Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Δεκαπέντε μέτρα από τη στεριά, εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, η φουσκωτή βάρκα που μετέφερε 63 πρόσφυγες έπεσε στα βράχια και 10 από αυτούς δεν τα κατάφεραν | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Ενα ακόμη εφιαλτικό τέλος στη Μυτιλήνη

Οι εχθροί αυξάνονται για τους τυραννισμένους πρόσφυγες που περιμένουν πώς και πώς να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από ‘κεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την αναζήτηση της νέας πατρίδας.

Δεν είναι πλέον μόνο οι αδίστακτοι δουλέμποροι, που καρφάκι δεν τους καίγεται για την ασφάλεια των γυναικόπαιδων και των ηλικιωμένων που στοιβάζουν στα σαπιοκάραβά τους, δεν είναι μόνο η αδιαφορία της Ευρώπης, απέναντί τους δυστυχώς έχουν και τη φύση, τα καιρικά φαινόμενα, που από ‘δώ και στο εξής είναι ό,τι πιο επικίνδυνο γι’ αυτούς και την ασφάλειά τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το Σαββατοκύριακο –οι άνεμοι στο Αιγαίο ξεπερνούσαν τα 7 Μποφόρ και η θαλασσοταραχή ήταν έντονη– ήταν η αιτία ενός ακόμα σοβαρού ναυαγίου ανατολικά της Μυτιλήνης. Τρεις οι νεκροί μέχρι χθες το βράδυ (ανάμεσά τους δύο παιδιά, ένα 7χρονο αγοράκι και ένα μωρό μόλις 1,5 έτους) και επτά οι αγνοούμενοι.

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι το ναυάγιο δεν έγινε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους καταμεσής της αγριεμένης θάλασσας. Οι 63 πρόσφυγες που επέβαιναν σε μια φουσκωτή βάρκα έζησαν την αγωνία, τον κίνδυνο, τον φόβο, και όταν πια είδαν στεριά και πίστεψαν ότι τα βάσανα τελείωσαν, εκεί συνέβη το μεγάλο κακό.

Η βάρκα δεν μπορούσε να πιάσει στεριά λόγω της θαλασσοταραχής. Πήγαινε και ερχόταν. Τα κύματα την έριχναν στα βράχια που υπήρχαν σ’ εκείνο το σημείο και λογικά ο κυβερνήτης της θα έπρεπε να το είχε σκεφτεί και να μην τους αποβιβάσει εκεί. Και οι πρόσφυγες μέσα στη βάρκα έβλεπαν ότι το τέλος του ταξιδιού τους ήταν μια εφιαλτική αρχή.

Πενήντα τρεις τα κατάφεραν. Βρεγμένοι, εξαντλημένοι, φοβισμένοι πάτησαν στεριά. Ομως για άλλους δέκα που έβλεπαν να απέχουν από το όνειρο μόλις 15 μέτρα και να μην μπορούν να το «πιάσουν» η μάχη με τα κύματα, το σκοτάδι και το κρύο στάθηκε άνιση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Από εκείνη την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό των επτά αγνοούμενων προσφύγων με ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο και σκάφος της δύναμης Frontex, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού, καθώς και περιπολικά οχήματα του Λιμενικού Σώματος από ξηράς. Αργά χθες το απόγευμα ο καιρός καλυτέρευσε και οι άνεμοι είχαν ένταση 5-6 Μποφόρ.

Χάθηκε ένα δίχρονο μωράκι

Οι γονείς του, αφγανικής καταγωγής, μαζί με άλλους 50 πρόσφυγες, έδιναν μάχη για να κρατηθούν μέσα στη βάρκα που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στη Μυτιλήνη.

Η ισχυρή βροχόπτωση όμως και οι δυνατοί άνεμοι που επικρατούσαν το Σάββατο στο Αιγαίο στάθηκαν η αιτία να φύγει το δίχρονο μωρό τους μέσα από το σωσίβιο που του είχαν φορέσει και να πέσει στη θάλασσα. Φτάνοντας στην ακτή στη Σκάλα Συκαμνιάς ενημέρωσαν τις λιμενικές αρχές που επιχειρούσαν στην περιοχή, όπως και τις τουρκικές λιμενικές αρχές, ξεκίνησαν οι έρευνες αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το μωρό χάθηκε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενα ακόμη εφιαλτικό τέλος στη Μυτιλήνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας