Με τον επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Magnus Brunner, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη για εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, έχοντας κυρίως στραμμένο το βλέμμα στις χώρες της Αφρικής και στη Μέση Ανατολή, δεδομένων των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα ως κράτος πρώτης γραμμής αποδίδει μεγάλη σημασία στις αρχές της ευθύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και στη συνεργασία με τρίτες χώρες για την επιτάχυνση της διαδικασίας των επιστροφών, καθώς και στη διευκόλυνση των νόμιμων οδών μετανάστευσης. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ενεργότερο ρόλο στην επίβλεψη των διμερών συμφωνιών των κρατών-μελών της Ενωσης με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και την επιστροφή μεταναστών, προσθέτοντας στα κριτήρια των χρηματοδοτήσεων των χωρών αυτών και την πρόοδο στην εφαρμογή των συγκεκριμένων συμφωνιών.
Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να ενισχυθούν οι νόμιμες οδοί των μεταναστών και να αποτραπεί η παράτυπη μετανάστευση. Σε ό,τι αφορά τη Συρία και τη συζήτηση για την εθελούσια επιστροφή προσφύγων στις πατρογονικές εστίες μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ, η κατάσταση ακόμη παραμένει θολή, καθώς κοινή διαπίστωση είναι πως επί του πεδίου δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλες υποδομές ούτε οι εγγυήσεις ασφαλείας που απαιτούνται έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή τους.
Στο ίδιο πλαίσιο εξελίχθηκε και η συζήτηση του Ευρωπαίου επιτρόπου με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των επιστροφών, που αποτελεί πάγια θέση της Επιτροπής, ενώ παράλληλα αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Συρία και για τις πιθανές συνέπειες αυτών στις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Ο κ. Brunner ενημέρωσε τον υπουργό για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις επιστροφές, ενώ αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις επιχειρήσεις επιτήρησης των συνόρων, καθώς και στη σημαντική βελτίωση των υποδομών στα Κέντρα Υποδοχής. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την αποτελεσματικότερη και δίκαιη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ε.Ε.
Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση και με τον γ.γ της Διεθνούς Ενωσης Δημοσιογράφων Anthony Bellanger. Οι δυο τους διερεύνησαν τη δυνατότητα η Ελλάδα να προωθήσει ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα σχετικά με την προστασία των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Διεθνούς Ενωσης και υποσχέθηκε πως η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα τους επόμενους μήνες στο Σ.Α. και ειδικότερα τον Μάιο που αναμένεται να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας