Στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο, σε Ξάνθη, Βόλο, Γιάννενα και Χανιά. Σε όλες αυτές τις γωνιές της χώρας καλούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 12 Οκτωβρίου φορείς, συνδικάτα, μεταναστευτικές κοινότητες και κινήσεις αλληλεγγύης, όπως και οργανώσεις τις Αριστεράς, απαιτώντας δικαιοσύνη για τον βασανιστικό θάνατο του διανομέα Μοχάμεντ Καμράν Aσίκ, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα στις 21 Σεπτεμβρίου 2024.
Ενώ το τελευταίο διάστημα η υποεπιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων πραγματοποιεί στοχευμένες επισκέψεις για να αξιολογήσει τα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων, χιλιάδες αναμένεται να συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του 38χρονου Πακιστανού που εντοπίστηκε έπειτα από οκτώ μέρες εξαφάνισης με εμφανή σημάδια βασανισμού σε όλο του το σώμα στο κακόφημο αστυνομικό τμήμα.
Στην κινητοποίηση καλούν η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα», η Κοινότητα Μπανγκλαντεσιανών στην Ελλάδα, η Κοινότητα Καμερούν, η Ενωση Αφρικανών Γυναικών, το KASAPI Hellas, η Συμμαχία «Σταματήστε τον Πόλεμο-Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη», φοιτητικοί σύλλογοι, όπως και σωματεία εργαζομένων στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό, μεταξύ άλλων.
«Στις 21 Σεπτέμβρη ο Καμράν βρέθηκε νεκρός μέσα στο βασανιστήριο του ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα με τραύματα από ξυλοδαρμό σε όλο του το σώμα. Η κατασυκοφάντησή του από την ΕΛ.ΑΣ. είναι ασύστολη για να κρύψουν το γεγονός ότι τον κρατούσαν παράνομα, χωρίς να μπορεί να επικοινωνεί με την οικογένεια και τη δικηγόρο του, για 8 ολόκληρες μέρες, ενώ τον συλλάμβαναν ξανά και ξανά», σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ, ενώ υπενθυμίζει την «αυτοκτονία» κρατούμενου μετανάστη στο Α.Τ. Ομόνοιας μόλις λίγες μέρες αργότερα: «Την 1η Οκτώβρη ο μετανάστης Μια Χαλίς, ετών 29, χάνει τη ζωή του, μιάμιση ώρα μετά την σύλληψή του για ένα σπασμένο καθρέφτη περιπολικού στο ΑΤ Ομόνοιας. Βρέθηκε απαγχονισμένος σε κρατητήριο όπου βρίσκονταν άλλοι 11 κρατούμενοι».
Την ίδια στιγμή, έκκληση «να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Μοχάμεντ Καμράν» απευθύνουν με κοινό κείμενό τους οι Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου, Νίκος Κωστόπουλος, αδελφός του Ζακ, Ιμράν Καμράν, αδελφός του Μοχάμεντ, και ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος. Απευθύνοντας κάλεσμα στην κινητοποίηση της 12ης Οκτωβρίου, εκφράζουν συλλυπητήρια «στη μητέρα, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του Μοχάμεντ Καμράν» και σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «η ευθύνη για τη δολοφονία [...] είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Η ρατσιστική πολιτική της απαξιώνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τους μετατρέπει σε στόχους του κάθε συνοροφύλακα, λιμενικού και αστυνομικού». Την ανοιχτή επιστολή συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Μάρω Δούκα, συγγραφέας, Γιώργος Τσιάκαλος, ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων:
● Αθήνα, πλατεία Βικτωρίας 2.30 μ.μ. ● Θεσσαλονίκη, Αγαλμα Βενιζέλου 12.00 μ. ● Γιάννενα, Περιφέρεια 12.00 μ. ● Χανιά, πλατεία Αγοράς 12.00 μ. ● Ηράκλειο, πλατεία Λιονταριών 12.00 μ. ● Ξάνθη, κεντρική πλατεία 12.00 μ. ● Βόλος, πλατεία Αγίου Νικολάου 12.00 μ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας