Eικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας και κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την ανησυχητική σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να εμπιστευθούν την επιστημονική κοινότητα και έβαλε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται βέλη πανταχόθεν για τη διαχείριση της τραγωδίας των Τεμπών. Οι σεισμολόγοι παραμένουν καθησυχαστικά... ανήσυχοι, με τους περισσότερους να αναμένουν έναν κύριο, μεγαλύτερο σεισμό.
Την ίδια ώρα οι μόνιμοι -και συγκυριακοί- κάτοικοι της Σαντορίνης που επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν το νησί δηλώνουν ότι είναι πλέον έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. «Γίνονται σεισμοί, ήμασταν για καφέ, αλλά ορισμένοι συνήθισαν, ήταν σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» καθηγήτρια που υπηρετεί στο νησί.
Ορισμένοι έχουν καταλήξει στο «παραμένουμε μέχρι νεωτέρας», άλλοι απλώς δεν έχουν πού αλλού να καταφύγουν και κάποιοι ηλικιωμένοι επικαλούνται συναισθηματικούς λόγους. «Βλέπω πάντως και τους λιγότερους, κυρίως Ασιάτες, τουρίστες που έρχονται και μου φαίνεται λες και είναι στον κόσμο τους», συνεχίζει. Πάντως, το πραγματικό μέγεθος της φυγής παραμένει άγνωστο, με τον δήμαρχο, Νίκο Ζώρζο, να μην απαντά με συγκεκριμένο αριθμό μετά τη σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο.
Οπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, υπάρχουν κάποια κενά στα επίκεντρα των παρατηρούμενων δονήσεων τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση ισχυρότερου σεισμού, μπορεί όμως και να «σπάσουν» και με παρόμοιου μεγέθους σεισμούς. Κατά τις εκτιμήσεις του, η δραστηριότητα κινείται προς ένα περισσότερο ευνοϊκό σενάριο, ωστόσο κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι αφού θα συνεχίσουν να ζουν με συχνές δονήσεις όλο το επόμενο διάστημα. Η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, από την πλευρά της, τόνισε ότι όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του Κολούμπου, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου, και όχι προς την περιοχή του ρήγματος της Αμοργού, γεγονός που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για έναν σεισμό ανάλογο των 7,7 Ρίχτερ του 1956.
Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στα προληπτικά μέτρα, όπως το άδειασμα των πισινών, τα κέντρα συγκέντρωσης στα γύρω νησιά και στη Θήρα, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ, η ενίσχυση με πλωτά μέσα, αλλά και στα κέντρα υγείας. Επίσης, στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που έχουν φέρει mobile units, όπως επίσης και στην κινητοποίηση έξτρα συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ και στην πραγματοποίηση προσεισμικών ελέγχων ιδιαίτερα σε σχολεία. Κάτοικοι ωστόσο περιγράφουν μεγάλα προβλήματα σε σχολεία του νησιού εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες ενέργειες αποκατάστασης.
Και πλιάτσικο;
Κάτοικοι της Σαντορίνης, από την οποία σημειώθηκε ένα πρωτόγνωρο κύμα φυγής, εξέφραζαν φόβους όλες αυτές τις μέρες για πιθανό πλιάτσικο και κλοπές. Χθες ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη 59χρονος που προσπάθησε να διαρρήξει τουριστικό λεωφορείο και πάνω του βρέθηκαν διάφορα εργαλεία. Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. ακόμα και έπειτα από ορισμένες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προτροπές για πλιάτσικο.
● Τη λειτουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr για την ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσω της πλατφόρμας οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Kίνδυνος
Οι περιοχές της Σαντορίνης που κινδυνεύουν από κατολισθήσεις: Παλαιός Λιμένας Φηρών, Λιμάνι Αθηνιού, Οία - περιοχή Αμμούδι, Οία - περιοχή Αρμένης, Θηρασιά - Οικισμός Κόρφου
Σε 9 μέρες 6.400 σεισμοί
Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονταν μέχρι χθες βράδυ, οπότε σημειώθηκε η μεγαλύτερη της ακολουθίας, 5,2 R. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μόνο από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί στην περιοχή Σαντορίνης - Αμοργού 440 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και 73 άνω των 4 Ρίχτερ. Το δε Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο αναφέρει ότι από τις 27 Ιανουαρίου έχουν σημειωθεί 1.022 σεισμοί, ενώ σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ από τις 26 Ιανουαρίου ώς τις 3 Φεβρουαρίου στην περιοχή σημειώθηκαν συνολικά 6.400 σεισμοί, από τους οποίους οι 4.800 είχαν μέγεθος άνω του 1 Ρίχτερ και οι 800 άνω των 2,5 Ρίχτερ.
▶ Τα τρία σενάρια κατά τον Ευθύμη Λέκκα
Α) Να συνεχιστεί η παρατηρούμενη σεισμική δραστηριότητα με παρόμοια ένταση για τις επόμενες εβδομάδες έως και έναν μήνα.
Β) Να σημειωθεί ισχυρότερος σεισμός (σ.σ. που όμως δεν θα προκαλέσει μεγάλες ζημιές) της τάξης των 5,5 Ρίχτερ.
Γ) Το απευκταίο και λιγότερο πιθανό σενάριο, να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ.
▶ Ακης Τσελέντης: Η μικρή ύφεση δεν σημαίνει και εκτόνωση
«Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (ταινία 1930)»
Το φαινόμενο συνεχίζεται με ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΑ χαρακτηριστικά. Παρακολούθησα στα ΜΜΕ κάποιες απόψεις ότι με τα 5 ρίχτερ θα εκτονωθεί το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος (ρηγμάτων) όπως και με τα πολλά άνω των 4R σεισμικά γεγονότα!!! ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. {...} Για ποια εκτόνωση μιλούν; Αν παρατηρήσουν οι κάτοικοι μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ! Και να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν όχι η πολιτεία…. ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε φαιδρές και επικίνδυνες δηλώσεις πολιτικών και ατόμων υπαλλήλων των μεγάλων ξενοδοχειακών συμφερόντων.
▶ Αβραάμ Ζεληλίδης: Σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα
Μία από τις διαφορετικές απόψεις που έχουν συζητηθεί περισσότερο είναι εκείνη του Αβραάμ Ζεληλίδη, καθηγητή Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τον οποίο οι σεισμοί συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οπως υποστηρίζει τις τελευταίες μέρες, μία από τις προϋποθέσεις για την ηφαιστειακή έκρηξη είναι η αύξηση των σεισμικών επεισοδίων τόσο σε ένταση όσο και σε συχνότητα και πυκνότητα. Επίσης απαιτείται, τονίζει, ανύψωση του ανάγλυφου του νερού και θολερότητα. Επικαλούμενος τις μετρήσεις της καθηγήτριας Νικολέττας Ευελπίδου, στη Νέα Καμένη υπάρχει θολερότητα. Ετσι, κατά τον κ. Ζεληλίδη, υπάρχει ένα πλήθος παραγόντων που συνηγορεί στην ενεργοποίηση του ηφαιστείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας