Ο καθηγητής Νικόλας Κοσματόπουλος και συγγραφέας του βιβλίου «Μaster peace» (εκδόσεις Pen Univercity Press, 2024) βρίσκεται στην Ελλάδα όπου και θα συμμετάσχει σε μια σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης, στις 21, 23 και στις 24 Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, απόψε στις 7.30 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Γ5, νέο κτίριο) θα παραδώσει σεμινάριο με τίτλο «Κράτος και Δίκαιο στον 21ο αιώνα» εστιάζοντας στη «Γενοκτονία, Αντίσταση, Αντιαποικιακότητα στη Μέση Ανατολή και στη Δυτική Ασία».
Το Σάββατο, στις 5μμ, θα συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργανώνει η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Παλαιστινιακής Γης του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού με θέμα «Από την γενοκτονία στο τέλος της κατοχής: Νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος της Αντίστασης και της Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη».
Στην εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα τελετών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών στην πρώτη συνεδρία με θέμα «Νομικές στρατηγικές και προσπάθειες λογοδοσίας» θα μιλήσουν οι Σωτήρης Λίβας, δικηγόρος και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Οι νομικές διαδικασίες κατά της γενοκτονίας και του απαρτχάιντ του Ισραήλ ενώπιον του ΔΠΔ και του ΔΔΔ) και Σωτήρης Λαπιέρης, εκπρόσωπος του BDS Greece (Αντιμετωπίζοντας τη συνενοχή: Ο ρόλος των παγκόσμιων κινημάτων στην αμφισβήτηση της ισραηλινής γενοκτονίας). Στην επόμενη συνεδρία με θέμα «Διαπιστώσεις από το πεδίο και το περιφερειακό πλαίσιο» θα πάρουν το λόγο η Zeina Jallad, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (Εξηγώντας την καταπίεση: Το νομικό σύστημα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και η αρχιτεκτονική του ελέγχου) και ο Νικόλας Κοσματόπουλος, καθηγητής Πολιτική Ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού (Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, Αντίσταση και το Παγκόσμιο Κίνημα Αλληλεγγύης).
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η ημερίδα θα ολόκληρωθεί με την τρίτη συνεδρία με θέμα «Νομική συνηγορία ως εργαλείο αλληλεγγύης. Νομικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη» με εισήγηση από τη Lamis Deek, δικηγόρο στη Νέα Υόρκη και ακτιβίστρια του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Την Κυριακή, στις 7.30, ο κ. Κοσματόπουλος θα πραγματοποιήσει μια ενημέρωση παρουσιάζοντας και την κίνηση Decolonize Hellas σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης και στήριξης του Λιβάνου από την Αθήνα, σαν ευκαιρία αυτοοργάνωσης μεταξύ των Αθηναϊκών και Λεβαντίνικων κοινοτήτων που στόχο έχει επίσης τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους εκτοπισμένους/ες στο Λίβανο. Η εκδήλωση «Αθήνα x Βηρρυτός» θα πραγματοποιηθεί στον τελευταίο όροφο του ΚΟΤΕS- Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57).
Ποιος είναι ο Νικόλας Κοσματόπουλος
Είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής και Ανθρωπολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Βηρυτού, βρέθηκε πολιορκημένος στην πόλη που ζει από τα ισραηλινά πυρά και πριν από ένα μήνα μας δίδαξε με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» («Δεν είστε ασφαλείς, δεν είστε αθώοι, δεν είστε έτοιμοι», 6/10/24) τι θα πει πολιορκία για τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται, τους Λιβανέζους και τους Παλαιστίνιους για τους οποίους κανείς δε ρωτά.
Μας έμαθε ακόμη τι σημαίνει να τελείς «υπό περηφάνεια» και «υπό αλληλεγγύη», μας εξήγησε γιατί είμαστε μέρος αυτού του πολέμου και συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου μέσω της κυβέρνησής μας και της διεθνούς κοινότητας αλλά μας παρέδωσε επίσης ένα σπουδαίο μάθημα. Μας έκανε κοινωνούς του δολοφονικού ρατσισμού:
«Νομίζουν ότι δεν θα γίνει ποτέ. Θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους άλλους, τους μελαψούς, τους μουσουλμάνους.
Αυτή η απόσταση είναι η πεμπτουσία του δολοφονικού ρατσισμού.
Η απόσταση ασφαλείας.
Η απόσταση που επιτρέπει να γελούν χαιρέκακα όταν σκάνε βομβητές σε νοσοκομεία, να συνεχίζουν τη ζωή τους ενώ σφάζονται παιδιά, να περνούν από τον νυσταλέο Προκρούστη τους τα κινήματα που αντιστέκονται στο τέρας και να τα βρίσκουν λειψά...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας