιού που ζητούσε την άρση της άτυπης αυτής και παράνομης κράτησής του επί μακρόν στη λεγόμενη και safe zone της ΚΕΔ, προχώρησε στην έκδοση απόφασης που επιβάλλει πλέον στις Αρχές την άμεση απομάκρυνσή του από εκεί και τη μεταφορά του συγκεκριμένου παιδιού σε κάποια δομή κατάλληλη για να υποδεχτεί ασυνόδευτα ανήλικα στην ηπειρωτική χώρα.
«Η κράτησή τους κρατάει από 54 έως 124 ημέρες που δεν έχουν βγει από τον βρόμικο και δύσοσμο χώρο, δεν έχουν πάει σε ένα σχολείο, δεν έχουν κατέβει στην πόλη έστω να δουν πώς είναι. Από τη βάρκα που τους έφερε κατευθείαν σε αυτόν τον μικρό χώρο μέσα στις αρρώστιες και ούτε μια μικρή βόλτα για να μη βλέπουν σύρματα και φράχτες. Τουλάχιστον 11 από αυτούς που μένουν στην ασφαλή ζώνη και επικοινώνησαν μαζί μας κοιμούνται στο πάτωμα από την ημέρα της άφιξής τους. Κάποιοι μένουν στο πάτωμα 54 μέρες, κάποιοι 105, με έναν μέσο όρο 80 μέρες στο πάτωμα. Από τους 27 που πλέον κοιμούνται σε κρεβάτι, τουλάχιστον 19 κοιμούνταν στο πάτωμα μέχρι και 81 ημέρες. Από τους 38, οι 30 έχουν σοβαρές δερματικές παθήσεις (ψώρα, ανεμοβλογιά, σταφυλόκοκκο). Επίσης αναφέρονται: διαβήτης, παθήσεις του πνεύμονα, πέτρες στα νεφρά, σπασμένο σαγόνι. Ούτε ένας από τους 38 δεν έχει κατάλληλη και επαρκή ιατρική φροντίδα. 38 από τα 38 κρατούμενα ανήλικα αναφέρουν έντονη ψυχολογική πίεση. Μόλις 2 έχουν δει ψυχολόγο για μία μόνο φορά. 38 από τα 38 αναφέρουν ότι υποσιτίζονται, μένουν αρκετές μέρες χωρίς φαγητό, πολλές φορές το φαγητό είναι μουχλιασμένο ή ληγμένο. Τις τελευταίες 8 ημέρες πολλά δωμάτια δεν έχουν ρεύμα και έτσι τα ανήλικα παγώνουν τη νύχτα χωρίς θέρμανση καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν χειμερινά ρούχα και κουβέρτες», αναφέρει ο συνήγορος Δημήτρης Χούλης από τη ΜΚΟ Human Rights Legal Project (HRLP), εκπροσωπώντας πλέον 38 παιδιά και ψάχνοντας τρόπο να τα απομακρύνουν το συντομότερο από αυτό τον τόπο μαρτυρίου.
Θυμίζουμε ότι η ίδια οργάνωση πρόσφατα πέτυχε την απομάκρυνση τεσσάρων παιδιών προσφεύγοντας με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο ΕΔΔΑ. Η απάντηση της διοίκησης της δομής μέχρι και σήμερα είναι να αρνείται στο εξής τη βεβαίωση γνησίου της υπογραφής των ανηλίκων, παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα των ανηλίκων στη νομική εκπροσώπηση και κατά συνέπεια παραβιάζοντας ακόμα ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμά τους.
Στη σκιά όλων αυτών των τραγικών συνθηκών, τη δομή επισκέφτηκε μόλις προχθές ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος στις δηλώσεις του τουλάχιστον έκανε λόγο για προσπάθεια αποσυμφόρησης της δομής: «Αναγνωρίζουμε ότι η δομή στη Σάμο έχει υποστεί πίεση ιδίως το τελευταίο διάστημα, συνεπώς είναι ανάγκη να συνεχιστεί η αποσυμφόρησή της με τακτικές μεταφορές φιλοξενούμενων σε δομές της ενδοχώρας σε δύο επίπεδα: τόσο στα ασυνόδευτα ανήλικα όσο και στον γενικό πληθυσμό». Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την «ασφαλή ζώνη» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί, καθώς άγνωστες είναι και οι εντυπώσεις του από τις συνθήκες που συνάντησε – αν τελικά μπήκε στον χώρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας