Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Κάτοικοι της Σαντορίνης στην Οία ελέγχουν την περιοχή για τυχόν ζημιές έπειτα από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κάτοικοι της Σαντορίνης στην Οία ελέγχουν την περιοχή για τυχόν ζημιές έπειτα από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις

Τουλάχιστον το ηφαίστειο κοιμάται

Μετά τη Σαντορίνη, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Αμοργός, με τα επίκεντρα να πηγαινοέρχονται στο ρήγμα ανάμεσα στα δύο νησιά και τις δονήσεις να ξεπερνούν καθημερινά τις 100, παρά την «αραίωση» της ακολουθίας

Περισσότερες από 100 δονήσεις βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι των Κυκλάδων και, παρά την «αραίωση» της ακολουθίας στην οποία αναφέρεται το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κανένας σεισμολόγος δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού, άνω των 6 Ρίχτερ. Χθες κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Αμοργός, όπως έχει ήδη γίνει στη Σαντορίνη, με τα σχολεία σε αυτά τα νησιά -όπως και στην Ανάφη και στην Ιο- να παραμένουν κλειστά έως αύριο Παρασκευή και τις δύο αρμόδιες επιτροπές να ξανασυνεδριάζουν το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλη Καραστάθη, τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονταν αρχικά πιο κοντά στη Σαντορίνη και εν συνεχεία μετατοπίστηκαν προς την κατεύθυνση της Αμοργού, για να επιστρέψουν και πάλι νοτιοανατολικά, κινούμενα πάνω στο ίδιο ρήγμα. Τουλάχιστον, η επιστημονική κοινότητα παραμένει κατηγορηματικά αρνητική στο ενδεχόμενο διέγερσης του ηφαιστείου.

Πέρα από τις επιμέρους διαφορές και αψιμαχίες μεταξύ των σεισμολόγων, οι οποίες συνεχίζονται, κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη λήξη του φαινομένου, εκτιμώντας ότι μπορεί να πάει ακόμα και μετά το Πάσχα. Ετσι, το μόνο σίγουρο είναι ότι η τουριστική σεζόν στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά θα ξεκινήσει με έντονο προβληματισμό, ανησυχία και μεγάλες ελλείψεις, ενώ οι φυσικές διεργασίες θα δοκιμάσουν ακόμη τα νεύρα και την ψυχραιμία κατοίκων, εργαζομένων, μαθητών (ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε χθες την ειδική μοριοδότηση υποψηφίων στις πανελλαδικές) και εκπαιδευτικών στα νησιά, απαιτώντας πάνω απ' όλα ψυχραιμία... Με αυτό το κλίμα να έχει διαμορφωθεί εδώ και μέρες, χθες βρέθηκε στη Σαντορίνη η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, που συναντήθηκε με τον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο και αναφέρθηκε σε τρόπους κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης των οικογενειών με παιδιά με τη συνδρομή της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΠΑ.

«Περισσότερες απαντήσεις από Δευτέρα»

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ καθηγητής σεισμολογίας

Συνέντευξη στον ΤΑΣΟ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

• Είχατε πει ότι μετά τις πρόσφατες νέες δονήσεις άνω των 5 Ρίχτερ, μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας έκλεισε. Πώς το αιτιολογείτε;

Τις πρώτες μέρες είχαμε μια πολύ επιθετική ακολουθία, με πολλούς σεισμούς και μεγέθη που ανέβαιναν γοργά. Στις 5 Φεβρουαρίου φτάσαμε σε έναν σεισμό με μέγεθος 5,2 Ρίχτερ. Για 1-2 ημέρες μετά είχαμε σχετική ύφεση και κάναμε μια επιστημονική υπόθεση ότι ίσως εκείνη η δόνηση της 5ης Φεβρουαρίου να ήταν η κύρια. Αυτό θα οδηγούσε σε μια σταδιακή εκτόνωση με μετασεισμούς. Εναλλακτικά, δεν ήταν αυτός ο κύριος σεισμός, αλλά κάποιος προσεισμός που προδικάζει την έλευση κάποιου άλλου, ισχυρότερου. Αυτή η ύφεση εμφανίστηκε για περίπου 4 μέρες και δημιούργησε μια πολύ μικρή, συγκρατημένη αισιοδοξία, πραγματικά μικρή, ότι ίσως είχαμε το «καλό σενάριο». Ακολούθησε ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ στις 10 Φεβρουαρίου, που ανέτρεψε αυτή την υπόθεση, και αυτό εννοούσα λέγοντας ότι έκλεισε η χαραμάδα αισιοδοξίας.

Πλέον, έχει μετατεθεί το ίδιο κρίσιμο ερώτημα, λίγο πιο πρόσφατα, μερικές ημέρες μετά ως προς τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ. Είναι η κορύφωση της σεισμικής ακολουθίας που είχαμε όλο αυτό το διάστημα; Θα αρχίσουν οι μετασεισμοί και η εκτόνωση του φαινομένου; Ή αποτελεί μέλος της προσεισμικής ακολουθίας και θα ακολουθήσει κι άλλος, ισχυρότερος σεισμός; Είναι κρίσιμα ερωτήματα και δεν μπορούμε ειδικά σε τόσο επιθετικές ακολουθίες να τα απαντήσουμε αμέσως αφού συμβαίνουν οι ισχυροί σεισμοί. Χρειάζονται μερικές μέρες δουλειάς ακόμα και είμαι αισιόδοξος ότι από Δευτέρα θα μπορούμε να δώσουμε μια απάντηση. Δεν είμαι αισιόδοξος εάν θα είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε, αλλά θα δώσουμε μια ερμηνεία και μια προοπτική για την πορεία που μπορεί να ακολουθήσει η σεισμική δράση.

• Εάν εκδηλωθεί ένας ισχυρότερος σεισμός ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ, ποιος είναι ο κίνδυνος και τι έπεται;

Εχουμε διαμορφώσει σεισμικά σενάρια που αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Εισάγουμε παραμέτρους, όπως το μέγεθος ενός μελλοντικού ισχυρού σεισμού (π.χ. 6 Ρίχτερ). Η δεύτερη παράμετρος είναι το πού θα είναι το επίκεντρο σε σχέση με τις κατοικημένες περιοχές των νησιών (π.χ. τα Φηρά). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα τα σενάρια που βασίζονται σε μοντέλα να περιλαμβάνουν και ως τρίτη παράμετρο τον τρόπο διάρρηξης του ρήγματος. Αυτά μπορούμε να τα ελέγξουμε. Ξέρουμε ότι οι σεισμοί γίνονται 20-30 χλμ. μακριά από κατοικημένες περιοχές, ενώ ξέρουμε και πώς «σπάει» το ρήγμα. Οσον αφορά το μέγεθος, μπορεί να είναι από 5,8 ή και 6,5 Ρίχτερ.

Για έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην απόσταση 20-30 χλμ. δεν θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις σε κτίρια και υποδομές στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Εάν κλιμακώσουμε το μέγεθος προς τα πάνω, τόσο θα κλιμακώνονται και οι αναμενόμενες συνέπειες. Δεν μπορεί να δοθεί μόνο μία απάντηση ως προς τις επιπτώσεις. Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια. Για να προκληθεί τσουνάμι, ο σεισμός θα πρέπει να έχει μέγεθος άνω των 6 Ρίχτερ ή και των 6,5. Στα 6 Ρίχτερ ένα τσουνάμι δεν θα απειλήσει ιδιαίτερα. Αυτά είναι τα ρεαλιστικά σενάρια μέσα στα οποία κινούμαστε, αλλά δεν μπορούμε από πριν να πούμε τι πραγματικά θα μπορούσε να συμβεί και με τι πιθανότητες. Ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα δεδομένα τις επόμενες μέρες.

• Η επιφυλακή στην οποία βρίσκεται η περιοχή μπορεί να διαρκέσει μέχρι το Πάσχα;

Για τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες θα υπάρχει έντονη δραστηριότητα χωρίς κατ' ανάγκη να ξεπεράσουμε τα μεγέθη που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δηλαδή έως 5 Ρίχτερ. Μπορεί να επαναληφθούν και πάντα ταράζουν ψυχολογικά και βάζουν σε δοκιμασία τον πληθυσμό. Τουλάχιστον για τα σχολεία, ίσως, το λέω με επιφύλαξη, είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, να πρέπει να παραταθεί το κλείσιμο, για παράδειγμα, έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τουλάχιστον το ηφαίστειο κοιμάται

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας