«Να ’ναι σα να ’μουν έτοιμος. Και να ’ναι / σα να ’χω χάσει το εισιτήριο». Ακόμα και ο σαρκαστικά τραγικός στίχος του Γιάννη Σκαρίμπα αποδίδει ένα μόνο μέρος του τραγέλαφου που είναι σε εξέλιξη σχετικά με τα εισιτήρια που έχει και δεν έχει, διαθέτει αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου (ΟΣΕΘ) για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το μέγεθος της ασύγγνωστης αβελτηρίας των υπευθύνων, καθώς φαίνεται ότι αν ξεκινήσει η λειτουργία του μετρό στις 30 Νοεμβρίου οι επιβάτες θα κινούνται δωρεάν ή θα κόβουν χάρτινο εισιτήριο, όπως στην αστική συγκοινωνία της δεκαετίας του 1970. Είναι η κατάληξη της φαρσοκωμωδίας που έχουμε περιγράψει και προαναγγείλει στην «Εφ.Συν.» πριν από δύο ολόκληρα χρόνια…
Κι αυτά συμβαίνουν ενώ η κυβέρνηση αυτοτρολάρεται, καθώς, ενώ η ιστοσελίδα makthes.gr έκανε αποκαλύψεις, την ίδια μέρα ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Ταχιάος φωτογραφιζόταν στον χώρο του testing (!) του συστήματος εισιτηρίου του μετρό στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας για να δείξει τάχα πώς ενεργοποιούνται οι διαδικασίες αποτροπής της εισιτηριοδιαφυγής στις εισόδους του μετρό! Δεν τον έσωσε ούτε η προσπάθεια να εξηγήσει πως «μπορεί να έχω στα χέρια μου μία από τις πρώτες προσωποποιημένες κάρτες, αλλά αυτή είναι λειτουργική μόνο για το testing καθώς τα κλειδιά ασφαλείας δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί και έτσι η κάρτα μου είναι “ορφανή”» (η κάρτα, υποστηρίζουν καλά γνωρίζοντες, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τίποτα και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ).
Κι ενώ αποκαλυπτόταν πως 2 εκατομμύρια εισιτήρια και 200.000 έξυπνες κάρτες (συνολικού κόστους 300.000 ευρώ) είναι ακατάλληλα για χρήση, χθες ο ΟΣΕΘ με ανακοίνωση που χαρακτηρίστηκε «άτυπη ενημέρωση» (νέο φρούτο κι αυτό) σημείωνε ότι «τα 2 εκατομμύρια εισιτήρια που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης δεν είναι άχρηστα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μετρό, θέμα το οποίο προχωρά. Επιπλέον, θα προχωρήσει κανονικά η τροποποίηση της σύμβασης της ΚτΠ για επιπλέον 2,7 εκατ. εισιτήρια (για χρήση ΚΑΙ στο μετρό) και για 100.000 ηλεκτρονικές κάρτες χωρητικότητας 8k μετά την εκ νέου εξέταση (υπάρχει προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο). Ταυτόχρονα βρίσκεται ήδη στον “αέρα” ο διαγωνισμός του ΟΣΕΘ για την προμήθεια 960.000 νέων καρτών 8k».
«Ατυπη ενημέρωση»
Ουσιαστικά η «άτυπη ενημέρωση» επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας αφού: α) τα εισιτήρια που διαθέτει ο ΟΣΕΘ είναι σε ρολό, ενώ στα εκδοτικά μηχανήματα τοποθετούνται συμπιεσμένα, άρα δεν θα μπορούν οι επιβάτες να τα προμηθεύονται από τα εκδοτικά μηχανήματα του μετρό, β) ο ΟΣΕΘ επιβεβαιώνει ότι προχωρά σε τροποποίηση της περίφημης σύμβασης του ψηφιακού εκσυγχρονισμού (η οποία προσωρινά έχει απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο), μήπως και σώσει την τελευταία στιγμή την παρτίδα εκδίδοντας επιπλέον 2,7 εκατ. εισιτήρια και 100.000 κάρτες (με χωρητικότητα 8k αντί για τις ακατάλληλες, χωρητικότητας 4k), γ) η δυνατοτήτα χρήσης του εισιτηρίου σε μετρό και ΟΑΣΘ μετατίθεται σε κάποιο αόριστο μέλλον αφού… «το θέμα προχωρά»!
Πού οφείλεται όλο αυτό το χάος; Μα στο γεγονός ότι η διακήρυξη για τον διαγωνισμό του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΣΕΘ είχε εκπονηθεί το 2017, αλλά εκείνες οι προδιαγραφές για τα εισιτήρια και τις κάρτες είναι εν μέρει ή απολύτως ασύμβατες και ακατάλληλες για χρήση στο μετρό.
Στην «Εφ.Συν.» εδώ και δύο χρόνια καταγράφαμε την υπόθεση σε αναλυτικά δημοσιεύματα («Εφ.Συν.» 3.10.22, «Αλαλούμ και με το ενιαίο εισιτήριο στη Θεσσαλονίκη» και 14.12.22, «ΟΑΣΘ: Εκτός διοίκησης οι “ασύμβατοι») καθώς το αδιανόητο «μπλέξιμο» προέκυψε επειδή το ηλεκτρονικό εισιτήριο του Μετρό Θεσσαλονίκης, που υλοποιεί η αμερικανική Conduent (για το μετρό), είναι με λογισμικό του 2005, ενώ αυτό που χρησιμοποιεί η κοινοπραξία με επικεφαλής την ΤΕΡΝΑ (για τον ψηφιακό μετασχηματισμό) είναι του 2020 και ατυχώς τα δύο συστήματα είναι πλήρως ασύμβατα!
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο (15.7.2024 «Κακά μπλεξίματα για την κυβέρνηση») γράφαμε και για τα «απόνερα» της υπόθεσης που πνίγουν την κυβέρνηση, αφού πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση των 40 και πλέον εκατομμυρίων που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-INDIGITAL-AMCO θα ζημιώσει το Δημόσιο μέχρι και 45 εκατομμύρια. Μάλιστα οι πρώην μέτοχοι ζητούσαν τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) για την υπόθεση, που όπως γράφαμε μετατράπηκε στο δεύτερο «ιερό Γκράαλ» μετά την έκθεση αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων του ΟΑΣΘ που συνέταξε η εταιρεία Grant Thornton και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια μουχλιάζει στο συρτάρι του υπουργείου Μεταφορών.
Από τις πρώτες αντιδράσεις ο Γιώργος Καραμέρος, βουλευτής και τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δηλώνει ότι «η κυβερνητική αποτυχία και το φιάσκο δεν έχει προηγούμενο, ενώ μέχρι σήμερα κανείς τυπικά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. [...] Η πολυδιαφημιζόμενη παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης θα μείνει στα ιστορικά της πόλης, καθώς στην πρεμιέρα των διελεύσεων των συρμών, οι πολίτες της θα υποχρεωθούν να μετακινηθούν με χάρτινα εισιτήρια…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας