Συνάντηση-συζήτηση με θέμα «Κηφισός ώρα μηδέν», με τη συμμετοχή όλων των παρακηφίσιων δήμων και της Περιφέρειας Αττικής και χωρίς την παρουσία των αρμόδιων υπουργών ή υφυπουργών, διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη με την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο δημαρχείο Νίκαιας. Η συζήτηση, συντονιστής της οποίας ήταν ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, επικεντρώθηκε στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία των παρακηφίσιων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και στη δημιουργία συντονισμένου σχεδίου δράσης μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Τονίστηκε η ανάγκη για σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων των δήμων, περιφερειακών αρχών, υπουργείων και κράτους, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη ευθύνη στη διαχείριση του Κηφισού, όπως επίσης και η ανάγκη για ολοκληρωμένες μελέτες, οι οποίες πρέπει να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση του Κηφισού.
Ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης τόνισε ότι όλοι οι παρακηφίσιοι δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις και να ασκήσουν πιέσεις στην Περιφέρεια και στο κράτος για όσα έπρεπε να έχουν γίνει «χθες», ενώ ανέφερε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής οφείλουν να δρομολογήσουν έναν στρατηγικό σχεδιασμό για πρόσθετα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τις ευθύνες που αφορούν τη διαχείριση του Κηφισού. Η μελέτη, χρηματοδότηση και υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων σε συνδυασμό με λύσεις αποθήκευσης και αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων, μιας και το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι υπαρκτό, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας» πρόσθεσε.
Ο Νίκος Μπελαβίλας τοποθέτησε το πρόβλημα της διαχείρισης του Κηφισού στη σημερινή του διάσταση, αναλύοντας τα δεδομένα του κινδύνου, παρουσιάζοντας τα σχέδια που κατά καιρούς έχουν υπάρξει για την αναβίωση του Κηφισού και του Ιλισού και λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές άλλων χωρών. Ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό του, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα, απότοκο της κλιματικής κρίσης, είναι οι πιθανές πλημμύρες οι οποίες μετά βεβαιότητος θα υπάρξουν, εντοπισμένες στην ευρύτερη λεκάνη του «κλειστού» ποταμού Κηφισού. «Μία τεράστια πολεοδομική ζώνη, η οποία καλύπτει τουλάχιστον δέκα δήμους, από τη φαληρική ακτή ώς τις παρυφές της Πάρνηθας, βρίσκεται σε κίνδυνο, σε περίπτωση που μία μεγάλη κακοκαιρία, τύπου Daniel, χτυπήσει την Αθήνα και τον Πειραιά. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία είναι κτισμένη σε ποσοστό 75% και στην οποία ζει, κατοικεί και εργάζεται σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πρωτεύουσας», ανέφερε.
Ο κ. Μπελαβίλας υποστήριξε ότι οι συστηματικές μελέτες του πλημμυρικού κινδύνου που εκπονήθηκαν την περίοδο 2017-2023 παρουσιάζουν και αναλύουν τα εκατοντάδες επικίνδυνα σημεία τα οποία πρέπει να θωρακιστούν. Περίπου τα μισά εξ αυτών είναι υποδομές υψηλού δημοσίου ενδιαφέροντος, νηπιαγωγεία, σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, επιτελικά κτίρια. Τα υπόλοιπα είναι βιομηχανίες, κτίρια επιχειρήσεων και σημαντικές αποθήκες. Ανάμεσά τους, δε, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες κτίρια κατοικιών. Οπως σημείωσε, με βάση αυτά τα στοιχεία, και προκειμένου «να μη βρεθούμε μπροστά στο χειρότερο εφιαλτικό σενάριο μιας καταστροφικής πλημμύρας, οι παρακηφίσιοι δήμοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής οφείλουν να δρομολογήσουν τόσο το στρατηγικό σχέδιο και τα πρόσθετα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη λεκάνη του Κηφισού όσο και τα τοπικά δημοτικά αντίστοιχα και παράλληλα σχέδια. Ακολουθώντας ένα νέο πρότυπο, το οποίο θα παίρνει υπόψη τις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί όπως και τις νέες διεθνείς πρακτικές, αναθεωρώντας το μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης της Αθήνας εις βάρος των ποταμών και των ρεμάτων της».
«Θα πρέπει επιτέλους να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και να σταματήσει επίσης αυτός ο “μύθος” ότι οι πόλεις πλημμυρίζουν από τα βουλωμένα φρεάτια», ανέφερε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και πρόσθεσε ότι «οι πόλεις πλημμυρίζουν διότι δεν έχουν σύγχρονες υποδομές, αλλά ένα απαρχαιωμένο σύστημα το οποίο χρονολογείται τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Δεν έχουμε δίκτυα και κατάλληλους αγωγούς που να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα καιρικά δεδομένα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι ουσιαστικές».
Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα οι δήμαρχοι Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Αιγάλεω Λάμπρος Σκλαβούνος, Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρος Τσίρμπας, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Ιωάννης Τομπούλογλου, Ιλίου Ανδριάννα Αλεβίζου-Κουκουβίνου, Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας, οι αντιδήμαρχοι Περιστερίου Παναγιώτης Αδαμάκης, Αθηναίων Νίκος Χρυσόγελος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Τίτος Ψαρουδάκης.
Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας (αριστερά), επισήμανε ότι «μια τεράστια πολεοδομική ζώνη, η οποία καλύπτει τουλάχιστον δέκα δήμους, από τη φαληρική ακτή ώς τις παρυφές της Πάρνηθας, βρίσκεται σε κίνδυνο σε περίπτωση μιας μεγάλης κακοκαιρίας», ενώ ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Κων. Μαραγκάκης, τόνισε ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασάφεια που επικρατεί σχετικά με τις ευθύνες που αφορούν τη διαχείριση του Κηφισού»
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας