Σχεδόν όλη τη χώρα θα πλήξει αυτό το Σαββατοκύριακο, η κακοκαιρία «Bora», με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις, που αναμένεται να χτυπήσουν τα ηπειρωτικά ορεινά, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, καθώς και περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / ΕΑΑ, έντονες χιονοπτώσεις και μεγάλα ύψη χιονιού αναμένονται στην πόλη της Φλώρινας.
Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, αποτυπώνεται η γεωγραφική κατανομή και το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψους χιονιού στη χώρα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής:
Η «ψυχρή λίμνη» και η κακοκαιρία διαρκείας
Σύμφωνα με το meteo, η έντονη κακοκαιρία θα συνοδεύεται από τα εξής φαινόμενα:
- Ισχυρές και κατά τόπους επίμονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες.
- Τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια.
- Χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
- Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων το Σάββατο.
- Θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και σε περιοχές της Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική και Πιερία) από το βράδυ του Σαββάτου
Αιτία για αυτή τη μεταβολή του καιρού θα είναι ατμοσφαιρική διαταραχή στη μέση τροπόσφαιρα η οποία αναμένεται να αποκοπεί (ψυχρή λίμνη) από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία και να κινηθεί αργά, αρχικά προς το Νότιο Ιόνιο, και στη συνέχεια προς το Νότιο Αιγαίο. Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης και το βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με αυτή, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων φαινομένων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Περισσότερο θα επηρεαστούν τα δυτικά και νοτιοδυτικά ηπειρωτικά, οι περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από το Αιγαίο, η Εύβοια, οι Σποράδες, η Χαλκιδική και τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας. Σημαντικά ωστόσο θα είναι τα φαινόμενα και στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση τη Θράκη.
Τη Δευτέρα τα έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται στην ανατολική και νότια χώρα στις Κυκλάδες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ενώ βελτίωση του καιρού περιμένουμε από την Τρίτη.
Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).
Στον παραπάνω προγνωστικό χάρτη παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας